اندیکاتور A/D در تحلیل تکنیکال چیست؟

فهرست مطالب [مخفی]
اندیکاتور A/D در تحلیل تکنیکال چیست؟
اندیکاتور A/D یک اندیکاتور تجمعی میباشد که از حجم و قیمت یک سهم برای تعیین اینکه آیا آن سهم در حال تجمیع (Accumulation: فاز اول حرکت قیمت در نظریه داو) میباشد یا در حال توزیع (Distribution: فاز سوم و آخر حرکت صعودی در نظریه داو).
اندیکاتور A/D به دنبال شناسایی واگرایی بین قیمت سهم و حجم معاملات است. رابطهٔ بین قیمت سهم و حجم معاملات نشاندهندهٔ قدرت روند موجود میباشد.
اگر قیمت افزایش یابد اما اندیکاتور کاهشی باشد، نشاندهندهٔ این است که حجم تجمیع یا خرید ممکن است برای حمایت از افزایش قیمت کافی نباشد و این میتواند هشدار اولیه برای کاهش قیمت باشد.
اگر به طور اتفاقی با دیجی کوینر آشنا شده اید و هیچ اطلاعاتی در مورد میانگین حجم معاملات روزانه ندارید پیشنهاد میکنیم قبل از مطالعه ادامه مطلب، مقاله «میانگین حجم معاملات روزانه در تحلیل تکنیکال چیست؟» را مطالعه نمایید.

نکات مهم:
- اندیکاتور A/D میزان عرضه و تقاضا را مورد ارزیابی قرار میدهد. این اندیکاتور با توجه به محل بسته شدن قیمت در محدودهٔ مشخص و سپس ضرب آن عدد با حجم به دست میآید.
- اندیکاتور A/D، یک اندیکاتور تجمعی میباشد. به این معنی که مقداری جدید به مقدار قبلی اندیکاتور اضافه و کم میشود.
- اگر اندیکاتور A/D افزایشی باشد، تأییدیه خوبی برای روند صعودی میباشد.
- اگر اندیکاتور A/D کاهشی باشد، تأییدیه خوبی برای روند کاهشی میباشد.
- اگر قیمت در حال افزایش باشد ولی اندیکاتور A/D کاهشی باشد، نشاندهندهٔ ضعیف بودن روند صعودی میباشد. در این شرایط پتانسل نزولی شدن روند وجود دارد.
- اگر قیمت در حال کاهش باشد ولی اندیکاتور A/D افزایشی باشد، نشاندهندهٔ قدرت بازار میباشد. در این شرایط پتانسل صعودی شدن روند وجود دارد.
چگونه اندیکاتور A/D را محاسبه کنیم؟
فرمول محاسبه اندیکاتور A/D
- با محاسبه عامل ضرب شونده شروع کنید. قیمتهای اخیر بسته شدن، بیشترین قیمت و کمترین قیمت مورد نیاز میباشند.
- با استفاده از ضریب محاسبه شده در مرحلهٔ قبل و ضرب آن در حجم معاملات اخیر، جریان حجم پول Money Flow Volume را محاسبه کنید.
- مقدار Money Flow Volume محاسبه شده در مرحلهٔ قبل را به مقدار قبلی اندیکاتور A/D اضافه کنید. برای اولین محاسبه از مقدار Money Flow Volume بهعنوان مقدار اولیه اندیکاتور A/D استفاده کنید.
- این روند را برای هر کندل جدید ادامه دهید. به این روش اندیکاتور A/D را محاسبه میکنید.
اندیکاتور شاخص جریان پول در تحلیل تکنیکال چیست؟
اندیکاتور A/D چه چیزی به شما میگوید؟
اندیکاتور A/D نشاندهندهٔ تأثیر فاکتورهای عرضه و تقاضا بر قیمت میباشد. اندیکاتور A/D میتواند در جهت و یا خلاف جهت تغییرات قیمت حرکت کند.
ضریب موجود در محاسبات سنجهای برای تعیین قدرت خرید و فروش در یک دورهٔ مشخص میباشد. این ضریب نشاندهندهٔ این است که قیمت بسته شدن نزدیک بیشترین قیمت است یا نزدیک کمترین قیمت.
سپس این مقدار در حجم معاملات ضرب میگردد. بنابراین وقتی قیمت یک سهم نزدیک بیشترین قیمت بسته شود، و حجم بالایی داشته باشد، باعث افزایش شدید اندیکاتور A/D میشود.
اگر قیمت در نزدیکی بیشترین قیمت بسته شود اما حجم معاملات کم باشد، اندیکاتور A/D خیلی بالا نمیرود. همچنین اگر حجم معاملات بالا باشد اما قیمت در میانهٔ کندل (رنج) بسته شود، اندیکاتور A/D باز هم خیلی افزایش نخواهد یافت.
همین مفاهیم برای وقتی که قیمت در نزدیکی کمترین قیمت بسته شود هم برقرار است. در این حالت هم حجم معاملات و هم محل بسته شدن قیمت در محدودهٔ کندل تعیینکننده میزان کاهش مقدار اندیکاتور A/D خواهد بود.
اندیکاتور A/D برای ارزیابی روندهای قیمت و تعیین نقاط معکوس شدن احتمالی روند مورد استفاده میباشد.
اگر قیمت سهم در یک روند نزولی باشد در حالی که اندیکاتور A/D در حال افزایش باشد، نشاندهندهٔ این است که ممکن است فشار خرید وجود داشته باشد و روند نزولی قیمت سهم ممکن است معکوس شود.
بهطور عکس، اگر قیمت سهم در یک روند صعودی باشد در حالی که اندیکاتور A/D در حال کاهش باشد، نشاندهندهٔ این است که ممکن است فشار فروش وجود داشته باشد و روند صعودی قیمت ممکن است معکوس شود.
در هر دو حالت شیب اندیکاتور A/D دید خوبی دربارهٔ روند موجود به ما میدهد. اندیکاتور A/D بهشدت صعودی تأییدکنندهٔ یک روند صعودی قوی میباشد.
بهطور مشابه، اگر قیمت در حال کاهش باشد و اندیکاتور A/D هم با شیب تندی کاهش یابد، نشاندهندهٔ این است که افراد زیای در حال عرضه هستند و کاهش قیمت احتمالاً ادامه خواهد یافت.
تفاوت بین اندیکاتور A/D و اندیکاتور (OBV (On-Balance Volume
هر دو این اندیکاتورها از قیمت و حجم معاملات استفاده میکنند، اما نحوهٔ استفادهٔ آنها در این دو اندیکاتور متفاوت است.
اندیکاتور OBV نشاندهندهٔ این موضوع است که آیا قیمت بسته شدن اخیر بالاتر یا پایینتر از قیمت بسته شدن قبلی است یا نه.
اگر قیمت بسته شدن اخیر بالاتر از قیمت بسته شدن قبلی باشد، حجم معاملات اخیر به مقدار قبلی اندیکاتور OBV اضافه میشود.
اگر قیمت بسته شدن اخیر پایینتر از قیمت بسته شدن قبلی باشد، حجم معاملات اخیر از مقدار قبلی اندیکاتور OBV کم میشود.
اما اندیکاتور A/D به قیمت بسته شدن قبلی کار ندارد و از یک ضریب برای تعیین محل بسته شدن در محدودهٔ قیمت کندل اخیر استفاده میکند. بنابراین، این اندیکاتورها محاسبات متفاوتی دارند و اطلاعات متفاوتی هم تولید میکنند.
چگونه از حجم معاملاتی برای بهبود معامله گری خود استفاده کنید؟
محدودیتهای استفاده از اندیکاتور A/D
اندیکاتور A/D تغییرات قیمت نسبت به دوره (کندل) قبل را در نظر نمیگیرد و فقط محل بسته شدن قیمت در دوره (کندل) اخیر را نشان میدهد.
این موضوع گاهاً باعث ایجاد حالتهای غیرعادی میشود. فرض کنید قیمت یک سهم به میزان 20% با یک گپ بزرگ کاهش یابد و حجم هم مقدار بالایی داشته باشد.
قیمت در طول دوره کندل نوسان میکند و در نهایت در نواحی بالای کندل بسته میشود، اما به علت وجود گپ باز هم (مثلاً) 18% از بسته شدن کندل قبلی کمتر است.
این حرکت حقیقتاً باعث افزایش اندیکاتور A/D خواهد شد. اگرچه قیمت سهم کاهش شدیدی داشته، از یک طرف چون در کندل آخر قیمت در نواحی بالای کندل بسته شده و از طرف دیگر چون حجم معاملات بالا بوده، مقدار A/D بهشدت افزایش خواهد یافت.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گپ قیمتی میتوانید از مطلب آموزشی «نقش شکاف قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
بنابراین معاملهگرها باید نمودار قیمت را بهخوبی زیر نظر داشته باشند و به این حالتهای غیرعادی توجه ویژهای کنند تا در این شرایط تفسیر اشتباهی از این اندیکاتور نداشته باشند.
همچنین، یکی از موارد استفاده اندیکاتور A/D، مانیتور کردن واگراییها میباشد. واگراییها ممکن است مدت زیادی طول بکشند و سیگنالهای زمانی ضعیفی میباشند.
دیدن واگرایی بین اندیکاتور و قیمت به معنی این نیست که معکوس شدن روند قریبالوقوع است. ممکن است مدت زیادی طول بکشد که روند قیمت معکوس شود و حتی این امکان وجود دارد اصلاً قیمت معکوس نشود.
اندیکاتور A/D فقط ابزاری برای تعیین قدرت یا ضعف روند میباشد، اما ممکن است خطاهایی هم داشته باشد.
از اندیکاتور A/D در کنار سایر روشهای تحلیل تکنیکال، مانند روش پرایس اکشن، الگوهای نمودار، نظریهٔ امواج الیوت یا تحلیل فاندامنتال استفاده کنید تا درک بهتری از روند تغییرات قیمت یک سهم بهدست آورید.
اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در این حوزه هستید میتوانید از نقشه راهنمای دیجی کوینر به نام «درخت یادگیری» دیدن نمایید که از نقطه ابتدایی تا انتهای مسیر را ریل گذاری کرده است.
شما با مطالعه درخت یادگیری تا حد مطلوبی دانش خود را افزایش دادهاید اما برای حرفه ای شدن و انجام معاملات در این بازار نیاز به یک راهنمای مجرب و با تجربه دارید.
مجموعه دیجی کوینر بر آن است که با برگزاری کلاسهای آموزشی تجریبات چند ساله خود را در اختیار هم وطنان عزیز قرار دهد تا در این بحران اقتصادی بتوانند در آمد دلاری کسب نمایند. (تاریخ برگزاری کلاسها متعاقبا از طریق وبسایت اعلام خواهد شد.)
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر