بورس چیست؟

بورس چیست؟
بورس به بازاری اطلاق میشود که در آن سهام، کالاها، مشتقات و دیگر ابزارالات مالی در آن معامله میگردند. هدف اصلی فعالیت بورس تضمین معاملهٔ منصفانه و بر اساس ترتیب و همچنین انتشار اطلاعات قیمتی بهصورت بهینه بین فعالان در بازار میباشد.
بورس به شرکتها، دولتها و دیگر افراد، پلتفورمی میدهد که میتوانند به وسیلهٔ آن سهامهایشان را به فروش رسانیده و یا سهام شرکتهای دیگر را خریداری نمایند.
نکات کلیدی بورس:
- بورس بهعنوان یک بازاری شناخته میشود که در آن سهام، کالاها، مشتقات و دیگر ابزارالات مالی مورد معامله قرار میگیرند.
- شرکتها ممکن است از بورس بهعنوان منبعی برای کسب سرمایه استفاده کنند.
- یک شرکت باید حداقل چهار میلیون دلار سهم را بین سهامداران پخش کرده باشد تا بتواند وارد لیست بازار بورس نیویورک شود.
- بیش از 80 درصد معاملات انجام شده در بازار بورس نیویورک بهصورت کاملاً الکترونیکی انجام میشوند.
- بازار بورس نیویورک (New York Stock Exchange – NYSE) از سال 1792 به فعالیت مشغول است.
توضیحاتی در مورد بورس

یک بازار بورس ممکن است یک مکان فیزیکی باشد که در آن معاملهگران یکدیگر را بهمنظور انجام معاملات ملاقات میکنند و یا میتواند یک پلتفورم الکترونیکی باشد.
میتوان به بورس نامهایی مانند محلِ دادوستد اوراق بهادار (Share Exchange) را نیز داد. بورسها در بیشتر کشورهای جهان وجود دارند.
از بورسهای برجستهٔ دنیا میتوان به بورس نیویورک (New York Stock Exchange – NYSE)، بورس نزدک (NASDAQ)، بورس لندن (London Stock Exchange – LSE)، و همچنین بورس توکیو (Tokyo Stock Exchange – TSE) نیز اشاره کرد.
بورسهای الکترونیکی
در دههٔ اخیر، معاملات بهصورتی کاملاً الکترونیکی انجام شدهاند. الگوریتمِ دقیقِ پیدا کردنِ جفتقیمتهایِ برابر خریدوفروش به کاربران این اطمینان را میدهد که معاملات بهصورت کاملاً منصفانه انجام میشوند و به همین دلیل، نیازی به حضور کاربران در یک مرکز معاملات بورسی وجود ندارد. که از این مرکز تحت عنوان (Trading floor) نیز نام برده میشود.

اهمیت این دستاورد تکنولوژیکی بهخصوص در دورانِ همهگیری ویروس کووید 19 بر همگان ثابت شد و این اجازه را به فعالان داد تا بتوانند در بازار بورس نیویورک و همهٔ بورسهای مهم دیگر در جهان به فعالیت بپردازند.
عملیات مورد نیاز این بازارها توسط پرسنل این سازمانها و از طریق کار آنها بهطور کامل از خانه انجام شد. عملیات روزانه معمولاً بر روی چندین شبکه بورسی انجام میشود.
با وجود اینکه برخی از دستورهای معاملاتی ممکن است در یک فضای فیزیکی مانند بازار بورس نیویورک پردازش شوند، اما اکثریت معاملات بهطور کامل بهصورت الکترونیکی انجام میشوند و به همین دلیل نیازی بههیچ مکان فیزیکی ندارند.
این روند خود باعث شکلگیری برنامههای معاملهگری (trading programs) شده است که از الگوریتمهای پیچیده برای معامله در بازارهای بورس استفاده میکنند.
موارد مورد نیاز کمپانیها جهت قرار گرفتن در لیست بازارهای بورس
هر بازار بورس شامل لیست بهخصوص خود میباشد که هر شرکتی که مایل به ورود به آن بورس است، باید واجد آن شرایط باشد تا بتواند سهام خود را برای معامله شدن در بازار ارائه نماید.
برخی از بازارهای بورس نسبت به بازارهای دیگر در این موارد سختگیرتر عمل میکنند، اما بیشتر نیازمندیهای درخواستشده از شرکتها در بورسهای مختلف با یکدیگر مشابه میباشند که شامل گزارشهای مداوم مالی، گزارشهای درآمد حسابرسیشده، و همچنین مقدار حداقلیای از سرمایه است.
برای مثال، بازار بورس نیویورک لیست نیازمندیهای کلیدی و پایهای دارد که تصریح میکند، یک شرکت باید حداقل چهار میلیون دلار سرمایه در دست سهامداران خود داشته باشد (Shareholders’ equity) تا بتواند وارد لیست این بازار شود.
بازارهای بورس امکان دسترسی به سرمایه را فراهم میکنند
یک بازار بورس میتواند بهعنوان محلی برای کسب سرمایه برای شرکتهایی که به دنبال رشد و گسترش فعالیتهایشان هستند مورد استفاده قرار گیرند.
اولین فروش سهام یک شرکت خصوصی به عموم تحت عنوان عرضه اولیه عمومی (Initial Public offering – IPO) شناخته میشود.
شرکتهایی که در لیست بازار بورس قرار گرفتهاند معمولاً دارای مشخصات قابل توجهتری نسبت به شرکتهای همتای خود میباشند.
این شرکتها برای جذب مشتریان جدید، بیشتر در دید عموم قرار دارند و همچنین میتوانند کارمندانی با استعدادتر، و همچنین تأمینکنندگان مواد اولیهای که قصد همکاری با یکی از رهبران این حوزه صنعتی را دارند بههمکاری با خود جذب نمایند.
شرکتهای خصوصی معمولاً بر سرمایهگذاریهای ریسکی اتکا میکنند، و این معمولاً باعث میشود که آنها کنترل فعالیتهای عملیاتی خود را از دست بدهند.
برای مثال، یک شرکت سرمایهگذاری (Seed Funding) ممکن است برای انجام سرمایهگذاری درخواستشده، درخواست حضور یک نماینده بهصورت دائم در هیأت مدیره را داشته باشد. از سویی دیگر، شرکتهایی که در لیست بازارهای بورس ثبت شدهاند کنترل و خودرأیی بیشتری به دلیل وجود سرمایهگذارانی که سهام آنها را با حقوق محدود خریدهاند دارند.
مثالهای واقعی از بازارهای بورس
بازار بورس نیویورک، که تحت عنوان بازار وال استریت نیز شناخته میشود؛ بهعنوان مشهورترین بورس دنیا که در خیابان وال استریت در منطقه منهتن شهر نیویورک قرار دارد، شناخته میشود.
این بازار سابقهٔ فعالیت از سال 1792 میلادی را دارد. بورس نیویورک انجام معاملات سهام به شکل مزایده (Auction format) را انجام میدهد و از روزهای دوشنبه تا جمعه از ساعت 9:30 صبح تا 04:00 بعدازظهر بهوقت نیویورک فعالیت میکند.
بهطور تاریخی، کارگزاریها از طریق اعضای بازارهای بورس نیویورک استخدام شدند تا معاملات را با انجام مزایدههای سهامی، آسانتر کنند.
این روند شروعی بر پیدایش پروسههای خودکار در دهه 90 میلادی شد و تا سال 2007، تقریباً تمام سهامهایی که در بازار بورس نیویورک موجود بودند بهصورت الکترونیکی مبادله میشدند. تنها برخی از سهامها وجود دارند که در این مورد استثناء محسوب میشوند و شایان ذکر است که این سهامها، قیمتهای بسیار بالایی دارند.
تا سال 2005، تنها افراد دارای جایگاه در بازار بورس نیوروک میتوانستند که بهصورت مستقیم به معامله در بورس بپردازند. این جایگاهها امروزه بهصورت یک ساله اجاره داده میشوند.
بعد از درک بورس بهتر است در مورد تحلیل تکنیکال و تحلیل مالی نیز اطلاعاتی کسب نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تحلیل تکنیکال مقاله آموزشی «تحلیل تکنیکال چیست؟» و «تحلیل مالی چیست؟» را مطالعه بفرمایید.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر