تفاوت بیت کوین با اتریوم چیست؟

فهرست مطالب [مخفی]
تفاوت بیت کوین با اتریوم چیست؟
اتر (ETH) رمز ارز شبکهٔ اتریوم، دومین توکن دیجیتال معروف بعد از بیت کوین (BTC) میباشد. مقایسهٔ این دو به علت اینکه براساس سهم بازار (market cap) هم بیت کوین اول و اتریوم دوم میباشد مقایسهٔ جالبی خواهد بود.
اتریوم و بیت کوین شباهتهای زیادی دارند: هر دو رمز ارز در صرافیهای آنلاین مختلف قابلمعامله و در وَلِتهای مختلفی قابلذخیره میباشند. هر دوی این توکنها غیرمتمرکز میباشند، به این معنی که توسط هیچ بانک یا ادارهٔ دیگری کنترل نمیشوند. هر دو از تکنولوژی دفتر کل عمومی با نام بلاک چین استفاده میکنند. اما سهم بازار این دو رمز ارز تفاوت زیادی با هم دارد. در ادامه شباهتها و تفاوتهای بیت کوین و اتریوم را با دقت بیشتری بررسی میکنیم.
نکات مهم:
- بیت کوین ظهور نوع جدیدی از پول دیجیتال را نشان داد که خارج از کنترل دولتها کار میکند.
- با گذر زمان مردم دریافتند که میتوان از بلاک چین، برای اهداف دیگری نیز استفاده کرد.
- اتریوم، با هدف استفاده از تکنولوژی بلاک چین نه تنها برای ایجاد یک شبکهٔ پرداخت غیرمتمرکز بلکه یرای ذخیرهٔ کُدهای کامپیوتری که میتوان از آنها برای قراردادها و نرمافزارهای مالی غیرمتمرکز و غیرقابل دستکاری استفاده کرد، ایجاد شد.
- قراردادها و نرمافزارهای اتریوم با اِتِر، رمز ارز شبکهٔ اتریوم، میباشند.
- هدف از ایجاد اِتِر، کامل کردن بیت کوین بوده است نه رقابت با آن، اما در صرافیهای رمز ارزها از اتر بهعنوان رقیب بیت کوین یاد میشود.
مفاهیم اولیهٔ بیت کوین
بیت کوین در ژانویه 2009 پا به عرصهٔ وجود گذاشت. بیت کوین ایدهٔ جدیدی را مطرح کرد که در نامهٔ سفید آن که توسط ساتوشی ناکاموتو بیان شده است. بیت کوین یک ارز مجازی را پیشنهاد میدهد که امنیت آن، بدون دخالت دولتها، برقرار میشود. هیچ بیت کوین فیزیکیای وجود ندارد و بیت کوینها فقط در حسابهایی در یک دفتر عمومیِ (ledger) ایمنِ شده با رمز، وجود دارند. اگرچه بیت کوین اولین تلاش در زمینهٔ ارزهای مجازی و آنلاین از این نوع نبود، اما موفقترینِ آنها بوده است و از آن بهعنوان جدِّ همه رمز ارزها ی اد میشود.
طی سالیان گذشته، مفهوم ارز مجازی غیرمتمرکز، با اقبال عمومی حتی بین دولتها و سازمانهای مختلف همراه بوده است. اگرچه در ابتدا، استفادهٔ گسترده از این رمز ارزها بهعنوان یک سیستم پرداخت و یا نگهداری آنها برای کسب سود، دور از ذهن بود، اما امروزه این کاربردها بهخوبی جاافتاده است.
نکتهٔ مهم:
در شروع اوجگیری بازار رمز ارزها در سال 2017، بیت کوین بهتنهایی 87% کل ارزش رمز ارزها را به خود اختصاص داده بود.
مفاهیم اولیهٔ اتریوم

تکنولوژی بلاک چین در کاربردهای فراتر از رمز ارزها بهکار گرفته شده است. اتریوم در جولای 2015 به بازار آمد و در حال حاضر بزرگترین و قویترین پلتفرم نرمافزاری غیرمتمرکز میباشد.
برای آشنایی بیشتر با شبکه بلاکچین و نحوه کارکرد آن میتوانید از مقاله آموزشی «بلاک چین چیست؟» استفاده نمایید.
اتریوم، قابلیت ایجاد و اجرای قراردادهای هوشمند و نرمافزارهای غیرمتمرکز (dapps) بدون زمان خاموشی، بدون تقلب و بدون کنترل و دخالت طرف ثالث را فراهم کرده است. اتریوم با زبانِ برنامهنویسی مربوط به خود که روی شبکهٔ بلاک چین اجرا میشود، توسعهدهندگان را قادر ساخت که نرمافزارهای توزیعشده را بسازند و اجرا کنند.
نرمافزارهای بالقوهای که میتوانند از محیط اتریوم استفاده کنند وسعت زیادی دارند و با توکن رمزنگاری شدهٔ این شبکه یعنی اتر (ETH) کار میکنند. در سال 2014 اتریوم، اتر را پیشفروش کرد که استقبال قابلتوجهی از آن شد. برای اجرای دستورات در پلتفورم اتریوم، اتر مانند سوخت میباشد و توسعهدهندگان، از آن برای ساخت و اجرای نرمافزارها در این پلتفورم استفاده میکنند.
اتر اساساً برای دو هدف عمده استفاده میشود اولاً، مانند سایر رمز ارزها در صرافیها معامله میشود و ثانیاً در شبکهٔ اتریوم برای اجرای نرمافزارها مورد استفاده قرار میگیرد. براساس شبکهٔ اتریوم، “مردم دنیا از ETH برای پرداختها، ذخیره بهعنوان دارایی یا بهعنوان ضمانت استفاده میشود.”
تفاوتهای اصلی بیت کوین و اتریوم چیست؟
در حالی که بیت کوین و اتریوم براساس شبکهٔ بلاک چین و رمزنگاری کار میکند، این دو رمز ارز، از نظر فنی، تفاوتهای زیادی باهم دارند. بهعنوان مثال تراکنشهای روی شبکهٔ اتریوم ممکن است شامل کُدهای قابلاجرا باشند، در حالی که دادههای مربوط به تراکنشها در شبکه بیت کوین عموماً فقط برای ذخیره میباشد. تفاوتهای دیگر عبارتند از زمان کامل شدن بلاک (block time) (که در مورد تراکنشهای اتر در چند ثانیه تأیید میشوند، در حالی که در مورد بیت کوین زمان تأیید تراکنشها و تکمیل بلاک چند دقیقه میباشد) و الگوریتمی که روی آن اجرا میشوند (اتریوم از الگوریتم ethash استفاده میکند، در حالی که بیت کوین از الگوریتم SHA-256 استفاده میکند).
تفاوت مهمتر اینکه، هدف کلی شبکههای بیت کوین و اتریوم، متفاوت میباشند. در حالی که بیت کوین بهعنوان جایگزینی برای پولهای رایج ایجاد شد و کاربردهایی مانند ذخیره و تبادل ارزش دارد، هدف اصلی ایجاد اتریوم، خلق یک پلتفورم برای تسهیل ایجاد و اجرای قراردادهای هوشمند و نرمافزارهایی بود که با ارز خود این شبکه یعنی اتر کار کند.
BTC و ETH هر دو رمز ارز میباشند اما هدف اصلی اتر، ایجاد یک سیستم پولی جایگزین نیست، بلکه هدف اتریوم، تسهیل و پولی کردن قراردادهای هوشمند و نرمافزارهای غیرمتمرکز (dapp) پلتفورم اتریوم میباشد.
اتریوم، از کاربردهای دیگر شبکهٔ بلاک چینی میباشد که بیت کوین نیز از آن استفاده میکند و از نظر تئوری، نمیتواند با بیت کوین رقابت کند. اما شهرت اتر باعث شده این رمز ارز با همهٔ رمز ارزها رقابت کند، مخصوصاً از نظر معاملهگرها.
در بیشتر تاریخچهٔ اتریوم از زمان پیدایش آن در اواسط 2015، اتر از نظر سهم بازار رمز ارزها، نزدیکترین رمز ارز به بیت کوین بوده است. باید توجه کرد که اگرچه اتریوم از نظر سهم بازار در رتبهٔ دوم رمز ارزها قرار دارد، اما از این نظر فاصلهٔ زیادی با بیت کوین دارد. در ژانویهٔ 2020، سهم بازار اتریوم حدود 16 میلیارد دلار بود، درحالی که سهم بازار بیت کوین تقریباً ده برابر این مقدار و 147 میلیارد دلار بوده است.
به نظر شما چه تفاوت های دیگری بین بیت کوین و اتریوم وجود دارد؟ اگر مورد دیگری هست آن را با ما در میان بگذارید تا در داخل وبسایت به نام خودتان ثبت گردد.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر