واگرایی در تحلیل تکنیکال چیست؟

واگرایی در تحلیل تکنیکال چیست؟
واگرایی (Divergence) زمانی رخ میدهد که قیمت یک دارایی در مسیری متفاوت با یک اندیکاتور تکنیکالی حرکت کند. از این اندیکاتورها میتوان به اندیکاتورهایی مانند اسیلاتورها (Oscillators) اشاره نمود. هرچند این واگرایی میتواند واگرایی حرکات قیمت با هر نوع دیگر اطلاعات موجود در بازار باشد. واگرایی به ما این هشدار را میدهد که احتمال تضعیف روند کنونی قیمت وجود دارد، و در برخی از موارد این واگرایی ممکن است به تغییر جهت قیمتی بیانجامد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اسیلاتور میتوانید از مطلب آموزشی «اسیلاتور در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
دو نوع واگرایی وجود دارد، واگرایی مثبت (Positive Divergence) و واگرایی منفی (Negative divergence). واگرایی مثبت حرکات قیمت به سطوح بالاتر را پیشبینی میکند. واگرایی منفی نیز نشان از حرکت قیمت بهسطوح پایینتر را میدهد.

نکات مهم:
- واگرایی میتواند بین حرکات قیمت یک دارایی و تقریباً هر نوع اطلاعات تکنیکالی و یا بنیادی آن سهم باشد. با این وجود، واگرایی معمولاً توسط تحلیلگران تکنیکال هنگامی که قیمتها در مسیری عکس مسیر اندیکاتور تکنیکال حرکت میکند مورد استفاده قرار میگیرد.
- واگراییهای مثبت نشاندهندهٔ امکان شروع حرکات قیمتی به سطوح بالاتر در آیندهای نزدیک میباشد. این واگرایی زمانی رخ میدهد که قیمت در حال حرکت به سطوح پایینتر باشد اما اندیکاتور تکنیکال مداوماً به سمت بالا حرکت نماید.
- واگرایی منفی نشان از افت قیمت در آینده میباشد. واگرایی منفی معمولاً در زمانی رخ میدهد که قیمت به سمت بالا حرکت کرده اما اندیکاتور تکنیکال دائماً در حال افت میباشند.
- واگرایی موضوعی نیست که بتوان تنها به آن اتکاء نمود، و باید در نظر داشت که این واگراییها هیچگونه سیگنال معاملاتی ایجاد نمیکنند. واگراییها میتوانند برای مدت زیادی بدون رخ دادن هیچگونه تغییر در روند قیمت رخ دهند.
- واگراییها در همهٔ بازگشتهای قیمتی بزرگ موجود نمیباشند، بلکه تنها در برخی از آنها اتفاق میافتند.
بازگشت قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
واگرایی چه چیزهایی را به ما میگوید؟
واگرایی در تحلیل تکنیکال (مرجع) ممکن است به ما سیگنال یک حرکت بزرگ مثبت و یا یک حرکت بزرگ منفی را بدهد. یک واگرایی مثبت زمانی رخ میدهد که قیمت سهم در حال ثبت کفهای جدید میباشد، اما اندیکاتور تکنیکال مورد استفاده، مانند اندیکاتور جریان پول (Money Flow Indicator) شروع به ثبت سقفهای جدید مینماید. در حالت عکس نیز، در واگرایی منفی، قیمت سهم در حال ثبت قلههای جدیدی میباشد در حالی که اندیکاتور تکنیکالی ما در حال ثبت کفهای جدیدی میباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اندیکاتور شاخص جریان پول میتوانید از مطلب آموزشی «اندیکاتور شاخص جریان پول در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
معاملهگران میتوانند از واگراییها جهت تخمین شتاب پایهای قیمت یک دارایی استفاده نمایند. بهدست آوردن شتاب پایهای میتواند احتمال وقوع یک بازگشت قیمتی (Price Reversal) را نشان دهد. برای مثال، سرمایهگذاران میتوانند با استفاده از اسیلاتورها (Oscillators) مانند شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index – RSI) بر روی جدول خود استفاده نمایند. اگر قیمت سهام در حال صعود بوده و مرتباً قلههای جدیدی را ثبت میکرد، در حالت عادی اندیکاتور شاخص قدرت نسبی نیز میبایست قلههای جدیدی را ثبت میکرد. اما اگر قیمت سهام در حال ثبت قلههای جدید باشد، ولی اندیکاتور شاخص قدرت نسبی شروع به ثبت کفهای جدید کند، نشاندهندهٔ این است که امکان تضعیف روند صعودی ما وجود دارد. به این موضوع، واگرایی منفی میگوییم. معاملهگران در این حالت میتوانند در نظر بگیرند که قصد خروج از معامله را دارند و یا میخواهند با قرار دادن یک دستور استاپ حفاظتی (Stop – Loss Order) همچنان در معاملهشان حضور داشته باشند.
اندیکاتور شاخص قدرت نسبی چیست؟
واگرایی مثبت در حالاتی عکس حالت فوق رخ میدهد. تصور کنید که قیمت یک سهم در حال تشکیل کفهای جدید است اما اندیکاتور شاخص قدرت نسبی (RSI) در حال ثبت کفهای جدیدی میباشد. در این حالت سرمایهگذاران ممکن است به این نتیجه برسند که روند نزولی در بازار در حال تضعیف و به اتمام رسیدن است، و بهزودی یک بازگشت روندی (Trend Reversal) رخ خواهد داد.
واگرایی یکی از معمولترین موارد مورد استفاده در تحلیل تکنیکال میباشد، و اندیکاتورهای بسیاری نیز آن را نشان میدهند، بهخصوص اسیلاتورها.
تفاوت بین واگرایی و تأییدیه
واگرایی زمانی اتفاق میافتد که قیمت و اندیکاتور تکنیکال به معاملهگر اطلاعات متفاوتی میدهند. تأییدیه اما زمانی است که اندیکاتور تکنیکال و حرکات قیمت، و یا حتی چند اندیکاتور تکنیکال اطلاعاتی مشابه را به معاملهگر در خصوص قیمت سهم و وضعیت بازار میدهند. در حالت ایدهآل، معاملهگران نیاز به تأییدیه برای ورود به معاملات خود دارند. اگر قیمتها به سمت بالا حرکت کنند، آنها نیز انتظار دارند تا اندیکاتور مورد استفادهشان نیز این مطلب را به آنها نشان دهد که روند صعودی قیمت فعلاً ادامهدار خواهد بود.
محدودیتهای استفاده از واگراییها
همان طور که در مورد تمامی تحلیلهای تکنیکال صدق میکند، سرمایهگذاران باید از ترکیبی از اندیکاتورها و تکنیکالهای تحلیل بازار برای گرفتن تأییدیه واگرایی (Divergence Confirmation) استفاده نمایند. واگرایی در همهٔ بازگشتهای قیمتی رخ نخواهد داد، بنابراین دیگر روشهای کنترل ریسک و یا تحیلی بازاری برای بررسی بازار و تخمین احتمال رخ دادن بازگشت قیمتی باید مورد استفاده قرار گیرند.
با این وجود، زمانی که واگراییها رخ میدهند، لزوماً بدین معنی نیستند که قیمتها بازگشتی را بهزودی تجربه خواهند کرد. واگراییها میتوانند برای مدتزمانی طولانی ادامهدار باشند، بنابراین فقط اتکاء به آنها میتواند منجر به ضرر و زیانهای گسترده شود، بهخصوص زمانی که قیمت آنگونه که پیشبینی شده بود عمل نکند.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر