بیت کوین کش چیست و چه کاربردی دارد؟

بیت کوین کش چیست؟
بیت کوین کش یک رمز ارز است که در آگوست 2017 با یک فورک از بیت کوین ایجاد شد. بیت کوین کش سایز بلوکها را افزایش داد، که در نتیجهٔ آن تعداد بیشتری از تراکنشها در هر یک از آنها انجام میشود.
این رمز ارز در نوامبر سال 2018 شاهد یک فورک دیگر بود و تبدیل به دو ارز Bitcoin Cash ABC و Bitcoin Cash SV (ساتوشی ویژن) شد. نام بیت کوین کش به این علت بر روی این ارز نهاده شده است که این رمز ارز از همان پردازشگر بیت کوین استفاده میکند.
درک کردن بیت کوین کش
بین بیت کوین و بیت کوین کش تفاوتی فلسفی وجود دارد.
خالق بیت کوین، ساتوشی ناکاموتو قصد داشت تا با ارائهٔ بیت کوین، یک رمز ارز Peer-to-Peer (پایاپای) را برای استفادههای روزمره ایجاد کند. اما در طی گذر سالها، سرمایهگذاران زیادی وارد بازار بیت کوین شدند و باعث بالا رفتن شدید قیمت آن شدند.
برای درک کامل تفاوت بیت کوین و بیت کوین کش مقاله «تفاوت بیت کوین و بیت کوین کش چیست؟» را مطالعه نمایید.
بیت کوین نیز در این مدت بیشتر تبدیل به یک وسیله برای سرمایهگذاری شده تا اینکه نقش اصلیاش بهعنوان یک رمز ارز برای استفادههای روزمره را ایفا کند. مشکلاتی اساسی در بلاک چین بیت کوین به وجود آمد زیرا که قادر نبود تا حجم روزافزون و فوقالعاده بالای تراکنشهای انجامشده را مدیریت کند.
هر چه تعداد تراکنشها بیشتر میشود، زمان بیشتری برای تأیید کردن آن تراکنش مورد نیاز است، پس زمان تراکنش و میزان کارمزد هر تراکنش در بلاک چین بیت کوین روبهفزونی گذاشت.
بیشتر این مشکلات به دلیل محدودیت سایز 1 مگابایتی حجم هر یک از بلوکها رخ دادند. در این حالت تراکنشها در صف به ترتیب منتظر میماندند تا پردازش دیگر تراکنشها انجام شده و سپس نوبت به پردازش تراکنش مدنظر رسیده و مورد تأیید واقع شوند. به علت محدودیت حجمی ایجاد شده در ابتدای عرضه بیت کوین، بلوکها توانایی رسیدگی به آن حجم عظیم معاملات را نداشتند.
طرح بیت کوین کش توضیحات کامل و جامع
طرح بیت کوین کش، اصلاح این شرایط با افزایش دادن سایز هر یک از بلوکها به رقمی مابین 8 تا 32 مگابایت بود. در این حالت دیگر شاهد انباشت معاملات و تراکنشها در بلوکها نخواهیم بود و دیگر صف انتظاری برای پروسهٔ تأیید تراکنشها تشکیل نخواهد شد.
تعداد متوسط معاملات در هر بلوک در بیت کوین عددی مابین 1000 و 1500 است. تعداد تراکنشهای رسیدگی شده توسط بلاک چین بیت کوین کش بهازای هر بلوک در دوران شلوغی شبکه در تاریخ سپتامبر 2018، تعداد 25000 تراکنش بهازای هر بلوک بوده است.
افرادی مانند راجر وِر – که از بزرگترین طرفداران بیت کوین است – در جواب دلیل افزایش حجم بلوکها، آن را به چشمانداز اصلی ناکاموتو برای بیت کوین که استفاده از آن بهعنوان یک سرویس پرداخت بود مربوط میکند. آنها میگویند افزایش حجم بلوکها باعث میشود تا بیت کوین تبدیل به وسیلهای برای استفاده در تراکنشهای روزمره گردد و از این طریق با شرکتهای بینالمللی کارتهای اعتباری به رقابت بپردازد. شرکتهایی مانند ویزا که برای انجام تراکنشهای مالی به خارج از کشور کارمزد سنگینی را دریافت میکنند.
بیت کوین کش از جهتی دیگر نیز با بیت کوین متفاوت است. بیت کوین کش از SegWit استفاده نمیکند. (Segregated Witness با معنی لُغَویِ “شاهد مجزا”، به پروسهای گفته میشود که در آن سایز بلوکهای یک بلاک چین از طریق پاک کردن امضای دادههای تراکنشهای بیت کوینی انجام شده افزایش مییابد.) و این راهحل دیگری برای جا دادن تراکنشهای بیشتر در هر یک از بلوکها پیشنهاد شده است. SegWit تنها اطلاعات و ابردادههای مرتبط با یک تراکنش را در ر بلوک ثبت میکند. معمولأ همهٔ جزئیات مربوط به یک تراکنش در یک بلوک ذخیره میگردند.
بیت کوین کش و بیت کوین جدای از مسائل ایدئولوژیکی و سایز بلوکها، در بسیاری از موارد به یکدیگر شبیهاند. هر دوی آنها از از مکانیسم اجماعی اثبات کار (Proof of Work – PoW: اثبات کار به سیستمی اطلاق میگردد که نیازمند تلاش زیادی ندارد و به جهت بازداشتن کاربران از استفادههای بیهوده و مخرب از قدرت پردازشی کامپیوترها طراحی شده است. از این قبیل استفادهها میتوان به ارسال ایمیلهای اسپم و یا ارسال تکذیبیههای جعلی در مورد حملات صورت گرفته به شبکه اشاره کرد. این ایده برای اولین بار توسط هال فینِی در سال 2004 ابداع شد و اولین رمز ارز استفادهکننده از آن نیز بیت کوین بود. شایان ذکر است که اولین دریافتکنندهٔ بیت کوین در اولین تراکنش صورت گرفته، خود شخص هال فینِی بوده است.) جهت استخراج کوینهای جدید بهره میبرند.
هر دوی آنها نیز از سرویسهای Bitmain، بزرگترین استخراجکنندهٔ رمز ارز در دنیا استفاده میکنند. تعداد کل بیت کوینها در عدد 21 میلیون ثابت است، در مورد بیت کوین کش نیز همین مورد صدق میکند. بیت کوین کش نیز از همان سطح سختی الگوریتمهای استخراج بیت کوین بهره برد. از سیستمی به نام “تنظیمکنندهٔ سختی اضطراری – (Emergency Difficulty Adjustment (EDA ” نیز استفاده میشود که بر سختی محاسبات انجامشده بهازای هر 2016 بلوک (یا بهصورت تقریبی هر دو هفته) میافزاید.
ماینرها از این شباهت بین دو رمز ارز استفاده کرده و فعالیتهای استخراجیشان را بهصورت متناوب بین بیت کوین و بیت کوین کش انجام میدهند. این موضوع برای ماینرها سودمند بود، اما در عین حال افزایش عرضهٔ بیت کوین کش در بازارها بهضرر این رمز ارز انجامید. از این رو، بیت کوین کش در الگوریتم EDA خود تجدیدنظر نموده و آن را برای استخراج و تولید این رمز ارز سادهتر کرد.
تاریخچهٔ بیت کوین کش
در سال 2010، حجم متوسط هر یک از بلوکهای بلاک چین بیت کوین کمتر از 100 کیلوبایت بوده و بهازای هر تراکنش نیز کارمزدی در حد چند سِنت دریافت میشد. که این موارد، بلاک چین را در برابر حملات آسیبپذیر نمود، بلاک چین متشکل از تراکنشهای ارزانی بود که میتوانستند سیستم را بهکلی فلج کنند.
برای پیشگیری از رخ دادن چنین شرایطی، سایز هر بلوک در بلاک چین بیت کوین به 1 مگابایت محدود شد. هر بلوک در هر 10 دقیقه تولید میشد، که این مورد باعث ایجاد فضا و زمان کافی بهمنظور انجام تراکنشهای موفق میشد. محدودیت حجمی و زمانی مورد نیاز در ساخت هر بلوک یک لایهٔ حفاظتی دیگر را برای بلاک چین بیت کوین به ارمغان آورد.
این موارد امنیتی بعدها بهعنوان مانع شناخته شدند. بهخصوص در زمانی که جریانی از مصرفکنندگان پس از آگاهی از بیت کوین و پتانسیل پیشرفت آن وارد این شبکه شدند.
میانگین سایز هر بلوک در ژانویهٔ 2015 به 600 کیلوبایت افزایش یافت. به مرور و با افزایش تعداد تراکنشهای بیت کوین، یک سری از تراکنشهای تأییدنشده بهوجود آمدند. میانگین زمانی رسیدگی و تأیید تراکنشها نیز افزایش یافتند. متقابلاً نیز، کارمزد دریافتی بهازای هر تراکنش افزایش یافت. این موضوع باعث کاهش مباحث پیرامون بیت کوین بهعنوان یک رقیب برای پروسههای گرانقیمت شرکتهای اعتباری شد. (کارمزد تراکنشهای انجامشده در بلاک چین بیت کوین توسط کاربران مشخص میشود. ماینرها معمولاً تراکنشهایی که کارمزد بالاتری را پیشنهاد میدهند را در الویت قرار داده تا از این طریق بیشترین سود ممکن نصیبشان شود.)
راهحل برای توسعهدهندگان
دو راهحل برای توسعهدهندگان جهت حل این مشکل پیشنهاد شد. افزایش سایز هر بلوک و یا جلوگیری از ورود بخشی از اطلاعات هر تراکنش به داخل بلوکها تا مانع تجمیع اطلاعات خیلی زیاد در هر بلوک شوند.
تیم هستهٔ بین کوین، که وظیفهٔ توسعه و نگهداری از الگوریتمهای بیت کوین را برعهده دارد، پیشنهاد افزایش حجم هر بلوک را رد کردند. در همین حین، یک کوین جدید به نام بیت کوین آنلیمیتد (Bitcoin Unlimited – به معنای “بیت کوین نامحدود”) عرضه شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بیت کوین آنلیمیتد مقاله «بیت کوین آنلیمیتد چیست؟» را مطالعه نمایید.
این کوین جدید هک شد و نتوانست اقبال عمومی را به خود جلب کند. این هک شدن باعث ایجاد شکوتردیدهایی در مورد میزان کاربردی بودن یک رمز ارز برای انجام تراکنشهای روزمره ایجاد نمود.
پیشنهاداتی که باعث واکنش شدید کاربران بیت کوین شد؟
پیشنهاد اول همچنین باعث ایجاد واکنشهایی تند و متنوع در جامعهٔ کاربران بیت کوین شد. غول ماینینگ ینی شرکت Bitmain در مورد حمایت از پیادهسازی SegWit در بلوکها مردد بود زیرا که این موضوع در فروش دستگاه ماینر آنها به نام AsicBoost miner تأثیر میگذاشت.
این ماشین در درون خود یک تکنولوژی استخراج ثبت شده داشت که به ماینرها راههای میانبری برای تولید هَش از استخراج رمز ارز با مصرف انرژی کمتر ارائه میداد. (هَش نوعی رمزگذاری یک طرفه است که با داشتن رمز آن نمیتوانید به اصل موضوع – یا همان پردازش ایجاد شده – برسید. هَش ریت “Hash Rate” نیز واحدی برای سنجش عملکرد دستگاههای ماینینگ بهشمار میرود. هر چه پیچیدگی در یک شبکه بالاتر برود، سختی بیشتری نیز در استخراج از آن وجود دارد و به دستگاهی با هش ریت بیشتر نیاز خواهیم داشت.) SegWit استخراج بیت کوین را به دلیل ایجاد دستهبندیهای جدید در ترتیب تراکنشها گرانتر میکند.
در میان این جنگ لفظی و ادعای مالکیت فکری ابداعات جدید بین ماینرها و سایر ذینفعان، بیت کوین کش در ماه جولای سال 2017 عرضه شد. هر یک از دارندگان بیت کوین (که به بیت کوین کش نقل مکان کردند) به اندازهای معادل دارایی بیت کوینیشان، بیت کوین کش دریافت نمودند. این موضوع خود باعث رشد سریع تعداد کوینهای موجود در این شبکه شد.
بیت کوین کش برای اولین بار در حالی که با قیمت چشمگیر 900 دلار معامله میشد وارد بازار شد. صرافیهای مرجع رمز ارزها مانند Coinbase و Itbit، بیت کوین کش را تحریم نموده و آن را از لیست مبادلات خود حذف نمودند.
برای آشنایی بیشتر با صرافی کوین بیس مقاله «کوین بیس چیست و چگونه می بایست از آن استفاده کرد؟» را مطالعه نمایید.
اما بیت کوین کش حمایتی حیاتی از جانب Bitmain، بزرگترین پلتفورم استخراجکنندهٔ رمز ارزها در دنیا دریافت نمود. این خود باعث تضمینِ عرضهٔ این کوینها برای معامله شدن در صرافیهای رمز ارزها بود. در زمان اوج جنون قیمت رمز ارزها، قیمت بیت کوین کش تا 4091 دلار در ماه دسامبر سال 2017 بالا رفت.
با دلایلی متناقص، بیت کوین کش خود حدود یک سال بعد از فورک شدنش از بیت کوین، وارد یک پروسه فورکینگ جدید شد. در نوامبر 2018، بیت کوین کش به دو ارز دیجیتال جدید با نامهای Bitcoin Cash ABC و Bitcoin Cash SV (Satoushi Vision) تبدیل شد. این بار، عدم توافق در مورد پیشنهاد آپدیت پروتکلهایی که در آن، استفاده از قراردادهای هوشمند بهسوی بلاک چین بیت کوین قرار داشت و افزایش حجم متوسط هر بلوک بود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه هاردفورک شدن بیت کوین کش مقاله «هارد فورک بیت کوین کش چیست؟» را مطالعه نمایید.
Bitcoin Cash ABC از سیستم پردازش بیت کوین کش اصلی استفاده میکند هرچند که تفاوتهایی در بلاک چین خود گنجانیده است. تفاوتهایی نظیر مسیر ترتیبگذاری معاملات متعارف (Canonical Transaction ordering Route – CTOR) که باعث تجدید در ترتیببندی معاملات در هر بلوک میشود.
بیت کوین کش SV توسط کریگ رایت رهبری میشود. او کسی است که ادعا میکند ساتوشی ناکاموتو است. او استفاده از قراردادهای هوشمند را که بهمنظور تراکنشهای پرداختی ساخته شده بودند را رد کرد.
نمایشی که قبل از آخرین فورک ایجاد شد مشابه با اتفاقاتی بود که در حین فورک بیت کوین کش از بیت کوین در سال 2017 رخ داد. اما پایان این بار خوش بود زیرا منابع مالی بیشتری به داخل اکوسیستم این رمز ارز جریان یافت و طی این فورکینگ نیز تعداد کوینهای موجود در شبکه افزایش یافت. از زمان معرفی شدن، هر دوی این رمز ارزها ارزش قابلتوجهی را در معاملات ارزهای دیجیتال بهدست آوردند.
نکات مهم در مورد بیت کوین کش چیست؟
- بیت کوین کش یک انشعاب از بیت کوین است و در نتیجه هاردفورک انجام شده در آگوست 2017 بهوجود آمده است. بیت کوین کش خود در نوامبر 2018 وارد یک پروسه فورکینگ دیگر شده و به دو رمز ارز Bitcoin Cash ABC و Bitcoin Cash SATOUSHI VISION تبدیل شد. هماکنون به Bitcoin Cash ABC در مجامع گوناگون، نام بیت کوین کش نیز اطلاق میشود.
- بیت کوین کش برنامه دارد تا سایز بلوک بیشتری نسبت به بیت کوین داشته باشد تا بتواند تعداد تراکنشهای بیشتری را در یک بلوک جای دهد و همچنین این رمز ارز را به ابزاری مناسب برای تراکنشهای روزانه تبدیل کند.
- به غیر از تفاوت فلسفی این دو، بیت کوین کش و بیت کوین در موارد بسیاری به یکدیگر شبیه هستند. هر دوی آنها از مکانیسم توافق و رضایت عمومی استفاده میکنند و هر دویشان حداکثرتعداد سکهها را در سقف 21 میلیون سکه قرار دادهاند.
نگرانیهایی در مورد بیت کوین کش

بیت کوین کش قولهای زیادی برای بهبود در مقایسه با رمز ارز پیشین خود (بیت کوین) داده است، اما هنوز راهی طولانی تا محقق کردن قولهایش پیش رو دارد.
مهمترین مسئلهٔ مورد نگرانی، سایز هر بلوک است. میانگین سایز بلوکهایی که در بیت کوین کش استخراج میشود بسیار کوچکتر از حجم بلوکهای استخراج شده در بلاک چین بیت کوین است. سایز کوچکتر بلوکهای استخراج شده بدین معنی است که این رمز ارز هنوز تا برآورده کردن تِز خود یعنی “انجام معاملات بیشتر در بلوکهای بزرگتر” راه زیادی دارد و باید مسائل تکنیکی زیادی را در این زمینه تست کند.
کارمزد معاملات در بیت کوین افت چشمگیری نمودهاند. این باعث شده است تا بیت کوین تبدیل به رقیبی جدی در مصارف روزانه برای بیت کوین کش شود.
دیگر رمز ارزها مشتاق هستند تا به هدف جاهطلبانهٔ تبدیل شدن به ابزاری جهت انجام معاملات روزمره برسند. و این یک مشکل دیگر در مسیر جاهطلبانهٔ بیت کوین کش است. دیگر رمز ارزها مشغول به انجام پروژههایی با همکاری سازمانها و یا دولتها هستند، چه در کشور مبدأ و چه در خارج از کشور.
برای مثال، لایت کوین (Litecoin) همکاریاش با هماهنگکننده رویدادها و مؤسسات حرفهای مانند دَش (Dash) را اعلام کرد. آنها ادعا میکنند که مناطقی با اقتصاد خراب مانند ونزوئلا، توانستهاند کاربران زیادی را جذب کنند.
در حالی که جدا شدن از بیت کوین برای بیت کوین کش یک موقعیت جذاب را ایجاد کرد، اما این ارز هنوز در خارج از دنیای رمز ارزها ناشناس باقی مانده است و هنوز نیاز به ایجاد آگهی و تبلیغات برای مقبولیت نزد مردم دارد. با توجه به سطوح معاملاتی در بلاک چین، بیت کوین هنوز بسیار از رقیب خود جلوتر است.
دومین فورک در بلاک چین بیت کوین کش موجب ایجاد مشکلاتی در مدیریت استخر (منظور مجموعه افراد است) توسعهدهندگان آن شد. گروهی از این افراد فکر میکردند که بیت کوین کش در حال دور شدن از چشمانداز اصلی خود است و آن را به مخاطره میاندازد زیرا که درها را برای ایجاد جدایی بیشتر در آینده باز گذاشته است.
قراردادهای هوشمند یک ویژگی ضروری برای رمز ارزها هستند. هرچند، باید منتظر بمانیم و ببینیم که آیا بیت کوین کش مسیرش را تغییر میدهد تا بهعنوان یک پلتفورم برای گنجاندن قراردادهای هوشمند در معاملات باشد یا اینکه تنها در زمینهٔ سیستمهای پرداختی فعالیت خواهد نمود.
بیت کوین کش همچنین پروتکلهای تعریفشدهٔ واضحی در اداره کردن ندارد. در حالی که دیگر رمز ارزها مانند دَش (Dash) یا ویچِین (Vechain)، پروتکلهای نوینی را ابداع و ترسیم نمودهاند که به حق رأی اختصاص دارند، اما بهنظر میرسد طراحی و توسعه بیت کوین کش متمرکز به گروه توسعهدهندهٔ آن میباشد. به همین دلیل، برای سرمایهگذارانی که منابع قابلتوجهی از رمز ارزها را تحت مالکیت خود ندارند رمز ارز روشنی نیست. بهخصوص اینکه وضعیت حق رأیها هنوز روشن نشده است و سرمایهگذاران نمیتوانند از جهت آیندهٔ این ارز با اطمینان سخن بگویند.
اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در این حوزه هستید میتوانید از نقشه راهنمای دیجی کوینر به نام «درخت یادگیری» دیدن نمایید که از نقطه ابتدایی تا انتهای مسیر را ریل گذاری کرده است.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر