چگونه از الگوی رول سوشی در تشخیص بازگشت های قیمتی در تحلیل تکنیکال استفاده کنیم؟

فهرست مطالب [مخفی]
چگونه از الگوی رول سوشی در تشخیص بازگشت های قیمتی در تحلیل تکنیکال استفاده کنیم؟
استفاده از حرکات قیمتی سهام یا دیگر داراییها میتواند سودآور باشد. هرچند، گیر افتادن در یک بازگشت قیمتی چیزی است که بیشتر معاملهگران از آن میترسند.
بازگشت قیمتی، زمانی رخ میدهد که جهت روند قیمت سهام یا هر دارایی دیگری، تغییر کند. یافتن سیگنالهایی از بازگشت قیمتی، به معاملهگر این هشدار را میدهد که او باید از معاملهاش خارج شود، زیرا شرایط دیگر مطلوب نیست.
سیگنالهای بازگشت قیمتی میتوانند برای شروع معاملههایی جدید استفاده شوند، زیرا که این بازگشت ممکن است خود شروع یک روند تازه باشد.
برای یادگیری بیشتر در مورد بازگشت قیمتی مقاله آموزشی «بازگشت قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟» را مطالعه نمایید.
مارک فیشر در کتاب خود به نام «معاملهگر منطقی – The logical trader»، تکنیکهایی را برای یافتن نقاط احتمالی قله و کف بازار معرفی کرده است.
اگرچه تکنیکهای فیشر نتایجی مشابه با الگوهای نموداری سقف یا کف دوقلو (Double top – double bottom) یا الگوی سر و شانه (Head and shoulders pattern) دارند، متودهای فیشر در یافتن سریعتر سیگنالها مؤثر میباشند، سیگنالهایی که به معاملهگر هشدار احتمال بازگشت روند کنونی را میدهد.
یکی از تکنیکهایی که فیشر در مورد آن بحث کرده است، رول سوشی (Sushi roll) نام دارد. با وجود اینکه تکنیک الگوی رول سوشی هیچ ربطی به غذا ندارد، اما او این مفهوم را پس از نهار و هنگامی که معاملهگران در مورد ستاپهای بازاری (Market setups) صحبت میکردند، درک کرد.
نکات کلیدی:
- الگوی رول سوشی، یک الگوی تکنیکالی میباشد که برای یافتن زودهنگام سیگنال تغییر روند بازار، از آن استفاده میشود.
- زمانی که الگوی رول سوشی در یک روند نزولی تشکیل میشود، به معاملهگران هشدار بازگشت احتمالی قیمت و تبدیل آن به یک روند صعودی را میدهد. و به آنها هشدار میدهد تا از موقعیتهای معاملاتی فروش خود (Short position) خارج شوند.
- زمانی که الگوی رول سوشی در یک روند صعودی پدیدار شود، به معاملهگران هشدار احتمال بازگشت قیمتی به سمت پایین را میدهد، بنابراین آنها باید از معاملات خرید خود خارج شده و یا وارد موقعیتهای معاملاتی فروش شوند.
- در یک آزمون، الگوی رول سوشی در مقابل استراتژی سنتی خرید و نگهداری (buy-and-hold strategy)، در معاملات شاخص ترکیبی نزدک در طی دوره 14 ساله مقایسه شد. نتایج حاصله نشان داد که الگوی رول سوشی سودی معادل 29.31 درصد را نصیب معاملهگران کرد، در حالی که استراتژی سنتی خرید و نگهداری تنها 10.66 درصد سود، نصیب سرمایهگذار کرده است.
الگوی بازگشتی رول سوشی
فیشر الگوی بازگشتی رول سوشی را بهشکلِ ده میله در نمودار تعریف میکند که پنج میله اول (میلههای درونی – Inside bars) در یک محدوده از قلهها و کفها محصور شده، و پنج میله دوم (میلههای بیرونی – Outside Bars) میلههای اول را با قلههای بالاتر و کفهایی پایینتر، میپوشانند.
این الگو شبیه به الگوی پوشانندهٔ صعودی یا نزولی (Bullish or bearish engulfing pattern) میباشد، و تفاوت آنها در این است که بهجای دو میلهٔ ساده، رول سوشی از چندین میله تشکیل شده است.
برای یادگیری بیشتر در مورد الگوی پوشاننده صعوی مقاله آموزشی «الگوی شمعی پوشاننده صعودی در تحلیل تکنیکال چیست؟» را مطالعه نمایید.
زمانی که الگوی رول سوشی در یک روند نزولی تشکیل میشود، هشدار یک بازگشت احتمالی قیمت را میدهد که نشاندهندهٔ پتانسیل خرید و هشداری برای خروج از موقعیتهای معاملاتی فروش، میباشد.
اگر الگوی رول سوشی در طی یک روند صعودی شکل بگیرد، معاملهگران باید از موقعیتهای معاملاتی خرید خود خارج شده یا به موقعیتهای معاملاتی فروش وارد شوند.
با وجود اینکه فیشر الگوی رول سوشی را بهشکل یک الگوی پنج تا ده میلهای معرفی کرده است، اما نَه تعداد این میلهها مهم است و نه مدتزمان این میلهها تعیینشده میباشند.
هدف اصلی، تشخیص یک الگو است که در آن تعدادی از میلهها بهشکل میلههای درونی و تعدادی از آنها بهشکل میلههای بیرونی شکل گرفتهاند، بهنحوی که این الگو را بسازند. همچنین شما میتوانید در حین استفاده از این تکنیک، از تایم فریم مورد علاقهتان برای معاملهگری بهره ببرید.
دومین الگوی بازگشت روندی که فیشر در مورد آن صحبت کرده است، و برای معاملهگران بلندمدت مناسب میباشد، هفتهٔ بازگشت قیمتی خارجی (Outside reversal week) نام دارد.
این الگو مشابه با الگوی رول سوشی است، اما از دیتاهای قیمتی روز دوشنبه تا جمعه، استفاده میکند. این الگو 10 روز به طول میانجامد و زمانی بهطور کامل شکل میگیرد که یک هفته (با تعداد روزهای معاملاتی 5) توسط یک هفته دیگر – که میلههای آن، مشخصات ذکرشده برای الگوی رول سوشی را دارند – دنبال شود.
تست الگوی برگشتی رول سوشی
در بین سالهای 1990 تا 2004 – که یک بازه زمانی 14 ساله است – از الگوی رول سوشی برای تشخیص نقاط برگشتی قیمت در شاخص ترکیبی نزدک (NASDAQ Composite Index) استفاده شد.
با دو برابر کردن بازهٔ زمانی این الگو، و تبدیل آن از یک الگو با ده میله (پنج میله درونی و پنج میله بیرونی)، به یک الگوی بلندمدتتر با بیست میله (ده میله درونی و ده میله بیرونی)، سیگنالها کمتر شده اما از صحت بیشتری برخوردار شدند.
با تشکیل یک نمودار با استفاده از اطلاعات دو هفتهٔ معاملاتی پیاپی – بهشکلی که الگو در روز دوشنبه شروع شده و میانگینی از چهار هفته را برای کامل شدن نیاز داشته باشد – این الگو بهشکل یک بازگشت (Rolling inside/outside reversal – RIOR) تلقی شد.
هر یک از بخشهای دو هفتهای این الگو (دو میله بر روی نمودار هفتگی، که معادل 10 روز معاملاتی میباشند) بهشکل یک مستطیل مشخص شده است.
خطوط روند صورتیرنگ، نشاندهندهٔ روند قالب بازار میباشد. این الگو معمولاً بهعنوان یک تأییدیه مناسب در خصوص بازگشت روند، عمل میکند و مدتی کوتاه پس از تأییدیه بازگشت، خط روند اصلی شکسته میشود.
زمانی که این الگو شکل بگیرد، میتوان از یک دستور استاپ حفاظتی (Stop loss order) در بالای این الگو (برای ورود به موقعیتهای معاملاتی فروش) یا در زیر این الگو (برای ورود به موقعیتهای معاملاتی خرید) استفاده کرد.
این تست برای مقایسه عملکرد بازگشت (RIOR) در مقابل استراتژی سنتی خرید و نگهداری (buy-and-hold strategy) انجام شد.
با وجود اینکه شاخص ترکیبی نزدک، در ماه مارس سال 2000 به 5132 واحد رسیده بود، خرید در روز 2 ژانویه سال 1990، و نگهداری تا روز 30 ژانویه 2004، به سرمایهگذاری که از استراتژی خرید و نگهداری استفاده میکرد، حدود 1585 واحد در طی 3567 روز معاملاتی (14.1 سال) سود داد. بدین ترتیب سرمایهگذار بهطور متوسط، سالانه 10.66 درصد از سرمایهگذاریاش را سود کرده است.
معاملهگری که پس از صادر شدن سیگنال بازگشت روند، در روز بیستویکم شکلگیری الگو، وارد موقعیت معاملاتی خرید شده یا معاملهگری که پس از صدور سیگنال بازگشت روند نزولی، وارد موقعیت معاملاتی فروش شدهاند، اولین معاملهشان را در تاریخ 29 ژانویه سال 1991 انجام دادهاند، و در آخرین روز معاملاتی که همان 30 ژانویه سال 2004 بود، خارج شدند.
آن معاملهگرها در طی مدت 1977 روز معاملاتی (7.9 سال)، حدود یازده معامله انجام دادهاند با در نظر گرفتن این نکته که، آنها حدود 55.4 درصد از کل بازه زمانی 14 ساله را، در بازار سپری کردند.
با این وجود، این معاملهگران عملکردی بهتری داشتند، و توانستند 3531.94 واحد – که 225 درصد از استراتژی خرید و نگهداری بهتر است – را کسب کنند.
اگر زمان حضور در بازار را در نظر بگیریم، معاملهگرانی که از تکنیک بازگشتی (RIOR) استفاده کردهاند، سالانه حدود 29.31 درصد سود کردند. البته در نظر بگیرید که هزینهٔ کمیسیون در این محاسبات، لحاظ نشده است.
استفاده از دیتاهای هفتگی
آزمونی مشابه با مورد ذکرشده با استفاده از شاخص ترکیبی نزدک (NASDAQ Composite index) اما این بار با استفاده از اطلاعات هفتگی انجام شد.
تفاوت این آزمون با آزمون پیشین، تنها در استفاده از دیتاهای ده هفته بهجای دیتاهای دهروزه (یا دو هفته) بود. این بار، مستطیل داخلی (inside rectangle) اطلاعات ده هفته، و مستطیل خارجی (Outside rectangle) اطلاعات هشت هفته را دربرداشتند، استفاده از این ترکیب برای تولید سیگنالهای فروش، بهتر از ترکیب دو مستطیل پنج هفتهای یا دو مستطیل ده هفتهای بود.
در کل، پنج سیگنال تولید شدهاند که سودی معادل 2923.77 واحد دربر داشتهاند. در این حالت معاملهگر در 381 هفته از مجموع 713.4 هفته آزمایش (7.3 سال از 14.1 سال کل) – یا 53 درصد از کل زمان – را در بازار حضور داشته است. و با استفاده از این روش، سود سالانه 21.46 درصدی را کسب کرده است.
سیستم هفتگی (RIOR) یک سیستم معاملاتی خوب بهشمار میرود اما بیشتر ارزش آن، تولید سیگنالهای کمکی برای سیستم روزانهای است که در این مثال، توضیح دادیم.
تأییدیه بازگشت روند
در استفاده از نمودارهای ده دقیقهای یا حتی نمودارهای هفتگی، سیستم معاملهگری بازگشت روند بهخوبی آزمونها را پشت سر گذاشت، شایان ذکر است که این آزمون شامل روندهای صعودی و نزولی قابلتوجهای بود.
هرچند، استفاده از هر اندیکاتور بهصورت منفرد، میتواند معاملهگر را به دردسر بیاندازد. یکی از ستونهای اصلی تحلیل تکنیکال، اهمیت دریافت تأییدیه (Confirmation) میباشد. استفاده از اندیکاتور ثانویه برای تأییدیه سیگنال دریافتشده، میتواند اطمینان شما از تحلیلتان را بالاتر ببرد.
با توجه به ریسکی که در یافتن نقاط سقف یا کف در بازار وجود دارد، مهم است که حداقل، معاملهگر از شکست خط روند بهعنوان تأییدیهای برای سیگنال صادرشده استفاده کند و همواره از یک دستور استاپ حفاظتی (Stop loss order)، برای احتیاط بیشتر بهره ببرند.
در آزمایشهای ما، اندیکاتور شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index – RSI) توانست تأییدیههای مناسبی را در بسیاری از نقاط برگشتی با استفاده از واگرایی منفی (Negative Divergence) صادر کند.
بازگشتهای قیمتی از حرکات قیمت به سطوح سقف بالاتر یا کف پایینتر، ایجاد میشوند. بنابراین، این الگوها در آیندهٔ بازار نیز شکل خواهند گرفت. یک سرمایهگذار باید این الگوها را در کنار تأییدیهای از دیگر اندیکاتورها را در حین بررسی نمودار در نظر بگیرد.
جمع بندی
زمانبندی معاملات، ورود به بازار در نقاط کف یا خروج از بازار در نقاط سقف، همواره شامل ریسک میباشد. تکنیکهایی مانند الگوی رول سوشی (Sushi Roll)، هفتهٔ برگشتی بیرونی (Outside Reversal Week)، یا الگوی بازگشتی (RIOR) – زمانی که در کنار یک اندیکاتور استفاده شوند – میتوانند استراتژیهای معاملهگری کاربردیای باشند، و به معاملهگران در جهت حداکثرسازی سود و کاهش میزان ریسک، کمک کنند.
اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در این حوزه هستید میتوانید از نقشه راهنمای دیجی کوینر به نام «درخت یادگیری» دیدن نمایید که از نقطه ابتدایی تا انتهای مسیر را ریل گذاری کرده است.
شما با مطالعه درخت یادگیری تا حد مطلوبی دانش خود را افزایش دادهاید اما برای حرفه ای شدن و انجام معاملات در این بازار نیاز به یک راهنمای مجرب و با تجربه دارید.
مجموعه دیجی کوینر بر آن است که با برگزاری کلاسهای آموزشی تجریبات چند ساله خود را در اختیار هم وطنان عزیز قرار دهد تا در این بحران اقتصادی بتوانند در آمد دلاری کسب نمایند. (تاریخ برگزاری کلاسها متعاقبا از طریق وبسایت اعلام خواهد شد.)
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر