فروش افراطی در تحلیل تکنیکال چیست؟

فروش افراطی در تحلیل تکنیکال چیست؟
واژه فروش افراطی (oversold) اشاره بهحالتی دارد که در آن یک دارایی، در محدودهٔ قیمتیای پایینتر از ارزش واقعی خود معامله میشود.
یک وضعیت فروش افراطی میتواند برای زمان زیادی بهطول بیانجامد، همچنین در نظر داشته باشید که قرارگیری یک دارایی در وضعیت فروش افراطی، لزوماً به این معنی نیست که قیمت آن دارایی، میتواند بهزودی روند صعودی خود را آغاز کند.
بسیاری از اندیکاتورهای تکنیکالی، میتوانند در تشخیص وضعیت خرید افراطی یا فروش افراطی به ما کمک کنند. این اندیکاتورها، ارزیابی خود را با استفاده از سنجش سطوح فعلی قیمت در مقایسه با سطوح پیشین آن، انجام میدهند.
همچنین میتوان از تحلیل بنیادی (fundamentals) برای ارزیابی وضعیت قیمت یک دارایی، و انحراف آن از قیمتهای معمولش استفاده کرد.
نکات کلیدی:
- فروش افراطی، مسئلهای انتزاعی است. از آنجایی که معاملهگران و تحلیلگران از ابزارهای متفاوتی استفاده میکنند، برخی از آنها قیمت یک دارایی را در وضعیت فروش افراطی دانسته، در حالی که دستهای دیگر از آنها افت قیمتی بیشتری را برای دارایی، متصورند.
- وضعیت فروش افراطی میتواند مدتزمانی طولانی ادامه داشته باشد، بنابراین معاملهگران محتاط صبر میکنند تا قیمت خود را تثبیت کرده و حرکاتی صعودی پیش از ورود آنها به بازار را داشته باشد.
- میتوان وضعیت فروش افراطی در بازار را با استفاده از اندیکاتورهای تکنیکالی مانند شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index – RSI) یا نوسانسنج استوک استیک (stochastic oscillator) تشخیص داد.
- موارد بنیادی میتوانند وضعیت فعلی یک دارایی و ارزش آن را با مقایسه مقادیر فعلی قیمت به درآمد کسبشده (Price/earnings, P/E) و همچنین قیمت به درآمد کسبشده سلف (forward P/E) بسنجند.
وضعیت فروش افراطی چه چیزی را به شما میگوید؟
برای یک معاملهگر بنیادی، وضعیت فروش افراطی بدین معنی است که یک دارایی، در ارزشی پایینتر از ارزش خود معامله میشود.
زمانی که تحلیلگران تکنیکالی از فروش افراطی صحبت میکنند، معمولاً به اطلاعات نمایش دادهشده توسط اندیکاتورها، اشاره میکنند. هر دو روش صحیح میباشند، اما هر یک از این دو دسته، از ابزارهای متفاوتی برای رسیدن به این نتیجه بهره میبرند.
فروش افراطی بنیادی
فروش افراطی بنیادی در سهام (و یا هر دارایی دیگری) زمانی رخ میدهد که سرمایهگذاران، احساس کنند که یک دارایی، پایینتر از ارزش واقعی خود در حال معامله است.
این وضعیت میتواند در نتیجهٔ اخبار منفی منتشرشده در مورد یک شرکت، چشمانداز ضعیف شرکت در آینده، قرار داشتن شرکت در صنایعی ضعیف، یا وضعیت تضعیفشده کلی بازار باشد.
بهطور سنتی، اندیکاتوری که برای ارزشیابی قیمت سهام از آن استفاده میکنیم، نسبت قیمت به درآمد کسبشده (P/E) بوده است.
تحلیلگران و معاملهگران از اسناد مالی منتشرشده رسمی، یا گزارشهای تخمینی میزان درآمد، برای بهدست آوردن قیمت مناسب یک سهم استفاده میکنند.
اندیکاتور شاخص جریان پول در تحلیل تکنیکال چیست؟
اگر نسبت قیمت به درآمد کسبشدهٔ یک سهم، به پایینترین حد تاریخی خود برسد، یا به سطح زیرین نسبت P/E صنعت مربوطه حرکت کند، ممکن است سرمایهگذاران سهام این شرکت را کمارزش شده (Undervalued) بدانند. چنین وضعیتی ممکن است نشاندهندهٔ یک فرصت خرید، برای سرمایهگذاری بلندمدت باشد.
برای مثال، سهامی که بهطور تاریخی از نسبت P/E بین 10 تا 15 برخوردار بوده است، و در حال حاضر دارای نسبتی برابر با 5 میباشد، این سیگنال را به سرمایهگذاران میدهد تا با دقت بیشتری به شرکت نگاه کنند.
اگر شرکت همچنان قوی باقی مانده است، ممکن است سهام آن در وضعیتی فروش افراطی باشند و بهعنوان گزینههای خرید مناسبی، ارزیابی شوند. با این وجود باید تحلیل را با دقت زیادی انجام داد، زیرا ممکن است متوجه دلایل عدم علاقهٔ سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در این شرکت شویم.
فروش افراطی تکنیکالی
معاملهگران میتوانند از اندیکاتورهای تکنیکال برای معین نمودن سطوح فروش افراطی استفاده کنند. اندیکاتورهای تکنیکالی تنها به قیمت کنونی و رابطهٔ آن با قیمتهای پیشین توجه میکنند و از اطلاعات بنیادی استفاده نمیکنند.
اندیکاتور ساختهشده توسط جورج لین با نام استوک استیک (Stochastic Oscillator) که او آن را در دههٔ 50 میلادی توسعه داد، حرکات اخیر قیمتی را سنجیده و تغییرات بهوجود آمده در سرعت تغییرات قیمت سهام و جهت آن را بررسی میکند. اندیکاتور RSI قدرت حرکتی موجود در پس حرکات قیمتی در طی یک دورهٔ زمانی، که معمولاً 14 روزه است، را میسنجد.
یک RSI در سطح پایین (معمولاً سطحی زیر 30) سیگنال فروش افراطی را به معاملهگران میدهد. در چنین شرایطی، اندیکاتور میگوید که قیمت کنونی سهم، در یک سوم پائینی رِنج قیمتی سابق آن، در حال معامله است.
البته تمامی این گفتهها، بدین معنی نیست که قیمت حرکت صعودی خود را بهسرعت آغاز خواهد کرد. بسیاری از معاملهگران صبر میکنند تا اندیکاتورها نیز شروع به حرکت به سمت بالا کنند و سپس وارد معاملات خرید شوند. زیرا شرایط فروش افراطی در بازار میتوانند برای مدتی طولانی ادامه داشته باشند.
برای مثال، یک معاملهگر ممکن است تا رسیدن RSI به بالای سطح 30، از هرگونه خریدی اجتناب کند. حرکت RSI به بالای سطح 30 نشان میدهد که قیمت سابقاً در وضعیت فروش افراطی بوده، و هماکنون شروع به رشد کرده است.
برخی از معاملهگران از کانالهای قیمتی مانند باند بولینگر (Bollinger bands) برای شناخت نواحی فروش افراطی استفاده میکنند.
در یک نمودار، باندهای بولینگر، به شکل باندهایی که با ضریب انحراف معیار خاصی از یک میانگین متحرک نمایی جدا شدهاند، نمایش داده میشوند.
زمانی که قیمت به باندهای پائینی میرسد، ممکن است که سهام، در وضعیت فروش افراطی قرار داشته باشند. در اینجا نیز، معاملهگران صبر میکنند که قیمت شروع به حرکت به سمت بالا کرده و سپس وارد به معاملات خرید شوند.
مثالهایی از اندیکاتورهای فروش افراطی و موارد بنیادی
نمودار فوق، دو اندیکاتور را در پایین حرکات قیمتی نمایش میدهد. اندیکاتور بالایی RSI بوده و اندیکاتور پائینی تغییرات نسبت P/E را نمایش میدهد.

در اندیکاتور RSI، فلشها در محلهای قرار گرفتهاند که RSI به زیر سطح 30 رسیده، و دوباره به سمت بالا حرکت کرده است. از این مناطق میتوان بهعنوان نقاط احتمالی خرید استفاده کرد، زیرا که نشاندهندهٔ ریکاوری قیمت از یک وضعیت فروش افراطی میباشند.
برخی از سیگنالهای صادرشده باعث افزایش قیمتها شدند، در حالی که دستهٔ دیگر از آنها، تغییری در قیمت ایجاد نکرده و قیمت همچنان حرکت خود به سطوح پایینتر را ادامه داده است.
سطوح فروش افراطی نسبت (P/E)، بسته به نوع سهام تفاوت دارد، ازآنجایی که هر سهم دارای محدودهٔ (P/E) مشخصی است که در بین آن حرکت میکند. برای این سهم، خرید در نزدیک ناحیهٔ 10، بهطور معمول یک فرصت خرید خوب در نظر گرفته میشود زیرا که قیمت حرکات صعودی خود را از آنجا آغاز کرده است.
تفاوت بین فروش افراطی و خرید افراطی
اگر فروش افراطی، معامله یک دارایی در سطحی پایینتر از رِنج قیمتی معمول و یا نزدیک به کف، طبق اطلاعات بنیادی باشد، پس خرید افراطی، در نقطهٔ مقابل آن قرار میگیرد.
اندیکاتورهای تکنیکالی مربوطه، خرید افراطی را از طریق حرکت اندیکاتور در سطوح بالایی رِنج قیمتی گذشته، نمایش میدهند. بهطور مشابه، اطلاعات بنیادی بازار در زمان خرید افراطی، معامله دارایی در سطوح بالای بنیادی را نمایش میدهند. این بدین معنا نیست که دارایی باید به فروش برسد، بلکه هشداری است که به شما میگوید که بازار در حال حاضر، در چه وضعیتی میباشد.
محدودیتهای استفاده از اطلاعات فروش افراطی
وضعیت فروش افراطی در بازار، توسط برخی از معاملهگران و به اشتباه بهعنوان یک سیگنال خرید در نظر گرفته میشود. در حالی که، این وضعیت بیشتر یک هشدار محسوب میشود.
این وضعیت به معاملهگران اطلاع میدهد که یک دارایی، در محدوده پایین رِنج قیمتی خود در حال معامله است، و یا در حال معامله شدن در محدودههای پائینی نسبتهای بنیادی میباشد. این لزوماً بدین معنی نیست که دارایی باید خریداری شود. زیرا بسیاری از سهمها و داراییها، به حرکت نزولی خود ادامه میدهند.
این اتفاق رخ میدهد زیرا وضعیت فروش افراطی، بسته به عملکرد گذشتهٔ قیمت آنها میباشد. اگر سرمایهگذاران، آیندهای ناخوشایند برای یک سهم و یا یک دارایی متصور باشند، همچنان به فروش آن ادامه میدهند، حتی اگر طبق استانداردهای تاریخی آن سهم، قیمت حال حاضر آن ارزان تلقی شود.
اندیکاتور ATR یا محدوده متوسط واقعی در تحلیل تکنیکال چیست؟
حتی اگر یک سهم یا دارایی خرید مناسبی تلقی شود، ممکن است برای مدتزمان طولانی در وضعیت فروش افراطی باقی بماند و سپس قیمت شروع بهحرکت بهسطوح بالاتر کند. بههمین دلیل است که بسیاری از معاملهگران اطلاعات فروش افراطی را زیر نظر دارند، اما آنها صبر میکنند تا قیمت حرکات صعودی خود را آغاز کرده و سپس براساس سیگنال صادرشده از وضعیت فروش افراطی، به خریداری میپردازند.
اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در این حوزه هستید میتوانید از نقشه راهنمای دیجی کوینر به نام «درخت یادگیری» دیدن نمایید که از نقطه ابتدایی تا انتهای مسیر را ریل گذاری کرده است.
شما با مطالعه درخت یادگیری تا حد مطلوبی دانش خود را افزایش دادهاید اما برای حرفه ای شدن و انجام معاملات در این بازار نیاز به یک راهنمای مجرب و با تجربه دارید. مجموعه دیجی کوینر بر آن است که با برگزاری کلاسهای آموزشی تجریبات چند ساله خود را در اختیار هم وطنان عزیز قرار دهد تا در این بحران اقتصادی بتوانند در آمد دلاری کسب نمایند. (تاریخ برگزاری کلاسها متعاقبا از طریق وبسایت اعلام خواهد شد.)
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر