خرید افراطی در تحلیل تکنیکال چیست؟

خرید افراطی در تحلیل تکنیکال چیست؟
هرگاه یک دارایی یا سهام، در قیمتی بالاتر از ارزش ذاتی (intrinsic value) و یا ارزش منصفانه (Fair value) خود معامله شود، از عبارت خرید افراطی (overbought) استفاده میکنیم.
خرید افراطی بهطور کلی، حرکات اخیر قیمت در بازار و انتظار بازار برای اصلاح قیمتی (Correction) در آینده نزدیک را توصیف میکند.
از واژهٔ خرید افراطی معمولاً در تحلیل تکنیکال استفاده میشود، اما این اصطلاح در موارد بنیادی نیز کاربرد دارد. سهام و یا داراییهایی که به محدودهٔ خرید افراطی رسیدهاند، گزینهٔ مناسبی برای فروش میباشند.
نقطهٔ مقابل خرید افراطی، فروش افراطی (oversold) است. که در آن، قیمت یک دارایی یا سهام در سطحی زیر ارزش ذاتی خود معامله میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فروش افراطی مقاله آموزشی «فروش افراطی در تحلیل تکنیکال چیست؟» را مطالعه نمایید.
نکات کلیدی:
- خرید افراطی، به معامله سهام و یا دارایی در قیمتی، بالاتر از ارزش ذاتی خود گفته میشود.
- بسیاری از سرمایهگذاران از نسبتهای قیمت به سود کسبشده (price-earning, P/E) برای بررسی وضعیت سهام استفاده میکنند. همچنین تحلیلگران از اندیکاتورهای تکنیکالی مانند شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index, RSI) استفاده میکنند.
- میتوان برای مقایسهٔ قیمت بازاری یک سهم با قیمت پیشبینیشدهٔ آن طبق صورتهای مالی منتشرشده، از تحلیل بنیادی استفاده کرد.
- درنهایت، باید بدانید که وضعیت خرید افراطی، یک وضعیت انتزاعی است. در این حالت معاملهگران و تحلیلگران ممکن است از ابزارهایی مختلفی استفاده کنند و در نتیجه، برخی از آنها یک دارایی را بهعنوان دارایی که در حالت خرید افراطی قرار دارد تشخیص میدهند، درحالی که دستهٔ دیگر از آنها، داراییای را میبینند که پتانسیل افزایش قیمتی را دارد.
توضیحاتی در مورد خرید افراطی
خرید افراطی، اشاره به حالتی دارد که در آن قیمت سهم، تحت فشار صعودی (persistent upward pressure) قرار داشته و تحلیل تکنیکال، احتمال ورود قیمت به یک فاز اصلاحی را میدهد.
روند صعودی شکلگرفته ممکن است حاصل اخبار منتشرشده دربارهٔ شرکت، صنعت یا کل بازار باشد. فشار خرید با رشد خود، خود را تغذیه کرده و به سطوحی بالاتر از آنچه معاملهگران آن را معقول میدانند، میرسد.
در این حالت، معاملهگران دارایی را در وضعیت خرید افراطی دانسته و ممکن است منتظر بازگشت قیمتها میباشند.
خرید افراطی بنیادی
بهطور سنتی، اندیکاتور استانداردی که از آن برای بررسی ارزش سهام استفاده میشده است، نسبت قیمت به سود کسبشده (Price-Earnings ratio, P/E) بوده است.
تحلیلگران و شرکتها از نتایج منتشرشدهٔ عمومی و یا مقادیر سود تخمین زدهشده، برای بهدست آوردنِ قیمت مناسب یک سهم استفاده کردهاند.
اصلاح قیمت در تحلیل تکنیکال چیست؟
اگر نسبت (P/E) یک سهم از میانگین آن بخش صنعتی و یا میانگین شاخص بالاتر رود، سرمایهگذاران آن سهم را در وضعیت خرید افراطی میبینند. این حالتی از تحلیل بنیادی است که از عوامل اقتصاد کلان (macroeconomics) و فاکتورهای صنعتی برای پیدا کردن قیمت منطقی سهم، استفاده میکند.
خرید افراطی تکنیکالی
ظهور تحلیل تکنیکال به تحلیلگران این اجازه را داده است تا با استفاده از اندیکاتورها، به پیشبینی قیمت سهام بپردازند. این اندیکاتورها قیمتهای اخیر (Recent Price)، حجم معاملات (Volume) و سرعت تغییرات قیمت (Momentum) را اندازه میگیرند.
معاملهگران با استفاده از این ابزارهای تکنیکالی، سهامی که بیش از حد اندازه ارزشگذاری شدهاند را پیداکرده و بر روی آنها برچسب خرید افراطی میزنند.
برخی از معاملهگران از کانالهای قیمتی مانند باندهای بولینگر (Bollinger Bands)، برای مشخص کردن نواحی خرید افراطی در بازار استفاده میکنند.
در نمودار، باندهای بولینگر به شکل انحراف معیارهایی در بالا و پایین یک میانگین متحرک نمایی (Exponential Moving Average – EMA)، نمایش داده میشوند. زمانی که قیمت بهمحدودهٔ باندهای بالایی میرسد، ممکن است در وضعیت خرید افراطی قرار داشته باشد.
تشخیص خرید افراطی در سهام، با استفاده از اندیکاتور RSI
تحلیل تکنیکال، همواره محاسبات دقیقی برای شناخت سهامی در وضعیت خرید افراطی، در اختیار معاملهگران قرار داده است. اندیکاتور (Stochastic Oscillator) که توسط جورج لین (George Lane) در دههٔ 50 میلادی توسعه داده شد، به بررسی حرکات پیشین قیمت سهام میپردازد تا بتواند تغییرات قریبالوقوع در شتاب حرکتی و روند قیمت یک سهم را پیدا کند.
شکلگیری این اندیکاتور، پایه و اساسی را برای یک اندیکاتور تکنیکالی دیگر گذاشت که امروزه آن را بهعنوان مهمترین اندیکاتور برای شناخت سهام در وضعیت خرید افراطی میشناسند، اندیکاتور شاخص قدرت نسبی (RSI). اندیکاتور RSI، قدرت موجود در هر حرکت قیمتی در طی بازهٔ زمانی (معمولاً 14 روزه) را با استفاده از فرمول زیر، میسنجد.
(RSI = 100 – 100/ (1 + RS
RS در فرمول فوق، نسبتی از میانگین حرکت صعودی به میانگین حرکت نزولی بازار در محدودهٔ مشخصی از زمان است. RSI در محدودهٔ بالا (که معمولاً محدودهٔ بالای 70 است)، نشاندهندهٔ خرید افراطی در یک سهم است و به معاملهگران این هشدار را میدهد که بازار، باید این خرید افراطی را با یک فشار نزولی در آیندهای نزدیک، اصلاح کند.
بسیاری از معاملهگران از کانالهای قیمتی مانند باندهای بولینگر، برای تأیید سیگنال تولیدشده توسط RSI، استفاده میکنند. در نمودار، باندهای بولینگر یک انحراف معیار مثبت و یک انحراف معیار منفی را در بالا و پایین حرکات قیمتی سهم، قرار میدهند.
تحلیلگرانی که مقادیر بالای RSI و حرکات قیمتی به سمت محدودهٔ بالایی باندهای بولینگر را مشاهده کردهاند، باید آن سهام را در وضعیت خرید افراطی قرار دهند.
مثالهایی از خرید افراطی در بازار با استفاده از اندیکاتور RSI
در نمودار زیر، RSI را در محدودههای بالا میبینید، که نشاندهندهٔ حالت خرید افراطی در بازار میباشد.

در نمودار فوق، زمانی که RSI در محدودهای، زیر عدد 30 قرار داشت، توانست بازگشت قیمت سهام را در ماه اکتبر پیشبینی کند.
وضعیت کنونی RSI (که در بالای محدوده 70 قرار دارد) در ماه فوریه، میتواند نشاندهندهٔ تثبیت قیمتی (consolidation) و حرکت نزولی قیمت سهام در آیندهای نزدیک باشد.
برای یادگیری بیشتر میتوانید از «درخت یادگیری» دیجی کوینر دیدن بفرمایید.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر