شکست بازار در تحلیل تکنیکال چیست؟

شکست بازار در تحلیل تکنیکال چیست؟
شکست بازار به زمانی اشاره دارد که قیمت یک دارایی به بالای یک محدودهٔ مقاومتی یا به پایینِ یک محدودهٔ حمایتی حرکت میکند. شکستها نشانگر این هستند که قیمت، پتانسیلِ ایجادِ روند در جهتِ شکستِ انجامشده را دارد. برای مثال، شکست یک الگوی قیمتی به سمت بالا میتواند این نشانه را به ما بدهد که قیمت باز هم به سمت بالا حرکت خواهد نمود. شکستهایی که با حجم معاملاتی بالا رخ میدهند نشان میدهند که قیمت، با احتمال بیشتری در همان جهت شکست به حرکت خود ادامه خواهد داد.
اگر به طور اتفاقی با دیجی کوینر آشنا شده اید و هیچ اطلاعاتی در مورد تحلیل تکنیکال ندارید پیشنهاد میکنیم قبل از مطالعه ادامه مطلب، مقاله «تحلیل تکنیکال چیست؟» را مطالعه نمایید.
نکات کلیدی:
- شکست زمانی رخ میدهد که قیمت به سمت پایین یک حمایت یا بالای یک مقاومت حرکت کند.
- شکستهای رخداده میتوانند برداشتی کاملاً ذهنی باشند زیرا همهٔ معاملهگران بهدرستی توانایی تشخیص و استفاده از محدودههای حمایت و مقاومتی را ندارند.
- شکستها موقعیتهای معاملاتی احتمالی را ایجاد میکنند. یک شکست به سمت بالا به معاملهگران سیگنال احتمالی برای قرار گرفتن در موقعیت خرید و جبران کردن معاملات فروش ضررده خود میدهد. یک شکست به سمت پایین نیز به معاملهگران سیگنالی برای قرار گرفتن در معاملات فروش و جبران کردن معاملات خرید ضررده میدهد.
- شکستهایی که با حجم معاملاتی بالاتر از بازار رخ میدهند خود به مانند یک تأییدیه برای احتمال ادامه دادن قیمت به حرکت در همان جهت شکست میباشند.
- شکستهایی که با حجم معاملاتی پایین رخ میدهند به احتمال زیاد نتوانند در جهت شکست حرکت کنند. یعنی این احتمال کاملاً وجود دارد که قیمت دوباره به زیر محدودهٔ مقاومتی یا بالای محدودهٔ حمایتی بازگردد.
شکست قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
یک شکست چه چیز هایی را به ما میگوید؟
شکست زمانی رُخ میدهد که قیمت خود را برای مدتی در پایین یک محدودهٔ حمایتی یا بالای یک محدودهٔ مقاومتی ثابت کرده باشد. سطوح حمایت و مقاومت مانند خطهایی روی شن میمانند که معاملهگران در آنها نقاط ورود خود و البته سطوح جلوگیری از ضرر (Stop loss) خود را قرار دادهاند. زمانی که قیمت به زیر قیمت مدنظر ما سقوط میکند دستور معلق ما تبدیل به یک دستور اجرایی در بازار شده و معاملهٔ ما بسته میشود تا از ضررهای بیشتر جلوگیری کند.
حد ضرر یا Stop loss – SL، دستوری بسیار کاربردی برای جلوگیری از ضرر بیش از اندازه در بازار است. برای مثال یک معاملهگر حد ضرر خود را در محدودهای 10 درصد زیر قیمت فعلی بازار قرار داده است. در صورتی که قیمت به زیر این محدوده نزول کند، استاپ شخص بهصورت اتوماتیک زده میشود و پوزیشن باز او بسته میشود. چه او در حال استفاده از سیستم باشد و چه نباشد زیرا دستور حد ضرر یک دستور اتوماتیک و معلق است. با وجود اینکه بیشتر معاملهگران از دستور حد ضرر در معاملات خرید خود استفاده میکنند، اما این دستور میتوانند در معاملات فروش نیز بسیار کاربردی باشند. البته در این حالت، حد ضرر در محدودهای بالای قیمت فعلی قرار میگیرد و هرگاه از آن محدوده عبور کرد، معامله خودکار بسته میشود.
چگونه با شکست های قیمتی در تحلیل تکنیکال معامله کنیم؟
سراسیمگی در بازار
این سراسیمگی در فعالیت بازار در حین شکست (مرجع) در اغلب مواقع موجبِ رُخ دادنِ حجمِ معاملاتی بالاتری نسبت به حالت عادی در بازار میشود که این نشان میدهد که معاملهگران خود به انجام این شکست تمایل بالایی دارند. حجم معاملاتی بالاتر از حد عادی خود یک تأییدیه بر انجام شکست در بازار است. اگر حجم معاملاتی پایین باشد، به احتمال زیاد بسیاری از معاملهگران این سطح یا این شکست را نادیده گرفتهاند. یا هنوز قانع نشدهاند تا در وضعیت کنونی بازار معاملهای انجام دهند. شکستهایی با حجم معاملاتی پایین احتمال بیشتری برای خطا دادن و بازگشت به سطح قبلی خود دارند. در این حالت، احتمالاً در یک شکست مقاومتی (شکست به بالا)، قیمت به سطح زیر مقاومت و در یک شکست حمایتی (شکست به پایین)، قیمت به بالای محدودهٔ حمایتی باز خواهد گشت.
در زمان شکست بازار چه کار باید بکنیم؟
در زمان شکست، معمولاً بازار برای مدتی به حالت خنثی یا رِنج وارد میشود، که این حالت میتواند با تشکیل الگوهای قیمتی نیز همراه شود. این الگوها شامل الگوی مثلث، پرچمها، گُوِهها و الگوی سر و شانه میشوند. (حالت رِنج – Range Market، حالتی است که در آن قیمت بهصورت افقی و بدون جهت در یک کانال قیمتی حرکت میکند.) این الگوها زمانی شکل میگیرند که قیمت در مسیرهای خاصی حرکت میکنند که این مسیرها بهخوبی سطوح حمایتی و مقاومتی را به ما نشان میدهند. معاملهگران نیز این الگوها را برای یافتن سطوح شکست زیر نظر قرار میدهند. آنها میتوانند در صورت شکست روبهبالا وارد معاملهٔ خرید شوند یا با شکست روبهپایین، وارد معاملهٔ فروش شوند یا پوزیشنهای خرید خود را ببندند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد الگوهای نمودار میتوانید از مطلب آموزشی «مقدمهای بر الگوهای نمودار در تحلیل تکنیکال» دیدن نمایید.
حتی پس از شکست با حجم معاملاتی بالا نیز، قیمت معمولاً (و نه همیشه) به سمت سطح حمایت یا مقاومتی سابق خود برمیگردد و دوباره آن را لمس میکند. این اتفاق برای آن میافتند که معاملهگران کوتاهمدت، پس از شکست سطح مدنظر و جهت دریافت سود خود، شروع به فروش میکنند و این باعث اُفت قیمتی میشود. اگر این شکست خود دچار خطا شود (یا به اصطلاح Breakout Failure صورت گیرد)، قیمت به محدودهٔ پیشین خود در زیر مقاومت یا بالای حمایت برمیگردد. اگر حالت فوق رُخ نداده باشد، قیمت به حرکت خود در جهت شکست ادامه خواهد داد.
معاملهگرانی که از سطوح شکستی برای ورود به معاملات استفاده میکنند معمولاً از دستور حد ضرر نیز جهت جلوگیری از ضرر احتمالی بهره میبرند تا در صورت ناکامی قیمت در ماندن در سطح شکستی خود، از ضرر احتمالی پیشگیری کرده باشند. در زمانی که روند روبهبالا است و شکست به سمت بالا رخ داده، حد ضرر را دقیقاً در ناحیهٔ نزدیک و پایین خط حمایت جدید (همان خط مقاومت سابق) قرار میدهند. در زمانی که شکست به سمت پایین رخ میدهد، حد ضرر را در نزدیکی و کمی بالاتر از خط مقاومت فعلی (همان خط حمایت سابق) قرار میدهند.

نمودار بالا نشانگر افزایش حجم معاملاتی به مقدار زیاد است که با سودهایی بالا همراه شده است. درست در زمانی که قیمت خط مقاومت سقف الگوی مثلث را شکسته است. شکست ایجادشده آنقدر قوی بود که حرکت قیمت به بالا با شکاف (Gap) همراه بوده است. قیمت حرکت خود را به سمت بالا ادامه داده و برخلاف حالات معمول به سطح قبلی خود بازگشتی نداشته و این نشاندهندهٔ یک شکست قدرتمند است.
شکاف قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
معاملهگران میتوانستند از این شکست برای ورود به موقعیت خرید یا خروج از معاملات فروش خود استفاده کنند. در صورت ورود به معاملات خرید، حد ضرر باید دقیقاً زیر خط مقاومتی سقف الگوی مثلث قرار گیرد. البته با وجود اینکه قیمت روز بعد با گَپ باز شده، این حد ضرر خیلی هم ایدهآل نمیباشد. هرچه قیمت به سمت بالا حرکت کند، باید حد ضرر نیز روبهبالا حرکت کند. این بالا بردن سطح حد ضرر میتواند کاهش ریسک ضرر یا ذخیره کردن سود باشد.
تفاوت بین شکست با بالاترین یا پایینترین نقطهٔ قیمتی 52 هفتهای
یک شکست قیمتی میتواند باعث ورود قیمت به بالاترین یا پایینترین سطح خود در 52 هفتهٔ اخیر شود. البته اگر این شکست در نزدیکی بالاترین یا پایینترین نقطهٔ قبلی خود انجام شده باشد. هرچند باید در نظر گرفت که همهٔ این شکستهای سطوح قیمتی 52 هفتهای لزوماً پس از شکست اخیر قیمت رخ نمیدهد. بالاترین یا پایینترین سطح قیمتی 52 هفتهای، نشاندهندهٔ بالاترین یا پایینترین سطح قیمتی در یک سال اخیر میباشد. شکست این سطح قیمتی برای برخی معاملهگران بهشکل یک اندیکاتور تکنیکال عمل کرده و به آنها مطالب زیادی در مورد آیندهٔ بازار و جهت آن میگوید.
محدودیتهای استفاده از شکستها
دو مشکل اصلی در رابطه با استفاده از نقاط شکست وجود دارد. اصلیترین مشکل، شکستهای کاذب است. در این حالت قیمت به بالای مقاومت یا پایین حمایت حرکت کرده و باعث ورود معاملهگران میشود. قیمت پس از آن مسیر خود را تغییر داده و دیگر در جهت شکست حرکت نمیکند. این اتفاق میتواند بارها پیش از رخ دادن یک شکست واقعی رخ دهد.
سطوح حمایتی و مقاومتی نیز سطوحی استنباطی و ذهنی هستند. همهٔ معاملهگران به نواحی حمایتی و مقاومتی، یکسان توجه نشان نمیدهند. بههمین دلیل است که تحت نظر گرفتن حجمهای معاملاتی بازار میتواند کمک بسیار بزرگی برای تشخیص شکست باشد. نبود حجم معاملاتی بالا یا وجود حجم معاملاتی کم، نشان میدهد که معاملهگران بزرگ بازار هنوز تصمیمی برای شرکت در معاملات ندارند.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر