معامله با مارجین چیست؟

معامله با مارجین چیست؟
معامله با مارجین یکی از روشهای معامله با استفاده از وجوهی است که توسط یک طرف سوم تأمین میشود. در مقایسه با حسابهای عادی معاملاتی، حسابهای مارجین به معاملهگران این اجازه را میدهد تا به مقادیر بیشتری از سرمایه دسترسی پیدا کرده و از عامل اهرمی در معاملاتشان استفاده کنند.
معامله با مارجین این امکان را به معاملهگران میدهد که با کسب سود بیشتر نتایج معاملات خود را تقویت کنند. امکان وسعتبخشی به نتایج معاملاتی معامله با مارجین را به یک روش محبوب در بازارهایی با نوسان کم کرده است، بهخصوص در بازار بینالمللی فارکس.
هر چند از معامله با مارجین در بازار سهام (stocks)، کالا (commodity) و بازار مبادلات رمز ارزها (cryptocurrency markets) استفاده میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بازارفارکس میتوانید از مطلب آموزشی «بازار مبادلات ارزهای خارجی (فارکس) چیست؟» دیدن نمایید.
در بازارهای سنتی، مقادیر وجه قرض گرفتهشده معمولاً توسط یک بروکر سرمایهگذار تأمین میشود. در مبادلات رمز ارزها اما این وجوه توسط دیگر معاملهگران تأمین میشوند، که براساس میزان تقاضا برای وجوه مارجین در بازار بهره کسب میکنند.
برخی از صرافیهای رمز ارز نیز وجوه مارجین برای کاربران خود فراهم میکنند هر چند این مورد کمتر معمول است.

معامله با مارجین چگونه کار میکند؟
وقتی یک معامله مارجین شروع میشود، معاملهگر موظف است درصدی از ارزش کل معامله را تسلیم کند. این سرمایهگذاری اولیه با نام مارجین شناخته میشود و ارتباط نزدیکی با مفهوم لوریج (عامل اهرمی – leverage) دارد.
به بیان دیگر، از حسابهای معامله با مارجین برای ایجاد معاملات اهرمی استفاده میشود و این اهرم برابر با نسبت وجه قرضی به مارجین پرداخت شده است.
به عنوان مثال برای بار کردن یک معامله 100000 دلاری با لوریج 10:1 معاملهگر با مبلغ 10000 دلار از حسابش را تسلیم نماید.
طبیعتاً پلتفرمهای معاملاتی مختلف و بازارهای گوناگون قوانین و نرخهای لوریج متفاوتی را پیشنهاد میکنند. برای مثال نسبت 2:1 در بازار سهام نسبت معمولی است، در حالی که بیشتر قراردادهای آتی نسبت لوریج 5:1 دارند.
بروکرهای فارکس معاملات مارجینی با نسبت 50:1، 100:1 و 200:1 را پیشنهاد میدهند. لوریج 50:1 معمولترین نوع لوریج است هرچند از دو نوع دیگر نیز در مواردی استفاده میشود.
در بازارهای رمز ارز از نسبتهایی بین 2:1 تا 100:1 استفاده میشود و معمولاً جامعه کاربران از اصطلاح x استفاده میکنند (مانند 2x، 5x، 10x، 50x و ….)
معامله با مارجین میتواند برای ورود به موقعیتهای معاملاتی خریدوفروش مورد استفاده قرار بگیرد. موقعیت خرید بیانگر این فرض است که قیمت به سمت بالا حرکت میکند و موقعیت معاملاتی فروش نیز نمایانگر عکس مورد فوق است.
وقتی موقعیت معاملاتی مارجینی باز است، داراییهای معاملهگر، نقش وثیقه برای وجوه قرضی بازی میکنند. این یک موضوع مهم است که معاملهگران باید آن را درک کنند.، زیرا اکثر بروکرها حق فروش این داراییها در صورتی که بازار در خلاف جهت مدنظر حرکت کند را دارند (البته پس از گذر بازار به سطوح بالاتر – پایینتر نقطه آستانه).
برای مثال اگر معاملهگر وارد یک موقعیت معاملاتی خرید با لوریج شود، در صورت افت چشمگیر بازار امکان مارجین کال (margin call) شدن آنها وجود خواهد داشت.
مارجین کال زمانی اتفاق میافتد که از معاملهگر خواسته شود که مقادیر بیشتری وجه بهحساب مارجینی خود واریز کرده تا موجودی حساب او به حداقل مارجین معاملاتی تعیینشده برسد.
اگر معاملهگر نتواند این خواسته را محقق کند، داراییهای آنها بهصورت خودکار جهت جبران ضرر تسویه میشود. بهطور معمول این اتفاق زمانی رخ میدهد که ارزش داراییهای حساب مارجین (که با نام مارجین تسویه نیز شناخته میشود) به حد کمتر از مارجین کل مورد نیاز آن صرافی یا بروکر برسد.

مزایا و معایب
بزرگترین مزیت معامله با مارجین این است که شما میتوانید با کنترل مقادیر بیشتر دارایی وارد موقعیتهای معاملاتی بزرگتری شده و سود بیشتری کسب کنید.
بهغیر از این مورد، معامله با مارجین میتواند در تنوعبخشی به سرمایهگذاریها کمک کند، از آنجایی که معاملهگران میتوانند به چندین موقعیت معاملاتی و با مقادیر اندک سرمایهگذاری وارد شوند.
در نهایت، داشتن یک حساب مارجین میتواند ورود به موقعیتهای معاملاتی را برای معاملهگران آسانتر کند زیرا دیگر نیازی به وارد کردن حجم زیاد پول بهحساب وجود ندارد.
در کنار تمامی این مزایا، معامله با مارجین معایب آشکاری هم دارد که یکی از آنها افزایش میزان زیان درست مانند افزایش میزان سود است.
برخلاف معاملات لحظهای، در معامله با مارجین ریسک از دست رفتن کل سرمایهگذاری اولیه وجود دارد و به همین دلیل یک روش سرمایهگذاری با ریسک بالا بهشمار میآید.
بسته به میزان ضریب اهرمی دخیل در یک معامله، حتی یک افت کوچک در قیمت میتواند منجر به ضرر معاملهگران شود. به همین خاطر، مهم است که سرمایهگذارانی که تصمیم به استفاده از مارجین برای معاملات خود میگیرند از استراتژیهای مناسب ریسک و ابزارهای حداقلرسانی ریسک بهخوبی استفاده کنند، ابزارهایی مانند دستور حد ضرر (stop-loss order).
معامله با مارجین در بازارهای رمز ارز
معامله با مارجین بهطور ذاتی ریسکیتر از معاملات عادی میباشد، اما در مورد رمز ارزها میزان این ریسک بیشتر هم میشود.
طبق میزان بالای نوسان که در این بازار بهکرات دیده میشود، معاملهگران مارجین رمز ارزها باید بسیار مراقب باشند. با وجود اینکه استراتژی پوشش ریسک (hedging) و دیگر استراتژیهای مدیریت ریسک میتوانند به ما در این خصوص کمک کنند اما لازم است دوباره تکرار کنیم که معاملهگران تازهکار قطعاً نباید به سمت معامله با مارجین بروند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پوشش ریسک میتوانید از مطلب آموزشی «پوشش ریسک چیست؟» دیدن نمایید.
توانایی بررسی نمودار، تشخیص روند و تعیین نقاط ورود و خروج ریسک موجود در معامله با مارجین را از بین نمیبرد، بلکه میتواند به شما در تخمین میزان ریسک مورد انتظار کمک کرده و منجر شود که مؤثرتر معامله کنید.
پس پیش از استفاده از لوریج در معاملات رمز ارزی، کاربران باید در ابتدا درکی عمیق از تحلیل تکنیکال بهدست آورده و تجربهٔ زیادی در معاملات لحظهای بهدست آورده باشند.
تأمین وجه مارجین
برای آن دسته از سرمایهگذارانی که قادر به تحمل ریسک ناشی از معامله با مارجین را ندارند، یک راه دیگر برای کسب سود از معاملات اهرمی وجود دارد.
برخی از پلتفرمهای معاملاتی و صرافیهای رمز ارز ویژگیای به نام «تأمین وجه مارجین – Margin funding» را به کاربرانشان پیشنهاد میکنند. در اینجا کاربران میتوانند از پول خود جهت تأمین وجه مورد نیاز معاملات مارجینی دیگر کاربران استفاده کنند.
بهطور معمول این پروسه دارای شروط مشخصی بوده و میزان بهرهٔ متفاوتی تولید میکند. اگر معاملهگر شرایط را قبول کرده و با این پیشنهاد موافقت کند، تأمینکنندهٔ وجوه مستحق دریافت وام پرداختی بهعلاوهٔ مقدار بهرهٔ توافقی میشود.
با وجود اینکه این مکانیسم از یک صرافی به دیگری متفاوت است، ریسک تأمین وجه مارجین نسبتاً پایین میباشد. با علم بر این واقعیت که موقعیتهای معاملاتی اهرمی میتوانند برای جلوگیری از زیان بیش از اندازه، به اجبار تسویه شوند. پس مهم است که ریسک موجود را در نظر گرفته و از نحوهٔ کار این ویژگی در صرافی مدنظر اطلاعات کسب کنیم.
سخن پایانی
قطعاً معامله با مارجین یک ابزار مفید برای کسانی است که به دنبال افزایش میزان سود معاملات موفقشان هستند. اگر این ابزار به شکلی مناسب مورداستفاده قرار بگیرد، میزان لوریج معاملاتیای که توسط حسابهای مارجین تأمین میشوند، میتوانند به سوددهی و وسعتبخشی به پرتفوی کمک کند.
هر چند همان طور که اشاره شد این روشِ معاملهگری میتواند بر میزان ضرر و زیان نیز بیفزاید. این روش دارای درجات بالاتری از ریسک است. بنابراین تنها معاملهگران حرفهای و خبره باید از این روش استفاده نمایند. حتی در حوزه رمز ارزها باید در استفاده از معاملات مارجینی احتیاط بیشتری لحاظ شود زیرا میزان نوسانها در این بازار بالا است.
اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در این حوزه هستید میتوانید از نقشه راهنمای دیجی کوینر به نام «درخت یادگیری» دیدن نمایید که از نقطه ابتدایی تا انتهای مسیر را ریل گذاری کرده است.
شما با مطالعه درخت یادگیری تا حد مطلوبی دانش خود را افزایش دادهاید اما برای حرفه ای شدن و انجام معاملات در این بازار نیاز به یک راهنمای مجرب و با تجربه دارید. مجموعه دیجی کوینر بر آن است که با برگزاری کلاسهای آموزشی تجریبات چند ساله خود را در اختیار هم وطنان عزیز قرار دهد تا در این بحران اقتصادی بتوانند در آمد دلاری کسب نمایند. (تاریخ برگزاری کلاسها متعاقبا از طریق وبسایت اعلام خواهد شد.)
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر