آیا حجم بالای مبادلات رمزارزها یک کلاهبرداری است؟

آیا حجم بالای مبادلات رمزارزها یک کلاهبرداری است؟
در مدت زمان نسبتاً کوتاهی که از به وجود آمدن صنعت رمزارزها میگذرد این صنعت بهچنان حجم بالایی از مبادلات و تراکنشها دست یافته که توانسته حسادت بازارهای سهام معمولی را برانگیزد. بیتکوین را در نظر بگیرید، این رمزارز اولین بار در سال 2009 به جهانیان معرفی شد. در سه ماههٔ اخیر حجم روزانه مبادلات این رمزارز بین 3 تا 6 میلیارد دلار بوده است. در همین بازهٔ زمانی حجم مبادلات شرکت جنرال الکتریک (GE) که در سال 1962 در فهرست شرکتهای ثبت شده قرار گرفت حدود یک میلیارد دلار بود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد رمز ارزها میتوانید از مطلب آموزشی «رمز ارز چیست؟» دیدن نمایید.
چگونه صرافیهای رمزارزی که بهعنوان ذینفع اصلی حجم بالای مبادلات شناخته میشوند (به دلیل دریافت هزینههای معاملاتی) چنین ارقام بالایی را ثبت میکنند؟ تحلیلگران و روزنامهنگاران به تحلیلوبررسی دفتر سفارش موجود در صرافیها پرداخته و در حال اعلام جنگ (مخالفت) در خصوص این موضوع هستند.
علت عدم تطابق در مشوقها و بازدیدهای وبسایت چیست؟
در مقالهای که اخیراً در نشریه بلومبرگ به چاپ رسیده به اختلالات و بیقاعدگی موجود در حجم مبادلات صرافی رمزارز بیتفارکس در کشور سنگاپور اشاره شده است. در این صرافی یک برنامهٔ تشویقی وجود دارد که به هزینههای معاملاتی (تراکنشها) که از طرف صرافیها و برای کاربران پرداخت شده متصل شده است. به ازای صرف یک دلار در هزینههای معاملاتی، برنامهٔ استخراج تراکنش به کاربران پیشنهاد پرداخت 1.20 دلار توکن را ارائه میکند. با توجه به این پیشنهاد، بسیاری از کاربران اقدام به ایجاد چندین حساب کاربری بر روی پلتفرم کرده و اغلب از برنامههای الگوریتمی که با نام رباتها شناخته میشوند برای افزایش حجم مبادلات بین حسابهای خودشان استفاده میکنند. با این کار، این افراد میتوانند توکنهای زیادی کسب کنند. اگر ارزش توکنهای توزیعشده افزایش یابد، آنگاه این تراکنشها به تراکنشهایی سودمند تبدیل خواهند شد. به چنین مبادلاتی مبادله (تجارت) شستشو میگویند.
در حال حاضر وزارت دادگستری آمریکا تحقیقاتی را در خصوص صرافیهای رمزارزی آغاز کرده است. کالوین چنگ که به عنوان کارآفرین در کشور سنگاپور فعالیت میکند به نشریهٔ بلومبرگ گفت بیشتر مبادلات انجام شده در صرافیهای رمزارزی “جعلی” هستند. شرکت سرمایهگذاری اترنا یک شرکت سرمایهگذاری در زمینهٔ فناوری بلاکچین است. بنیانگذار این شرکت، آسیم احمد، گفت حتی بزرگترین صرافیهای رمزارزی نیز در زمینهٔ اعلام حجم دقیق مبادلات قابلاعتماد نیستند. نشریهٔ بلوبرگ در زمینهٔ عدمهمبستگی بین تعداد بازدیدهای یک وبسایت و حجم مبادلات نیز مخالفت خود را اعلام نموده است. صرافیهای رمزارزی با تعداد کمی بازدید از وبسایت، مبادلاتی را گزارش میکنند که حجم آنها به میلیاردها دلار میرسد. براساس گزارش نشریهٔ بلومبرگ، سایت کوین مارکت کپ تنها 40 درصد مبادلات انجام شده در 30 صرافی برتر را رتبهبندی میکند. این وبسایت در زمینهٔ جمعآوری قیمت رمزارزهایی که از 8 حوزه با بالاترین نسبت حجم مبادلات به دست میآیند فعالیت دارد. مجدداً، در بیتفارکس ارتباطی بین تعداد بازدیدهای گزارششده از وبسایت و حجم تراکنشهای آن وجود ندارد. Liquid، یک صرافی ژاپنی است که در نشریه بلومبرگ از آن بهعنوان دیگر متهم موجود در زمینه عدم تطابق بین مشوقها و تعداد بازدیدهای وبسایت یاد میشود. این نشریه بیان میکند که تعداد حجمهای بالای مبادلاتی در بازار رمزارزها ممکن است ناشی از تریدرهای (معاملهگران) خودکار باشد که بهطور معمول به جای مراجعه به وبسایت، مبادلات خود را با استفاده از الگوریتمها انجام میدهند.
چرا حجم بالای مبادلات مهم است؟
صرافیهای رمزارزی با حجمهای بالای مبادلاتی در راستای دستیابی به دو هدف به ما کمک میکنند. اول، در یک فروش قابلتوجه، این صرافیها به جلوگیری از کاهش یا افزایش شدید قیمت رمزارزها کمک میکنند. دوم، این صرافیها گواهی مبنی بر قابلاعتماد بودن پلتفرم رمزارزی و شاخص اعتماد کاربر در یک صنعت مبتدی بوده که به محور اصلی رسواییها و کلاهبرداریها تبدیل شده است. حجمهای مبادلاتی بهعنوان شاخصهای مهم در جابهجایی قیمت نیز شناخته میشوند: افزایش حجم مبادله عموماً بهعنوان پیشاعلانِ یک حرکت قیمتی بزرگ تلقی میشود.
این اولین بار نیست که صرافیهای رمزارزی به جعل ارقام مربوط به حجم مبادلات متهم میشوند. در پستی که اوایل امسال منتشر شد، سیلواین رایبز دریافت زمانی که یک معامله رمزارز به ارزش 50,000 دلار انجام شد، OKEx یک خطای بزرگ را نشان داد. OKEx یک صرافی چینی است که در بین صرافیها با بالاترین حجمهای مبادلاتی قرار دارد. زمانی که وی حجم معامله را تا 20000 دلار کاهش داد، بازهم نتایج مشابه با حالت قبلی بود. رایبز به این نتیجه دست یافت که حدود 93 درصد از حجم معاملات OKEx جعلی است.
بررسیهای انجام شده در سایر صرافیهای رمزارزی نیز همین نتایج را نشان میدهند. در صرافی هوبی که یکی از دیگر از صرافیهای بزرگ چین است، وی تخمین زد که 81.2 درصد حجم مبادلات این صرافی نیز جعلی است. بررسیهای انجام شده بر روی HitBTC و بایننس که مسلماً بهعنوان بزرگترین پلتفرم مبادلاتی شناخته میشود نیز همین مقدار خطا را نشان داد.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر