میانگین های متحرک نمایی دوگانه در تحلیل تکنیکال چیست؟

فهرست مطالب [مخفی]
- 1. میانگین های متحرک نمایی دوگانه در تحلیل تکنیکال چیست؟
- 2. واکنشها در میانگینهای متحرک نمایی دوگانه
- 2.1 تحلیل معاملهگران، از میانگینهای متحرک نمایی دوگانه
- 2.2 چه نکاتی را در نزول و صعود میانگین متحرک نمایی باید در نظر بگیریم؟
- 2.3 تفاوت بین میانگین متحرک نمایی دوگانه و میانگین متحرک نمایی سهگانه (Triple Exponential Moving Average – TEMA) چیست؟
- 2.4 محدودیتهای میانگین متحرک نمایی دوگانه (Double Exponential Moving Average – DEMA) چیست؟
- 2.5 تأثیر کاهش تأخیر در این اندیکاتورها
میانگین های متحرک نمایی دوگانه در تحلیل تکنیکال چیست؟
میانگین های متحرک نمایی دوگانه (Double Exponential Moving Average – DEMA) اندیکاتورهای تکنیکالی هستند که توسط پاتریک مالووی (Patrick Mulloy) در مقالهاش در ماه ژانویه 1994 تحت عنوان «روانتر کردن و آسانتر کردن اطلاعات با استفاده از میانگینهای متحرک» در مجله «تحلیل تکنیکال سهام و نمودارهای کالاها» به دنیای معاملهگری معرفی شدند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد میانگین متحرک میتوانید از مطلب آموزشی «میانگین متحرک در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
میانگینهای متحرک نمایی دوگانه از دو میانگین متحرک نمایی (Exponential Moving Averages – EMA’s) استفاده میکنند تا هرگونه تأخیری در نمودار را از بین ببرند، زیرا این تأخیرها برای معامهگران بازار بهعنوان یک مشکل اساسی شناخته میشود.
میانگین متحرک نمایی دوگانه نیز استفادههایی مشابه با میانگینهای متحرک (Moving Averages – MA’s) دارد. این میانگینها به تأیید کردن روندهای صعودی کمک میکند.
زمانی که قیمت بالاتر از این میانگینها قرار میگیرد روند ما صعودی و زمانی که پایینتر از این قیمت قرار گیرد روند ما نزولی خواهد بود. هر موقع قیمت این میانگینها را رد کند سیگنالی بهعنوان تغییر قیمتی به ما داده میشود.
میانگینهای متحرک همچنین بهعنوان محدودههای حمایت و مقاومت (Support and Resistance) در نظر گرفته میشوند.
سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال چیست؟

نکات کلیدی:
- میانگین متحرک نمایی دوگانه به تغییرات قیمتی سریعتر از میانگینهای متحرک نمایی ساده ( Exponential Moving Averages – EMA’s) واکنش نشان میدهد.
- میانگینهای متحرک نمایی دوگانه میتواند بهشکلی مشابه با میانگینهای متحرک استفاده شود، اما معاملهگران باید بدانند که این دسته از اندیکاتورها، سریعتر از میانگینهای متحرک معمولی به تغییرات قیمتی واکنش نشان میدهند. این باعث میشود تا این معاملهگران تغییراتی هرچند اندک را دراستراتژی معاملاتی خود در نظر بگیرند.
- تأخیر کمتر در اندیکاتورها همواره موضوع مطلوبی نیست چون تأخیرها نویز بازار را از بین میبرند. اندیکاتوری با تأخیر کمتر، واکنشهایی سریعتر به حرکات قیمتی – هرچند این حرکات کوچک باشند – دارند.
- میانگینهای متحرک نمایی دوگانهای با بازهٔ زمانی طولانیمدت – مانند بازه زمانی 100 روزه – واکنشی کندتر نسبت به قیمت دارند و در مقابل، میانگینهای متحرک نمایی دوگانهای که بازهٔ زمانی آنها کوتاهتر است – مانند میانگینهایی که بازهٔ زمانی 20 روزه دارند – سریعتر به قیمت واکنش نشان میدهند و ممکن است سیگنال صادره توسط آنها از اعتبار کمتری برخوردار باشد.
فرمول محاسبه میانگینهای متحرک نمایی دوگانه (DEMA) به شرح زیر است:
چگونه میانگینهای متحرک نمایی دوگانه را محاسبه نماییم؟
- دورههای زمانیای که میخواهید اطلاعات بازار را شامل شوند (مثلاً 5 روزه، 15 روزه و یا 100 روزه) را انتخاب نمایید.
- مقدار EMA را برای آن بازهٔ زمانی محاسبه نمایید. سپس آن را EMAN نامگذاری کنید.
- میانگین متحرک نمایی را با EMANها محاسبه کنید. این به شما یک میانگین متحرک نمایی تعدیل شده (Smoothed EMA) میدهد.
- در نهایت مقدار EMAN را ضرب در 2 کرده و میانگین متحرک نمایی تعدیل شده (Smoothed EMA) را از آن کسر نمایید.
میانگینهای متحرک نمایی دوگانه (DEMA’s ) چه چیزهایی را به شما میگویند؟
با وجود اینکه این اندیکاتور را میانگین متحرک نمایی دوگانه نام دادند، اما معادلهٔ استفاده شده در آن به استفاده از یک الگوی نمایی دوگانه تکیه ندارد.
بلکه به جای آن، این معادله مقدار عددی میانگین متحرک نمایی دوگانه را دوبرابر کرده، و هرگونه تأخیر را از آن کم میکند.
به دلیل پیچیده بودن معادله مورد نیاز برای محاسبه میانگینهای متحرک نمایی دوگانه، به اطلاعات بیشتری نسبت به میانگینهای متحرک نمایی ساده نیازمندیم.
هرچند، استفاده از روشهای نوین و سیستمهای معاملاتی جدید به ما کمک میکند تا بتوانیم به آسانی میانگینهای متحرک نمایی دوگانه را با استناد به اطلاعات نمودار محاسبه نماییم.
واکنشها در میانگینهای متحرک نمایی دوگانه
میانگینهای متحرک نمایی دوگانه سریعتر از میانگینهای متحرک ساده واکنش نشان میدهند. این بدین معنی است که این میانگینهای نمایی دوگانه، بیشتر مورد نیاز معاملهگران روزانه و یا معاملهگران کوتاهمدت میباشد.
سرمایهگذاران نیز میتوانند از این میانگینها استفاده نمایند، اما از آنجایی که سرمایهگذران طولانیمدت تمایل به فعالیت کمتری در بازار دارند و دیدشان برای کسب سود طولانی مدتتر است، میانگینهای متحرک سنتی روشی بهتر بهشمار میآیند.
میانگینهای متحرک نمایی دوگانه بهشکلی مشابه با میانگینهای متحرک ساده استفاده میشوند. میانگینهای متحرک نمایی دوگانه همچنین برای تحمیل قدرت یک روند صعودی و یک روند نزولی قیمتی مورد استفاده قرار گیرند.
همچنین برخی از معاملهگران در استراتژی معاملاتی خود منتظر رخ دادن تقاطع بین چند میانگین متحرک نمایی دوگانه با بازههای زمانی متفاوت هستند.
همچنین میتوان از میانگینهای متحرک نمایی دوگانه بهعنوان محدودههای حمایتی و مقاومتی استفاده نمود.
روند نزولی در تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل معاملهگران، از میانگینهای متحرک نمایی دوگانه
معاملهگران از میانگینهای متحرک نمایی دوگانه برای تشخیص جهت روند و قدرت روند استفاده میکنند. وقتی که قیمت در بالای میانگینهای متحرک نمایی دوگانه قرار داشته باشد، و در همین حین میانگینهای متحرک نمایی دوگانه نیز در حال صعود باشند، این احتمال وجود دارد که شاهد یک روند صعودی در بازار باشیم.
وقتی که قیمت در محدودهٔ زیر میانگینهای متحرک نمایی دوگانه قرار داشته باشد، و میانگینهای متحرک نمایی دوگانه نیز تمایل به حرکت به سمت پایین داشته باشند، میتوانیم منتظر یک روند نزولی احتمالی باشیم.
چه نکاتی را در نزول و صعود میانگین متحرک نمایی باید در نظر بگیریم؟
با توجه به نکاتی که گفته شد، اگر حرکات قیمتی بهگونهای باشد که قیمت از میانگینهای متحرک نمایی دوگانه گذر کند میتوانیم آن را بهعنوان سیگنالی جهت اتمام و یا شروع روند نزولی در نظر بگیریم.
برای مثال اگر قیمت، میانگینهای متحرک نمایی دوگانه را به سمت بالا قطع کند شاهد پایان روند نزولی و شروع یک روند صعودی احتمالی خواهیم بود.
و بالعکس، اگر قیمت، میانگینهای متحرک نمایی دوگانه را به سمت پایین قطع کند، شاهد یک روند نزولی خواهیم بود.
معاملهگران همچنین میتوانند از دو یا چند میانگین متحرک نمایی دوگانه با بازههای زمانی تنظیمشدهٔ متفاوت در جدول خود استفاده کند.
سیگنالهای معاملاتی در این روش از طریق تقاطع خطهای این میانگینهای متحرک نمایی دوگانه به دست میآیند.
برای مثال، یک معاملهگر ممکن است از یک میانگین متحرک نمایی دوگانه با بازهٔ زمانی 20 روزه استفاده کند. در صورتی که این میانگین متحرک نمایی دوگانه با بازهٔ زمانی 20 روزه میانگین متحرک از همین دو را در بازهٔ زمانی 50 روزه قطع کند، معاملهگر میتواند وارد یک موقعیت معاملاتی خرید (Buy Position) شود.
هرچند این یک مثال ساده شده است، اما معاملهگران میتوانند از استراتژیهای متفاوتی با استفاده از میانگینهای متحرک نمایی دوگانه بهره ببرند.
در نهایت، معاملهگران ممکن است از میانگینهای متحرک نمایی دوگانه برای علامتگذاری نقاط احتمالی حمایت و مقاومت استفاده کنند.
از آنجایی که میانگینهای متحرک نمایی دوگانه به تغییرات قیمتی با سرعت واکنش نشان میدهند، ممکن است که این محدودهگذاری همواره مؤثر نباشد.
نکتهٔ مهمی که همه باید در نظر بگیرند این است که اگر میخواهید از یک میانگین متحرک نمایی دوگانه و یا هر نوع میانگین متحرک نمایی برای تعیین محدودههای حمایتی و مقاومتی استفاده کنید، حتماً توجه داشته باشید که این میانگینها در گذشته نیز بهعنوان محدودههای حمایتی یا مقاومتی عمل کرده باشند.
اگر در گذشته، این میانگینها چنین نقشی را نداشتهاند، در آینده نیز چنین نقشی را ایفا نخواهند کرد و نمیتوان به آنها بهعنوان محدوههای حمایتی و مقاومتی اتکاء نمود.
تفاوت بین میانگین متحرک نمایی دوگانه و میانگین متحرک نمایی سهگانه (Triple Exponential Moving Average – TEMA) چیست؟
همان طور که اسم این اندیکاتورها نشان میدهد، در اندیکاتور میانگین متحرک نمایی دوگانه شاهد میانگین متحرک نمایی از میانگین متحرک نمایی سابق هستیم.
در میانگینهای متحرک نمایی سهگانه محاسبات پیچیدهتر میشوند، زیرا در آنجا ما شاهد یک میانگین متحرک نمایی دیگر از دو میانگین متحرک نمایی قبلی خواهیم بود.
هدف این اندیکاتور نیز بهمانند اندیکاتور قبلی کاهش تأخیر (Lag) در نمودار سهم یا شاخص میباشد. و باید در نظر داشته باشیم که میانگین متحرک نمایی سهگانه تأخیری حتی کمتر از میانگینهای متحرک نمایی دوگانه دارند.
محدودیتهای میانگین متحرک نمایی دوگانه (Double Exponential Moving Average – DEMA) چیست؟
میانگینهای متحرک نمایی معمولاً در بازارهایی که جهت مشخصی دارند بهخوبی کار میکنند (مانند بازارهای رونددار – Trending Markets) اما در بازارهایی که روند خاصی ندارند و قیمت بهصورت افقی به سمت جلو حرکت میکنند (Choppy – Sideway Markets) نمیتوانند اطلاعات چندان مفیدی را در اختیار ما بگذارند.
در چنین زمانهایی قیمت چندین بار این میانگینهای متحرک را به سمت بالا یا پایین قطع میکند و این اتفاق در هر دو نوع میانگینهای متحرک ساده و میانگینهای متحرک نمایی دوگانه رخ میدهد.
به همین دلیل نباید از این تقاطعهای قیمت و این اندیکاتور را بهعنوان سیگنالهای خرید یا فروش استفاده نماییم.
تأثیر کاهش تأخیر در این اندیکاتورها
کاهش تأخیر در این اندیکاتورها در برخی مواقع میتواند بسیار مفید باشد مانند زمانی که بازگشتهای قیمتی واقعی (Price Reversals) رخ میدهد.
این کاهش تأخیر به معاملهگر کمک میکند تا بتواند هرچه سریعتر از یک معامله خارج شده و یا به یک معامله وارد شود که این باعث به دست آوردن سود بیشتر و یا متحمل زیان کمتر خواهد شد.
اما این کاهش تأخیر می تواند منجر به اتفاقی به نام (معاملهگری افراطی – Overtrading) شود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که یک اندیکاتور با تأخیر کم سیگنالهای معاملاتی بیش از حدی را تولید میکند.
برای مثال این اندیکاتورها به معاملهگر اعلام میکند تا پس از کوچکترین واکنش قیمتی در بازار سهام خود را بفروشند و یا با توجه به آن واکنشها سهامی را خریداری نمایند.
در این حالات، معاملهگر فروش یا خرید را انجام میدهد و به این امید میماند تا قیمت به سمتی که اندیکاتور پیشبینی کرده است حرکت نماید.
بازگشت قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
با این اوصاف، در برخی از مواقع تأخیر در اندیکاتورها میتواند مورد خوبی باشد و در برخی مواقع نیز بهضرر معاملهگر باشد.
همهٔ اینها بستگی به این دارند که یک معاملهگر چه چیز را از اندیکاتور مورد استفاده انتظار دارد. این برعهدهٔ معاملهگر است که به دنبال تعادل در بین کاربردهای اندیکاتورهایش و خواستههای خودش باشد و بداند هر اندیکاتور اطلاعات مورد نیازش را با چه میزان تأخیری در اختیار او قرار میدهند.
بهترین حالت استفاده از میانگینهای متحرک نمایی، استفاده از آنها با دیگر نوع تحلیل بازار میباشد. از انواع تحلیلهای بازاری، میتوان به تحلیل حرکات قیمت (Price Action)، تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis of markets) و دیگر اندیکاتورهای تکنیکالی اشاره نمود.
اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در این حوزه هستید میتوانید از نقشه راهنمای دیجی کوینر به نام «درخت یادگیری» دیدن نمایید که از نقطه ابتدایی تا انتهای مسیر را ریل گذاری کرده است.
شما با مطالعه درخت یادگیری تا حد مطلوبی دانش خود را افزایش دادهاید اما برای حرفه ای شدن و انجام معاملات در این بازار نیاز به یک راهنمای مجرب و با تجربه دارید.
مجموعه دیجی کوینر بر آن است که با برگزاری کلاسهای آموزشی تجریبات چند ساله خود را در اختیار هم وطنان عزیز قرار دهد تا در این بحران اقتصادی بتوانند در آمد دلاری کسب نمایند. (تاریخ برگزاری کلاسها متعاقبا از طریق وبسایت اعلام خواهد شد.)
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر