هاوینگ بیت کوین (Bitcoin Halving) چیست؟

هاوینگ بیت کوین (Bitcoin Halving) چیست؟
هاوینگ در ادبیات بیت کوین و بهطور کلی رمزارزها عبارت است از نصف شدن جایزهای که شبکهٔ بلاک چین بیت کوین به ماینرها میدهد. برای توضیح بیشتر ابتدا نیاز است که مقداری راجع به چگونگی عملکرد شبکهٔ بیت کوین بپردازیم.
بیت کوین و شبکهٔ بلاک چین آن، اساساً مجموعهای از رایانهها یا نودها (گرهها) در سرتاسر جهان هستند که تمام کُدهای بیت کوین روی آنها دانلود میشوند.
هر کدام از این رایانهها تمام شبکه بلاک چین بیت کوین را روی خود ذخیره میکنند. این یعنی هر کامپیوتر در این شبکه تاریخچهٔ تمام تراکنشهای بیت کوین را در خود دارد که این اطمینان را حاصل میکند که هیچکس نمیتواند سیستم را فریب دهد و اگر کسی اقدام به این کار کند، سایر رایانههای موجود در شبکه آن را تآیید نمیکنند. بدین طریق، بیت کوین و شبکهٔ آن بهشدت شفاف است و هیچکس نمیتواند تراکنشی انجام دهد که از چشم بقیهٔ شبکه پنهان باشد. حتی کسانی که در شبکه بلاک چین بیت کوین بهعنوان نود یا ماینر فعالیت نمیکنند، میتوانند این تراکنشها را بهصورت زنده در جستجوگر بلاک شبکهٔ بلاک چین ببینند.
نکات مهم هاوینگ بیت کوین (Bitcoin Halving):
- آخرین هاوینگ بیت کوین در 11 می سال 2020 در ساعت 4 بعد از ظهر (UTC) رخ داد.
- هاوینگ بیت کوین به این معنا است که جایزهای که شبکه بیت کوین به ماینرها برای انجام و تأیید تراکنشها میدهد، نصف میشود.
- هاوینگ همچنین نرخ تورم بیت کوین و نرخ ورود بیت کوینهای جدید به شبکه را نصف میکند.
- هر دو هاوینگ قبلی با دورههای افزایش و کاهش قیمت بیت کوین همراه بودند که به قیمتهای بالا در نزدیکی زمان بیت کوین منجر شد.
هرچه تعداد کامپیوترها یا نودها در شبکهٔ بلاک چین افزایش مییابد، پایداری و امنیت شبکهٔ بلاک چین افزایش پیدا میکند.
در حال حاضر بیش از 10000 نود در حال اجرای کدهای بیت کوین میباشند. در حالی که همه میتوانند در شبکهٔ بلاک چین بهعنوان یک نود همکاری کنند. اما هر نود برای این کار باید فضای کافی برای ذخیرهٔ کل بلاک چین بیت کوین و تمام تاریخچهٔ تراکنشها را داشته باشد که همهٔ ماینرها این توانایی را ندارند.
استخراج بیت کوین (Mining)

استخراج بیت کوین، پروسهای است که مردم با استفاده از کامپیوترهای خود در شبکهٔ بلاک چین بیت کوین بهعنوان یک پردازشگر تراکنش همکاری میکنند. بیت کوین از سیستمی به نام تأیید کار (Proof of Work) استفاده میکند. این یعنی ماینرها باید ثابت کنند که برای پردازش تراکنشها تلاش کردهاند تا جایزه بگیرند. این تلاش عبارت است از مقدار زمان و انرژیای که کامپیوترها برای حل معادلات پیچیده صرف میکنند.
کامپیوترهای سریعتر با مشخصات سختافزاری خاص که معادلات بیشتری را در زمان کمتر حل میکنند جایزهٔ بیشتری میگیرند و بعضی شرکتها بدین منظور کامپیوترهایی طراحی کردهاند که مخصوص استخراج میباشد. این کامپیوترها عملیات تراکنش در شبکهٔ بلاک چین بیت کوین را انجام و تأیید میکنند و شبکهٔ بلاک چین به آنها جایزه میدهد.
واژهٔ استخراج در اینجا بهمعنای واقعی آن نیست اما پروسهٔ تولید ارزش در این سیستم توسط این کامپیوترها شباهت زیادی به استخراج فلزات گرانبها دارد و این حُسن تعلیلی برای نامگذاری این پروسه میباشد.
کامپیوترهایی که در عملیات استخراج استفاده میشوند، مسائل ریاضی را حل میکنند و درستی یک تراکنش را تأیید میکنند. سپس این کامپیوترها این تراکنشها را به یک بلاک اضافه میکنند و زنجیری (Chain) از این بلاکهای تراکنش ایجاد میکنند که شبکهٔ بلاک چین را تشکیل میدهد.
وقتی یک بلاک با تراکنشها پُر شد، ماینری که این تراکنشها را تأیید کرده و بلاک را ایجاد کرده با مقداری بیت کوین مزد خود را از شبکهٔ بلاک چین میگیرد.
تراکنشهای با ارزش بالاتر به تأییدیههای بیشتری برای اطمینان از امنیت آنها نیاز دارد. به این علت به این پروسه استخراج (Mining) میگویند که کار انجام شده برای بهدست آوردن بیت کوین جدید، معادلِ دیجیتالِ کار فیزیکیای میباشد که برای بیرون آوردن طلا یا سایر فلزات گرانبها از زمین انجام میگیرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد استخراج بیت کوین و نحوه عملکرد آن مطلب آموزشی «استخراج بیت کوین» را مطالعه نمایید.
هاوینگ بیت کوین یعنی چه؟
بعد از استخراج هر 210000 بلاک، یا بهعبارتی هر چهار سال، مقدار جایزهای که شبکهٔ بلاک چین به ماینرهای بیت کوین برای انجام و تأیید تراکنشها انجام میدهد، نصف میشود. این کار باعث نصف شدن سرعت آزاد شدن بیت کوینهای جدید میشود. این روشی است که بیت کوین از یک تورم ترکیبی استفاده میکند که هر چهار سال نصف میشود و تا زمانی که آخرین بیت کوین استخراج شود ادامه مییابد. هر بار که سرعت آزاد شدن بیت کوینها نصف میشود به اصطلاح به آن هاوینگ بیت کوین میگویند.
بعد از استخراج تمام 21 میلیون بیت کوین چه خواهد شد؟
این سیستم حدوداً تا سال 2140 میلادی ادامه خواهد یافت. در آن زمان، بعد از اتمام جایزهای که شبکهٔ بلاک چین میدهد، ماینرها با حقالعملی که توسط کاربران شبکهٔ بلاک چین برای تراکنشها پرداخت میشود، مزد خود را خواهند گرفت.
این حقالعملها، این اطمینان را ایجاد میکند که ماینرها همچنان مشوقی برای استخراج و ادامهٔ روند تأیید تراکنشها دارند. ایده این است که رقابت برای حقالعمل تراکنشها بین ماینرها باعث خواهد شد که هزینهٔ تراکنشها، بعد از اینکه پروسه هاوینگ به پایان رسید، پایین باشد و رقابتی جدی با سیستم سنتی نقلوانتقال پول داشته باشد.
چرا رویداد هاوینگ بیت کوین اهمیت دارد؟
رویداد هاوینگ به این دلیل اهمیت دارد که گام دیگری در کاهش عرضه بیت کوینهای جدید میباشد. در انتهای عملیات استخراج، تنها 21 میلیون بیت کوین موجود خواهد بود. در زمان نگارش این مقاله، 18430000 بیت کوین استخراج شده و در شبکه موجود میباشند و تنها 2570000 بیت کوین برای استخراج باقی ماندهاند.
در سال 2009، شبکهٔ بلاک چین، ایجاد هر بلاک را با 50 بیت کوین جایزه میداد. بعد از هاوینگ اول در 28 نوامبر سال 2012 این میزان جایزه به 25 بیت کوین کاهش یافت و در هاوینگ دوم در 9 جولای 2016 این میزان باز نصف شد و به 12.5 بیت کوین کاهش یافت.
در حال حاضر بعد از سومین هاوینگ در 11 می 2020، جایزهای که شبکهٔ بلاک چین برای تولید هر بلاک میدهد 6.25 بیت کوین میباشد. برای درک بهتر موضوع، تصور کنید مقدار طلای استخراج شده از زمین در هر چهار سال نصف شود. اگر قیمت طلا براساس کمیابی آن باشد، بنابراین این نصف شدن مقدار طلای استخراج شده در هر چهار سال باعث اقزایش قیمت آن خواهد شد.
چه رویدادهای در هاوینگ بیت کوین وجود دارد؟
رویدادهای هاوینگ، نرخی که بیت کوینهای جدید ایجاد میشوند را کاهش میدهد و بنابراین منابع توزیع موجود بیت کوین به این طریق کاهش مییابد. این موضوع میتواند اثراتی روی سرمایهگذاران داشته باشد و درست مانند سایر داراییها که با کاهش عرضه و درخواست بالا، قیمت افزایش خواهد یافت.
در گذشته، رویدادهای هاوینگ با انفجارهایی در قیمت بیت کوین همراه بوده است. در اولین هاوینگ در نوامبر 2012 قیمت بیت کوین از 11 دلار به 1150 دلار رسید. 18 ماه بعد از هاوینگ دوم بیت کوین در جولای 2016 قیمت بیت کوین حدود 650 دلار بود اما 18 ماه بعد از هاوینگ دوم در 16 دسامبر 2017 قیمت آن به 20000 رسید.
تئوری هاوینگ و وقایعی که بهطور زنجیروار به دنبال آن رخ میدهد، به این شرح است:
جایزه نصف میشود ← تورم نصف میشود ← توزیع موجود کم میشود ← تقاضای بالا ← قیمت بالا ← ماینرها هنوز مشوق خوبی برای ادامهٔ انجام عملیات استخراج دارند، چون درست است که مقدار بیت کوینی که ماینرها میگیرند کم شده است اما به علت افزایش قیمت بیت کوین، مقدار دلاری که میگیرند در سطح خوبی باقی مانده است.
چه زمانی هاوینگ بیت کوین باعث افزایش تقاضا نمیشود؟
در مواقعی که هاوینگ باعث افزایش تقاضا و قیمت نمیشود، ماینرها مشوق کافی برای اجرا و تأیید تراکنشها نخواهند داشت، چون مقدار بیت کوین جایزهای که ماینرها میگیرند نصف شده اما افزایشی در قیمت بیت کوین رخ نداده است. بنابراین در این حالت، مقدار دلاری که ماینرها بهعنوان جایزه دریافت میکنند نصف شده است.
چگونه یک ماینر بیت کوین را راهاندازی کنیم؟
برای جلوگیری از این مشکل، بیت کوین پروسهای دارد که سختی گرفتن جایزهٔ استخراج یا بهعبارت دیگر سختی انجام و تأیید یک تراکنش را تغییر میدهد. در حالتی که مقدار جایزه نصف میشود و ارزش بیت کوین افزایش نمییابد، سختی استخراج کاهش خواهد یافت تا سرعت جایزه گرفتن ماینرها افزایش یابد و میانرها همچنان مشوقی برای ادامهٔ همکاری داشته باشند. این یعنی تعداد بیت کوینهایی که بهعنوان جایزه آزاد میشوند همچنان کمتر از قبل است، اما سختی انجام تأیید یک تراکنش کاهش یافته است.
هاوینگ بیت کوین چند بار اتفاق افتاده است؟
این پروسه دو بار موفق بوده است. تاکنون نتیجهٔ این هاوینگها، افزایش شدید قیمت و سپس افت شدید قیمت بیت کوین بوده است.
فروپاشی قیمتی بعد از این صعودها، طوری بوده که قیمتها همچنان بالاتر از قیمتهای قبل از هاوینگ تثبیت شده است.
بهعنوان مثال، همانطور که در بالا هم اشاره شد، حباب قیمتی سال 2018 باعث افزایش قیمت بیت کوین تا 20000 دلار شد و بعد از آن قیمت سقوط آزاد تا 3200 دلار تجربه کرد. البته با توجه به قیمت بیت کوین قبل از هاوینگ که حدود 650 دلار بود، حتی بعد از این سقوط آزاد، قیمت در 3200 دلار 400% نسبت به 650 دلار رشد کرده است. اگرچه این سیستم تا حالا کارکرده است، رویداد هاوینگ معمولاً با حواشی و نوسانات زیادی همراه است و نمیتوان قطعاً رفتار مارکت به این رویداد را در آینده پیشبینی کرد.
به طور مفصل در مورد هاوینگ بیت کوین صحبت کردیم. اگر سوال و یا نظری در مورد هاوینگ بیت کوین دارید در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر