شکست قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟

شکست قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
شکست قیمتی (breakout) به حرکت قیمت یک سهم به بالای محدودهٔ مقاومتی، و یا به زیر یک محدودهٔ حمایتی گفته میشود.
شکستهای قیمتی، احتمال ادامهٔ حرکت سهام در جهت شکست را به وجود میآورند. برای مثال، شکست قیمتیای که به سمت بالای یک الگوی نموداری (chart pattern) رخ دهد، میتواند ادامهٔ حرکت صعودی قیمت سهم را نشان دهد.
از شکست قیمتی میتوان برای انجام معامله استفاده کرد. جهت یادگیری معامله با شکست قیمتی مقاله آموزشی «چگونه با شکست های قیمتی در تحلیل تکنیکال معامله کنیم؟» را مطالعه نمایید.
شکستهایی که با حجم معاملاتی بالا (نسبت به حجم معاملاتی معمول در بازار) رخ میدهند، نشان از احتمال حرکت قیمتی در جهت شکست، میباشند.
نکات کلیدی:
- یک شکست قیمتی، زمانی رخ میدهد که قیمت به سطح فوقانی یک مقاومت، و یا به سطح زیرین یک حمایت حرکت میکند.
- شکستهای قیمتی موضوعی انتزاعی هستند، زیرا همهٔ معاملهگران از سطوح حمایت و مقاومت یکسانی استفاده نمیکنند.
- شکستهای قیمتی، موقعیتهای معاملاتی احتمالی را بهوجود میآورند. یک شکست قیمتی به سمت بالا میتواند به معاملهگران سیگنال ورود به موقعیتهای معاملاتی خرید (long positions) و یا پوشش موقعیتهای معاملاتی فروش را بدهد (cover short positions). یک شکست قیمتی به سمت پایین، به معاملهگران سیگنال ورود به موقعیت معاملاتی فروش یا خارج شدن از موقعیتهای معاملاتی خرید را میدهد.
- شکستهای قیمتیِ انجامشده با حجم معاملاتی بالا، نشاندهندهٔ علاقهٔ قیمت به حرکت در جهت شکست میباشند.
- شکستهای قیمتیای که با حجم معاملاتی پایین رخ میدهند، احتمال خطای بالایی دارند. بنابراین قیمت تمایل کمتری به حرکت در جهت شکست خواهد داشت.
شکستهای قیمتی چه چیزیهایی را به شما میگویند؟
شکستهای قیمتی رخ میدهند زیرا قیمت برای مدتی به سطح فوقانی یک مقاومت و یا زیرین یک سطح حمایت، رسیده است.
سطوح حمایتی یا مقاومتی مانند سطوح نفوذناپذیر عمل میکنند، زیرا بسیاری از معاملهگران از این سطوح برای ورود به معامله یا قراردادن دستورهای حد ضرر خود استفاده میکنند.
زمانی که قیمت یک سطح حمایتی و یا سطح مقاومتی را میشکند، معاملهگرانی که منتظر این شکست قیمتی بودهاند به معاملات وارد میشوند، و آنهایی که نمیخواستند که این شکست رخ بدهد، معاملاتشان را برای جلوگیری از ضررهای بزرگتر، میبندند.
برای آشنایی بیشتر با سطوح حمایتی و مقاومتی مقاله آموزشی «سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال چیست؟» را مطالعه نمایید.
هیاهوی ایجادشده در این زمان، باعث افزایش حجم معاملاتی میشود. این افزایش نشاندهندهٔ علاقهٔ معاملهگران به این شکست میباشد. بنابراین، حجم معاملاتیای که بالاتر از مقدار میانگین باشد، خود یک تأییدکنندهٔ شکست قیمتی محسوب میشود.
اگر حجم معاملاتی در زمان شکست پایین باشد، نشاندهندهٔ این است که سطح مدنظر، برای بسیاری از معاملهگران مهم نبوده است، و یا آنها به قرار دادن دستورات معاملاتی در آنجا قانع نشدهاند. بنابراین چنین شکستهای قیمتی، احتمال خطای بالایی را از خود نشان میدهند.
اگر این اتفاق در یک شکست قیمتی در روند صعودی انجام شود، قیمت دوباره به سطح زیرین مقاومت بازمیگردد. اگر این شکست قیمتی در یک روند نزولی انجام شود، که به آن یک (Breakdown) نیز گفته میشود، قیمت در تثبیت خود در سطح زیرین حمایت ناکاممانده و دوباره یک رالی به سطح فوقانی آن را تجربه خواهد کرد.
شکستهای قیمتی معمولاً با استراتژیهایی مانند استراتژی معاملهگری رِنج باند (ranges) و یا دیگر الگوهای نموداری، مانند مثلثها (triangles)، پرچمها (flags)، گوهها (کنجها) (wedges)، و الگوی سر و شانه (head and shoulders pattern) همراه میشوند.
الگوی سر و شانه در تحلیل تکنیکال چیست؟
این الگوها زمانی شکل میگیرند که قیمت، در محدودهٔ معین حرکت کرده و باعث شکلگیری مقاومتها و یا حمایتهای مشخصی بشود. سپس، معاملهگران این الگوها را برای تشخیص شکستهای احتمالی زیر نظر میگیرند.
در صورت شکست قیمتی به سمت بالا، آنها ممکن است وارد یک موقعیت معاملاتی خرید شده و یا از موقعیتهای معاملاتی فروش خارج شوند. اما اگر قیمت به سطح پایینی یک حمایت شکست کند، آنها وارد یک موقعیت معاملاتی فروش شده و یا از موقعیتهای معاملاتی خرید خود خارج میشوند.
حتی پس از انجام شکستهای قیمتی با حجم معاملاتی بالا، قیمت معمولاً (و نه همیشه) بازگشت قیمتی را به سطح شکست شده انجام میدهند. دلیل این اتفاق، فروشهای انجام شده توسط معاملهگران کوتاهمدت در ابتدای شکست قیمتی میباشد.
آنها بهسرعت تلاش میکنند تا با فروش سهام خریداریشده، کسب سود نمایند. این فروش بهطور موقت، قیمتها را به نقطهٔ شکست برمیگرداند. اگر شکست رخداده حقیقی باشد (true breakout)، قیمت دوباره به حرکت خود در جهت شکست ادامه میدهد. اما اگر شکست حقیقی نباشد، شاهد یک شکست ناموفق (failed breakout) بودهایم.
معاملهگرانی که از شکستهای قیمتی برای شروع یک معامله بهره میبرند، معمولاً از یک دستور استاپ حفاظتی (stop loss order) استفاده میکنند.
در صورت شکست قیمتی به سمت بالا، یک دستور استاپ حفاظتی میتواند درست در زیر محدودهٔ مقاومتی قرار داده شود. در صورت شکست قیمتی به سمت پایین، دستور استاپ حفاظتی میتواند در بالای محدودهٔ حمایتی شکسته شده، قرار داده شود.
مثالهایی از یک شکست قیمتی
در نمودار فوق، الگوی مثلثی را مشاهده میکنید که قیمت، سطح مقاومتی بالای آن را پس از انتشار گزارشهای درآمدی، با حجم معاملاتی بالا شکسته است.
شکست قیمتی رخداده آنقدر قوی بوده که توانست یک شکاف قیمتی (price gap) در نمودار ایجاد کند. قیمت به حرکت صعودی خود ادامه داده و بازگشتی به سطح شکسته شده انجام نداد. تمامی اینها نشانهای از یک شکست قیمتی قوی میباشند.
معاملهگران میتوانستند از این شکست قیمتی، برای ورود به موقعیتهای معاملاتی خرید یا خروج از موقعیتهای معاملاتی فروش، استفاده کنند.
اگر آنها وارد موقعیتهای معاملاتی خرید میشدند، میتوانستند دستور استاپ حفاظتی خود را در سطح زیرین خط مقاومت مثلث (و یا حتی سطح زیرین خط حمایت مثلث) قرار دهند. اما با توجه به این نکته که قیمت، شکست خود را با شکلدهی به یک شکاف قیمتی انجام داد، محل قرارگیری این دستور ممکن است چندان مناسب نباشد. پس از ادامهٔ حرکت قیمت به سطوح بالاتر، دستور استاپ حفاظتی باید به سمت بالا هدایت شود تا از ریسک کاستهشده و سود حاصله، تضمین شود.
تفاوت بین یک شکست قیمتی و بالاترین/پایینترین قیمت ثبتشده طی 52 هفته
یک شکست قیمتی ممکن است باعث حرکت قیمت به یک قله یا کف 52 هفتهای جدید بشود، البته اگر این شکست در محدودهای نزدیک به قله و یا کف قبلی انجام شود.
اما در نظر داشته باشید که تمامی قلهها و یا کفهای ثبتشده در طی 52 هفته اخیر ناشی از شکستهای قیمتی نمیباشند. یک قله یا یک کف 52 هفتهای، تنها بالاترین و یا پایینترین قیمت ثبتشده سهم در طی یک سال گذشته میباشند. شکست قیمتی اما، حرکت قیمت به سطح فوقانی یک مقاومت و یا زیرین یک حمایت میباشد.
محدودیتهای استفاده از شکستهای قیمتی
دو مشکل اساسی در استفاده از شکستهای قیمتی وجود دارد. اصلیترین مشکل، شکستهای ناموفق (failed breakouts) میباشند. در این حالت قیمت یک سطح مقاومتی یا حمایتی را شکسته، و باعث ورود معاملهگران شکست قیمتی (breakout traders) به بازار میشود. در ادامه، قیمت به حرکت در جهت شکست ادامه نداده و به سطوح قبلی خود بازمیگردد. معمولاً پیش از یک شکست قیمتی حقیقی، این اتفاق چندین بار رخ میدهد.
سطوح حمایتی و مقاومتی انتزاعی میباشند. همهٔ معاملهگران بازار به سطوح مقاومت و حمایت مشابه اعتقاد ندارند. به همین دلیل است که بررسی حجم معاملاتی به ما کمک میکند.
افزایش در حجم معاملاتی در طی یک شکست، نشاندهندهٔ اهمیت آن سطح قیمتی میباشد. وجود حجم معاملاتی پایین در یک شکست، نشان میدهد که آن سطح قیمت برای معاملهگران بزرگ (کسانی که حجمهای معاملاتی بالا را تولید میکنند) مهم نبوده و آنها هنوز آماده ورود به بازار نیستند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه از «درخت یادگیری» دیجی کوینر دیدن نمایید.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر