پول الکترونیکی چیست؟

پول الکترونیکی چیست؟
پول الکترونیکی (eCash) یک سیستم دیجیتالی بود که نقلوانتقالات مالی را بهصورت ناشناس آسان کرده بود. سیستم پول الکترونیکی بهعنوان یک پیشگام در صنعت رمز ارزها شناخته میشود، و هدف اصلی آن ایجاد امنیت و حریم خصوصی برای افرادی بود که ریز پرداختهای اینترنتی (Micropayments) را انجام میدادند. (ریز پرداختها به هرگونه پرداختی کمتر از یک دلار اطلاق میگردد).
اگر به طور اتفاقی با دیجی کوینر آشنا شده اید و هیچ اطلاعاتی در مورد رمز ارز ندارید پیشنهاد میکنیم قبل از مطالعه ادامه مطلب، مقاله «رمز ارز چیست؟» را مطالعه نمایید.
پول الکترونیکی توسط دکتر دیوید چاوم (Dr. David Chaum) در سال 1990 خلق شد. با وجود علاقه از سمت بانکهای بزرگ به این پلتفورم، پلتفورم پول الکترونیکی (eCash) هرگز وارد مرحله توسعه نشد و شرکت دیوید چاوم یعنی دیجیکَش (Digicash) در سال 1998 ورشکستگی خود را اعلام نمود. دیجیکَش، و تمامی ثبتهای اختراعاتش از جمله پول الکترونیکی (eCash)، فروخته شدند. در سال 2018، چاوم یک شرکت جدید را با هدف تمرکز بر علم رمزنگاری (Cryptography) تأسیس نمود.
رمزنگاری چه نقشی در صنعت رمز ارزها ایفا میکند؟
نکات کلیدی:
- پول الکترونیکی (eCash) یک پلتفرم الکترونیکی بود که برای نقلوانتقال مبالغ پول بهصورت غیرآشکار طراحی شده بود. این سیستم یک پیشگام در عرصه رمز ارزها بود.
- پول الکترونیکی (eCash) توسط دکتر دیوید چاوم (David Chaum) طراحی و توسعه یافته بود و توسط شرکتاش دیجیکَش، در سال 1990 مورد استفاده قرار گرفت.
- پول الکترونیکی بر پایه و اساس امضاهای مخفی (Blind Signatures) طراحی شده است. در این روش، تمامی پیامها تا پیش از ورود به سیستم غیرقابل دیدن میباشند. در نتیجه هیچ کاربری نمیتواند لینک ورود به آنها را بهدست آورده و یا از آن مبالغ برای انجام تراکنشها استفاده نماید.
- با وجود علاقه اولیهٔ بانکهای بزرگ به استفاده از این سیستم، پول الکترونیکی (eCash) هرگز نتوانست بهطور کامل موفق شود و شرکت دیجیکَش نیز در سال 1998 اعلام ورشکستگی نمود.
- دیوید چاوم در سال 2018 یک شرکت جدید را با هدف تمرکز بر علم رمزنگاری تأسیس نمود.
درک مفهوم پول الکترونیکی (eCash)
ایده پول الکترونیکی (eCash) توسط دکتر دیوید چاوم در سال 1983 مطرح شد. او به زمانی فراتر از دوران خویش فکر میکرد و نگران حریم شخصی افراد در زمان فراگیری اینترنت و انجام پرداختهای اینترنتی بود. او نه تنها بهعنوان مدافع حریم خصوصی افراد بهشمار میرود، بلکه باید گفت که او چند قدم اساسی برای ایجاد این حریم شخصی را با تأسیس شرکت دیجیکَش برداشت. شرکت دیجیکَش در سال 1990 تأسیس شد، حدود چهار سال پیش از همهگیری جهانی اینترنت. بنابراین در سال 1990 بود که چاوم، توانست ایدهٔ پول الکترونیکی (eCash) را عملی سازد.
ایدهٔ اصلی که تکنولوژی پول الکترونیکی براساسِ آن استوار شده بود، استفاده از امضاهای مخفی (Blind Signatures) بود. یک امضاهای مخفی نوعی از امضاهای دیجیتالی محسوب میگردد که با استفاده از آنها، پیامها پیش از ورود به سیستم غیرقابل خواندن میباشند. در این روش، هیچ کاربری نمیتواند وارد این لینک شده و از مبالغ موجود در آن برای انجام تراکنشهای خود استفاده کند. واحد پولی که در این سیستم استفاده میشد، سایبرباک (CyberBucks) نام داشت.
ظهور و نزول پول الکترونیکی (eCash)
شرکت دیجیکَش توانست در دههٔ نود میلادی و در زمان شکلگیری بسیاری از کمپانیهای اینترنتی توجه زیادی را به خود جلب کند. این شرکت قراردادهایی بسیاری را با بانکهایی که قصد استفاده از این سیستم داشتند امضا کرد. این بانکها شامل بانک آلمان (Duetsche Bank – DB)، بانک اعتباری سوئیس (Credit Suisse)، و دیگر بانکها در سراسر جهان بودند. همچنین شرکت مایکروسافت نیز به استفاده از پول الکترونیکی (eCash) برای نسخه ویندوز 95 علاقمند بود. اما دو شرکت نتوانستند با یکدیگر به توافقی در این زمینه برسند.
بانکهایی که این سیستم را خریداری کرده بودند، شروع به استفاده از آن کردند اما هرگز محصولی را از طریق این سیستم به مشتریان خود نفروختند. تنها بانکهایی که واقعاً از این سیستم استفاده نمودند، بانک مارک تواین در شهر سنت لوئیس، میزوری (Mark Twain Bank in Saint Louis, Missouri) بود. استفاده از این سرویس برای خریداران مجانی، اما برای فروشندگان همراه با مبلغی کارمزد بود. بانک مارک تواین بیش از سیصد کسبوکار و پنجهزار نفر را برای استفاده از این پلتفورم ثبتنام کرد اما این پلتفورم هرگز نتوانست برای دیگران جذابیتی ایجاد کند. چاوم (Chaum) در این مورد گفته بود: «همچنان که وب (Web) گسترش مییافت، میزان شکوتردید مردم نسبت به آن کمتر میشد. در چنین شرایطی، توضیح اهمیت خصوصی بودن اطلاعات و حریم شخصی به افراد بسیار سخت بود.»
شرکت دیجیکَش در نهایت در سال 1998 اعلام ورشکستگی نمود. این شرکت حق امتیاز پول الکترونیکی (eCash) و دیگر تکنولوژیهایش را فروخت. نام تجاری کنونی این شرکت، Due Inc میباشد.
پول الکترونیکی و امنیت پرداختهای آنلاین در جهان امروز
با وجود شکست شرکت دیجیکَش و اختراع این شرکت یعنی پول الکترونیکی (eCash)، امنیت آنلاین، امروزه به یک موضوع مهم در دنیای دیجیتال تبدیل شده است. اطلاعات مالیای که در کامپیوترها و دستگاه الکترونیکی ذخیره میشوند، و یا حتی در اینترنت طبقهبندی و ذخیره میگردند، هدفی مورد علاقه برای هکرها میباشند. رمز ارزهایی مانند بیتکوین، بسیار محبوب شدهاند، آنها پایه و اساسِ کار خود را مدیون پول الکترونیکی دکتر چاوم (eCash) میدانند. در واقع، بسیاری از مردم باور دارند که دیوید چاوم پدر دنیای رمز ارزها میباشد.
در سال 2018، چاوم یک شرکت جدید به نام الیکسیر (Elixxir) تأسیس نمود، که هدف اصلی آن فعالیت در زمینهٔ رمزنگاری و شبکههای رمزنگاری شده میباشد. این شبکهها توسط کاربراناش کنترل میشوند تا بتوانند از اطلاعات خود محافظت نمایند. در نقطه مقابل، بسیاری از شرکتها به اطلاعات بسیار جزئی از کاربران خود دسترسی دارند تا بتوانند از آنها بهعنوان اهدافی تبلیغاتی و منابع کسب درآمد استفاده نمایند.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر