چگونه با شکست های قیمتی در تحلیل تکنیکال معامله کنیم؟

چگونه با شکست های قیمتی در تحلیل تکنیکال معامله کنیم؟
معاملهگری شکست های قیمتی، روشی است که توسط سرمایهگذاران فعال برای قرارگیری در یک موقعیت معاملاتی مناسب، در مراحل ابتدایی یک روند استفاده میشود. بهطورکلی، این استراتژی میتواند یک نقطهٔ شروع برای حرکات قیمتی اصلی و افزایشهای شدید در نوسانات قیمتی بوده، و در صورت مدیریت مناسب، دارای ریسک ذاتی کم میباشد. در طی این مقاله، با یکدیگر به بررسی آناتومی این روش معاملهگری میپردازیم و پیشنهاداتی در خصوص مدیریت بهتر سبک معاملهگری مطرح میکنیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند میتوانید از مطلب آموزشی «روند در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
نکات کلیدی:
- یک شکست قیمتی، یک موقعیت معاملاتی احتمالی میباشد که زمانی رخ میدهد که قیمت، بهسطوح فوقانی یک سطح مقاومتی و یا سطوح زیرین یک سطح حمایتی – با حجم معاملاتی بالا – حرکت کند.
- اولین قدم در معاملهگری شکست های قیمتی، پیدا کردن الگوهای قیمتی حال حاضر در کنار یافتن سطوح حمایتی و مقاومتی مهم میباشد. که با استفاده از آنها بتوانید نقاط ورود و خروج خود را برنامهریزی کنید.
- پس از معامله با استفاده از استراتژی شکست قیمتی، حتماً در نظر داشته باشید که در کجا ضرر خود را قطع کرده، و در کجا باید به بررسی دوبارهٔ شکست قیمتی بپردازید.
- بهمانند هر استراتژی تحلیل تکنیکال دیگری، اجازه ندهید که احساسات بر شما مسلط شود. طبق نقشهٔ خود عمل کنید و بدانید که چه زمانی به بازار ورود کرده و چه زمانی از آن خارج شوید.
شکست قیمتی چیست؟
یک شکست قیمتی، حرکت قیمت بهسطح زیرینِ یک محدودهٔ حمایتی و یا سطح فوقانی یک محدودهٔ مقاومتی – با حجم معاملاتی بالا – بهشمار میرود. یک معاملهگر شکست های قیمتی (Breakout trader)، پس از حرکت قیمت به سطوح فوقانی یک مقاومت وارد موقعیت معاملاتی خرید (long position) شده و پس از حرکت قیمت بهسطح زیرین حمایت، وارد موقعیت معاملاتی فروش (short position) میشود. پس از این که سهام در سطوح قیمتی بالاتر از این موانع معامله شدهاند، میزان نوسان در بازار افزایش مییابد و قیمتها نیز معمولاً در جهت شکست، حرکت میکنند. دلیل اهمیت بالای استراتژی شکست قیمتی، این است که این ستاپ قیمتی (Setup) نقطهٔ شروع افزایش میزان نوسان در آینده، «نقاط بازگشت قیمتی بزرگ و در بسیاری از مواقع، آغاز روندهای اصلی قیمتی، میباشند.»
شکست های قیمتی در محیط تمامی بازارها، رخ میدهد. بهطور معمول انفجاریترین حرکات قیمتی، نتایج شکست های قیمتی از کانالها و الگوهای نموداری مانند مثلثها (Triangles)، پرچمها (Flags) و الگوی سر و شانه (Head and shoulders pattern) میباشند. از آنجایی که در طی تشکیل این الگوها میزان نوسان در بازار تجمیع (Contract) میشود، معمولاً پس از حرکات قیمت بهسطوحی بالاتر و یا پایینتر، تمامی این نوسانات تجمیع شده در سطح بازار گسترش مییابند.
بدون توجه به تایم فریم مورد استفاده، استراتژی معاملهگری شکست های قیمتی یک استراتژی عالی میباشد. مهم نیست که شما بهصورت میان روزانه (Intraday)، روزانه و یا هفتگی به معامله میپردازید، مفاهیم استفاده شده در این استراتژی فراگیر میباشند. شما میتوانید از این استراتژی در معاملهگری روزانه (Day trading)، معاملهگری نقاط برگشتی قیمتها (Swing trading) و یا هر سبک از معاملهگری استفاده کنید.
یافتن یک کاندیدای مناسب
در حین معاملهگری شکست های قیمتی، مهم است که سطوح حمایتی و مقاومتی سهام را در نظر بگیرید. هرچه قیمت سهم در طول زمان تماس بیشتری با این سطوح حمایتی و یا مقاومتی داشته باشد، این سطوح از اهمیت بیشتری برخوردار خواهند بود. در عین حال، هرچه این سطوح مقاومتی و یا حمایتی مدتزمان بیشتری دوام آورده باشند، شکست قیمتی آنها از نتیجهای بهتر برخوردار خواهد شد.
زمانی که قیمتها تثبیت میشوند (Consolidation)، الگوهای قیمتی متفاوتی میتوانند در نمودار شکل بگیرند. امکان شکلگیری کانالها (Channels)، مثلثها و پرچمها در نمودار سهام وجود خواهد داشت. در کنار این الگوها، میزان تداوم و مدتزمانی که قیمت در بین این سطوح حمایتی و یا مقاومتی باقیمانده است، فاکتورهای مهمی در یافتن یک کاندیدای مناسب معاملهگری، بهشمار میروند.
کانال قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
نقاط ورود
پس از یافتن یک گزینهٔ مناسب برای معامله، حال زمان آن است که نقشهٔ معاملهٔ خود را طراحی کنید و سادهترین موردی که باید در نظر بگیرید، نقطهٔ ورود (Entry point) میباشد. نقاط ورود در زمان یک شکست قیمت، کاملاً غیرقابل اطمینان میباشند. زمانی که قیمتها در سطحی بالاتر از محدودهٔ مقاومت بسته شوند، سرمایهگذار وارد یک موقعیت معاملاتی خرید خواهد شد. زمانی که قیمتها در سطحی پایینتر از سطح حمایتی بسته شوند، سرمایهگذار وارد یک موقعیت معاملاتی فروش خواهد شد.
برای تشخیص تفاوت بین یک شکست واقعی و یک شکست کاذب (fakeout)، باید منتظر تأییدیه (Confirmation) بمانیم. برای مثال، شکست های کاذب معمولاً زمانی رخ میدهند که قیمت در سطح بالایی و یا پائینی مقاومت و یا حمایت باز شوند، اما تا پایان روز معاملاتی، بهمحدودهٔ معاملاتی سابق خود برگردند. اگر یک سرمایهگذار بدون دریافت تأییدیه، عجله کند و وارد معاملات شود، هیچ تضمینی وجود ندارد که قیمت به حرکت خود در محدودهٔ جدید ادامه دهد. بسیاری از سرمایهگذاران به دنبال حجم معاملاتی بالاتر از میانگین – بهعنوان یک تأییدیه – هستند و یا صبر میکنند تا قیمت در محدودهٔ بالایی مقاومت و یا محدودهٔ زیرین حمایت، بسته شود و سپس خود را در آن سطوح نگه دارد.
برنامهریزی برای خروج
خروجهای از پیش در نظر گرفتهشده (Predetermined exits)، عناصری ضروری برای یک معاملهگری موفق میباشند. در حین معاملهگری شکست های قیمتی، سه روش برای تعیین نقاط خروج وجود دارد که میتوانید از آنها، پیش از ورود به یک موقعیت معاملاتی استفاده کنید.
1. در کجا با سود خارج شویم؟
در حین برنامهریزی برای اهداف قیمتی، به رفتارهای گذشته قیمت جهت تعیین اهداف معقول، نگاه کنید. زمانی که به معامله با استفاده از الگوهای قیمتی (Price patterns) میپردازید، استفاده از اطلاعات گذشته قیمت برای تعیین یک هدف قیمتی (Target price)، ساده میباشد. برای مثال، اگر محدودهٔ حرکت قیمت در کانال خود شش واحد قیمتی بوده است، میتوان همین میزان را بهعنوان هدف قیمتی سهم – در صورت خروج از کانال – در نظر گرفت (به نمودار زیر توجه کنید).
یک ایدهٔ دیگر، محاسبهٔ قیمتهای نقاط بازگشتی اخیر و بهدست آوردنِ میانگینی از آنها میباشد، که میتوانیم از آن بهعنوان هدف قیمتی استفاده کنیم. اگر سهام در طی چند نقطهٔ برگشتی اخیر خود، چهار واحد حرکت کرده است، میتوانیم آن را یک هدف معقول قیمتی در نظر بگیریم.
موارد ذکرشده، تنها چند ایده در مورد نحوهٔ تعیین هدفهای قیمتی میباشند. هدف شما از معاملهگری نیز باید همین باشد. پس از رسیدن قیمت بههدفِ تعیینشده، سرمایهگذار باید از موقعیتِ معاملاتی خود خارج شود و یا از بخشی از موقعیت خارجشده و به باقیماندهٔ آن اجازه بدهد تا با روند پیش برود. همچنین معاملهگر میتواند دستور استاپ حفاظتی خود را برای تضمین سود خود (lock-in profits) جابهجا کند.
2. در کجا با ضرر از معامله خارج شویم؟
این نکته، مسئلهٔ مهمی است که باید آن را در صورت ناموفق بودن معاملات خود در نظر بگیرید. معاملهگری شکست های قیمتی، این بینش را بهصورتی شفاف در اختیار شما قرار میدهند. پس از وقوع یک شکست، سطوح قدیمی مقاومتی باید بهعنوان سطوح جدید حمایتی و سطوح قدیم حمایتی، باید بهعنوان سطوح مقاومتی جدید ایفای نقش کنند. این یک نکتهٔ مهم است که باید در نظر داشته باشید، زیرا یک راه ساده برای تعیین کردن موفقیت و یا عدم موفقیت یک شکست قیمتی میباشد. و به شما کمک میکند تا محل قرارگیری دستور استاپ حفاظتی خود را تعیین کنید. پس از ورود به یک موقعیت معاملاتی، از محدودهٔ حمایتی قدیم و یا محدودهٔ مقاومتی قدیمی، بهعنوان منطقهٔ قرارگیری دستور استاپ حفاظتی استفاده کنید. بهعنوان مثال، بهنمودار PCZ نگاه کنید.
اگر این معامله ناموفق شود، مهم است که سریع از موقعیت معامله خروج کنیم. هرگز بهضررهای خود، فضای اضافه ندهید. (اجازه ندهید که ضررهای شما زیاد شوند.). اگر مراقب نباشید، تمامی این ضررها با یکدیگر جمع میشوند.
3. دستورهای استاپ را در کجا قرار دهیم؟
زمانی که در نظر دارید تا از یک موقعیت معاملاتی با ضرر خارج شوید، از محدودهٔ حمایتی و یا مقاومتی پیشین استفاده کنید. قرار دادن یک دستور استاپ با رعایت پارامترهای ذکرشده، یک روش امن برای حفاظت از موقعیت معاملاتی شما بدون ایجاد ریسک زیاد در سرمایه میباشد. قرار دادن یک دستور استاپ در محدودهای بالاتر، احتمال فعال شدن آن را افزایش میدهد. این موضوع زمانی از اهمیت زیادی برخوردار است که بدانید قیمت، معمولاً به سطوح شکسته شده و آنها را دوباره تست میکند (Retest).
با نگاه بهنمودار بالا، شما میتوانید تثبیت اولیهٔ قیمت، شکست قیمتی، تست مجدد، و هدف قیمتی را مشاهده کنید. این پروسه تقریباً مکانیکی است. در حین در نظر گرفتن نقاطی که میخواهید دستور استاپ حفاظتی را در آنها قرار دهید، بهیاد داشته باشید که در صورت قرار دادن این دستور در بالای محدودهٔ مقاومتی، احتمال فعال شدن این دستورها در حین تست مجدد سطوح شکسته شده، وجود دارد. این باعث میشود که معاملهگر زودتر از موعد از معامله خارج شود و حرکات احتمالی قیمت را از دست بدهد. قرار دادن این دستورها در پایین محدودهٔ مقاومتی سابق، به شما کمک میکند که در صورت بازگشت دوبارهٔ قیمت و حرکت آن به سمت بالا، از معامله خارج نشوید و در صورت کاذب بودن شکست قیمتی، جلوی ضرر خود را بگیرید.
خلاصه
بهطور خلاصه، مراحل زیر را در حین معاملهگری شکست های قیمتی، رعایت کنید:
1. گزینهٔ معاملاتیتان را شناسایی کنید:
سهامی را پیدا کنید که دارای محدودههای حمایتی و مقاومتی قوی میباشند، و آنها را زیر نظر بگیرید. به یاد داشته باشید که هرچه حمایت و یا مقاومت قویتر باشد، نتیجهٔ حاصلشده بهتر خواهد بود. مطمئن باشید که پیش از خرید سهم، به درک کاملی از این مسئله رسیده باشید.
2. منتظر شکست بمانید:
پیدا کردن یک گزینهٔ معاملاتی مناسب بدین معنی نیست که معاملهگر باید فوراً وارد معامله شود. صبر کنید تا قیمت حرکات خود را انجام دهد. برای اطمینان از واقعی بودن شکست انجامشده، تا پایان روز معاملاتی صبر کنید و سپس حرکت خود را انجام دهید.
3. هدف قیمتی معقول تعیین کنید:
اگر شما میخواهید وارد یک معامله شوید، باید یک محدودهٔ مورد انتظار تعیین کنید. اگر این کار را انجام ندهید، شما نمیدانید که در چه نقطهای باید از معامله خارج شوید. میتوانید این کار را با محاسبهٔ حرکت میانگین سهام، و یا با اندازهگیری فاصله بین محدودههای حمایتی و مقاومتی (بهخصوص در الگوهای قیمتی) انجام دهید.
4. به قیمت سهام اجازه دهید تا دوباره سطوح حمایتی و یا مقاومتی شکسته شده را بررسی کند (retest):
این مرحله یکی از مهمترین قدمها میباشد. زمانی که قیمت سهام یک سطح مقاومتی را میشکند، مقاومت قدیم تبدیل به حمایت جدید میشود. و زمانی که قیمت سطوح حمایتی قدیمی را میشکند، آن سطوح تبدیل به مناطق مقاومتی جدید میشوند. در بخش اعظمی از معاملات شما، قیمت به بررسی دوبارهٔ سطوح شکسته شده در روزهای اولیه میپردازد. برای این اتفاق آماده باشید.
5. بدانید که معامله/الگوی شما در چه زمانی شکستخورده است:
زمانی که قیمت تصمیم میگیرد تا سطوح حمایتی و یا مقاومتی قدیمی را دوباره تست کرده و در حین انجام این اتفاق از آنها گذر کند، زمانی است که الگو و یا شکست قیمتی، شکستخورده است. ضروری است که در این نقطه، ضرر را بپذیرید و از معامله خارج شوید. بر روی ضررهای خود قمار نکنید.
6. در صورت نزدیک بودن به تایم بسته شدن بازارها، از معامله خارج شوید:
شما نمیتوانید در حین باز شدن بازار، این انتظار را داشته باشید که قیمتها خود را در یک محدودهٔ خاص حفظ کنند. به همین دلیل است که شما باید تا پیش از بسته شدن بازار برای خروج از یک موقعیت معاملاتی زیاندِه، صبر کنید. اگر قیمتها تا پیش از بسته شدن بازار، در محدودهٔ خارج از حمایت و یا مقاومت تعیینشده باقی بمانند، باید از این موقعیت معاملاتی خارجشده و سراغ دیگری بروید.
7. صبور باشید:
این استراتژی نیازمند صبر زیادی است. با دنبال کردن قدمهای ذکرشده، شما احساسات خود را کم کرده و دید بهتری نسبت به یک معامله خواهید داشت.
8. در هدف قیمتی تعیینشده، از معاملات خارج شوید:
اگر شما با ضرر از موقعیت خود خارج نمیشوید، بنابراین شما همچنان در معامله هستید. شما باید آنقدر در معامله باقی بمانید که قیمت سهم، به هدف تعیینشده برسد و یا شما به هدف زمانی تعیینشده خود برسید، حتی اگر قیمت به هدف شما نرسیده باشد.
جمعبندی
معاملهٔ شکست های قیمتی، از نوسانات بالا در بازار استقبال میکند. نوسانات تجربهشده پس از شکست های قیمتی، باعث ایجاد احساسات در بین معاملهگران میشود. زیرا این نوسانات باعث حرکات سریع قیمت میشوند. با استفاده از قدمهای ذکرشده در این مقاله، شما میتوانید یک نقشهٔ معاملاتی طراحی کنید. که در صورت اجرای درست آن، با ریسکی مدیریتشده میتوانید بهسود خوبی دست پیدا کنید.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر