سطوح مقاومت در تحلیل تکنیکال چیست؟

سطوح مقاومت در تحلیل تکنیکال چیست؟
مقاومت یا سطوح مقاومت (resistance levels) سطوح قیمتیای بهشمار میروند که در آنها قیمت یک دارایی، با فشار فزایندهای در مسیر خود به سمت بالا، مواجه میشود.
این فشار فروش از طرف شرکتکنندگان بازار – که قصد فروش داراییهایشان در آن نقطه و کسب سود و خروج از بازار را دارند – شکل میگیرد.
سطوح مقاومتی میتوانند کوتاهمدت باشند، بهخصوص اگر اطلاعات تازهای به بازار مخابره شود که نگرش و دیدگاه کلی بازار نسبت به آن دارایی برای مدتزمانی کوتاه تغییر دهند، یا میتوانند سطوحی بلندمدت و قوی باشند.
در تحلیل تکنیکال، محدودهٔ مقاومتی ساده را میتوان با رسم یک خط که تمامی سقفهای قیمتی متوالی را به یکدیگر متصل میکند، مشخص کرد. مقاومتها در نقطهٔ مقابل حمایتها قرار میگیرند.
بسته به حرکات قیمتی، خط رسمشده میتواند صاف بوده و یا شیبدار باشد. با این وجود، روشهای پیشرفتهتری برای یافتن مقاومتها با استفاده از باند (Bands)، خط روند (Trendlines) و همچنین میانگین متحرک (Moving Averages) وجود دارند.
نکات کلیدی:
- سطوح مقاومت، نشاندهندهٔ نقاط قیمتی مهمی هستند که در آنها قیمت دارایی پایه، در گذر از این محدوده با دشواری مواجه شده است.
- تنها راه نمایش خطوط مقاومتی، رسم یک خط ساده بین قلههای قیمتی (price highs) نیست و میتوان از اندیکاتورهای تکنیکال متفاوتی برای این منظور، استفاده کرد.
- استفاده از خطوط روند در نمودار میتواند به ما، دید پویاتری از محدودههای مقاومتی را بدهد.
محدودههای مقاومتی چه چیزهایی را به شما میگویند؟
محدودههای مقاومتی و حمایتی دو مورد از مهمترین مفاهیم در تحلیل تکنیکال قیمت سهام بهشمار میروند. تحلیل تکنیکال یکی از روشهای آنالیز سهام میباشد که در آن، فرض بر این است که تمامی اطلاعات موجود در مورد قیمت یک سهم (Stocks)، اوراق بهادار (Bonds)، کالاها (Comodities)، یا ارزها (Currencies) از قبل توسط نیروهای بازاری در قیمت لحاظ شدهاند.
بنابراین با توجه به این تئوری، اتخاذ تصمیمهای سرمایهگذاری براساس این اطلاعات، سوددِه نیست. بلکه، معاملهگران تکنیکالی سعی میکنند تا حرکت قیمت در کوتاهمدت را با توجه به رفتارهای بازار و اطلاعات سابق آن، پیشبینی نمایند.
معاملهگران تکنیکال، هر دو سطوح حمایتی و مقاومتی را در نظر میگیرند تا بتوانند از آن برای خرید یا فروش سهام در حین وقوع شکستها، یا بازگشتهای قیمتی استفاده کنند.
علاوه بر استفاده از سطوح مقاومتی در یافتن نقاط ورود و خروج از بازار، میتوان از این سطوح بهعنوان یک ابزار مدیریت ریسک (risk management tool) استفاده کرد.
شکست قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
معاملهگران ممکن است از این سطوح بهمنظور قرار دادن دستور استاپ حفاظتی (stop-loss order) و یا قرار دادن دستورهای معاملاتی (trade trigger) در صورت نفوذ قیمت در سطوح مقاومت، استفاده کنند.
سطوح مقاومتی ساده باید دوباره و با توجه به اطلاعات جدید قیمتی رسم شوند. اما بیشتر پلتفرمهای معاملاتی، سطوح مقاومتی را بهصورت بصری نمایش میدهند که این سطوح، بهصورت پویا محاسبه شده و بهروزرسانی میشوند.
علاوه بر این، بسیاری از اندیکاتورهای تکنیکالی به یک معیار برای شناخت مناطق مقاومتی در نقاط مختلف قیمت تبدیل شدهاند. برای مثال، یک میانگین متحرک ساده میتواند نقش یک مقاومت را زمانی که قیمت به محدودهٔ زیرین این خطوط حرکت کرده است، ایفا کند.
مثالهایی از نحوهٔ استفاده از سطوح مقاومتی
بیایید در نظر بگیریم که شما در حال بررسی تاریخچهٔ قیمتی سهام شرکت (Montreal Trucking Company) که با نماد (MTC) نمایش داده میشود، بودهاید و به دنبال بهینهترین فرصت برای فروش سهام این شرکت هستید.
در طی 12 ماه گذشته، قیمت سهام این شرکت در محدودهای مابین 7 و 15 دلار (بهازای هر سهم) در حال معامله بوده است. در طی ماه دوم از این دوره، قیمت سهام به سطح 15 دلار رسیده، اما تا ماه چهارم تا سطح 7 دلاری نزول کرده است. تا ماه هفتم بررسی، قیمت دوباره تا سطح 15 دلاری رشد میکند و پیش از رسیدن به ماه نهم، تا سطح 10 دلاری نزول میکند. در ماه یازدهم قیمت دوباره به سطح قیمتی 15 دلاری رسیده و در طی 30 روز بعدی آن تا 13 دلار افت میکند، و سپس دوباره حرکتی به سمت 15 دلار را آغاز میکند.
در این حالت، شما یک سطح مقاومتی تثبیتشده در قیمت 15 دلار دارید. اگر شما هیچ دلیلی نمیبینید که قیمت بتواند با آن، سطح مقاومتیای که در طی سال گذشته به آن رسیده است را بشکند، ممکن است این سطح قیمتی محدودهای مناسبی برای فروش سهام میباشد، زیرا بازار به روشنی نشان داده است که هرگاه قیمت سهام این شرکت به سطح 15 دلاری میرسد، حجم زیادی از عرضه (supply) در بازار ایجاد میشود و در نتیجه، توقف حرکت قیمتی به سمت بالا، و شروع نزول قیمتی را شاهد هستیم.
البته باید مراقب باشید، زیرا در برخی از موارد سطوح مقاومتی شکستهشده و قیمت از آنها فاصله میگیرد، موارد بنیادی سهم (fundamentals)، مانند وضعیت خوب اقتصادی و یا تغییراتی مفید در مدل کسبوکاری شرکت، از نیروهای تکنیکالی بازار پیشی گرفته و باعث جابهجایی قیمت سهام میشوند.
تفاوت بین سطوح مقاومتی و سطوح حمایتی
حمایتها و مقاومتها تکمیلکنندهٔ یکدیگر میباشند. مقاومتها برای قیمت یک سقف (ceiling) را ایجاد میکنند و حمایتها برای قیمت، یک محدودهٔ کف (floor) میسازند.
برای یادگیری سطوح حمایت مقاله آموزشی «سطوح حمایت در تحلیل تکنیکال چیست؟» را مطالعه نمایید.
زمانی که حرکات قیمتی سهم، در هر یک از مناطق مقاومتی یا حمایتی نفوذ کند، ممکن است آن را بهعنوان یک موقعیت معاملاتی تشخیص دهیم.
محدودیتهای استفاده از مقاومتها
مقاومتها بیش از اینکه یک اندیکاتور تکنیکالی باشند، بهعنوان یک مفهوم بازاری شناخته میشوند. همان طور که اشاره شد، ابزارهای تحلیل تکنیکالی بسیار بهتری وجود دارند که سطوح مقاومتی را بهصورت پویاتر و با اطلاعات بیشتری، نسبت به یک خط ساده در نمودار، نمایش میدهند.
از این ابزارها میتوان به خطوط روند (trendlints) نمودارهای قیمت به حجم (price by volume chart) و نوارهای باریک میانگینهای متحرکی (whole wath of moving averages) که قابلتنظیم با زمان هستند و میتوانند محدودهای از مناطق مقاومتی احتمالی را ارائه کنند، میشوند.
اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در این حوزه هستید میتوانید از نقشه راهنمای دیجی کوینر به نام «درخت یادگیری» دیدن نمایید که از نقطه ابتدایی تا انتهای مسیر را ریل گذاری کرده است.
شما با مطالعه درخت یادگیری تا حد مطلوبی دانش خود را افزایش دادهاید اما برای حرفه ای شدن و انجام معاملات در این بازار نیاز به یک راهنمای مجرب و با تجربه دارید. مجموعه دیجی کوینر بر آن است که با برگزاری کلاسهای آموزشی تجریبات چند ساله خود را در اختیار هم وطنان عزیز قرار دهد تا در این بحران اقتصادی بتوانند در آمد دلاری کسب نمایند. (تاریخ برگزاری کلاسها متعاقبا از طریق وبسایت اعلام خواهد شد.)
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر