بازگشت قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟

بازگشت قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
بازگشت قیمتی (reversal) تغییر در جهت حرکت قیمت یک دارایی میباشد. این بازگشتها میتوانند به سمت بالا یا به سمت پایین رخ دهند.
در یک روند صعودی، بازگشت قیمتی به سمت پایین، و در یک روند نزولی بازگشت قیمتی به سمت بالا خواهد بود. بازگشتهای قیمتی براساس تغییر جهت حرکت کلی قیمتها، تشخیص داده میشوند و تنها نمیتوان آنها را با دو کندل تشکیل شده در خلاف جهت حرکتی قیمت، تشخیص داد.
اندیکاتورهایی خاص، مانند میانگین متحرک (moving averages)، نوسانسنجها (oscillators)، و یا کانالها (channels) میتوانند به شما در تشخیص روند و بازگشتهای قیمتی کمک کنند. بازگشتهای قیمتی ممکن است با شکستهای قیمتی مقایسه شوند.
نکات کلیدی:
- بازگشتهای قیمتی زمانی رخ میدهند که جهت حرکت قیمت، از حرکت به سمت بالا به حرکت به سمت پایین یا بالعکس، تغییر کرده باشد.
- معاملهگران سعی میکنند تا از موقعیتهای معاملاتیای که در جهت روند اصلی قرار دارد، پیش از تغییر روند، یا پس از انجام شدن بازگشتهای قیمتی، خارج شوند.
- بازگشتهای قیمتی معمولاً به تغییرات بزرگ در جهت حرکت قیمت گفته میشوند، تغییراتی که باعث تغییر جهت روند بازار میگردند. به حرکات کوچکتری که در خلاف جهت روند اصلی بازار انجام میشوند، پولبک (pullback) و یا تثبیت قیمتی (consolidation) گفته میشود.
در زمان شروع، نمیتوان یک بازگشت قیمتی را از یک پولبک تشخیص داد. اما بازگشت قیمتی به حرکت خود ادامه میدهد و یک جهت روندی جدید میسازد، در حالی که پولبکها به اتمام رسیده و قیمت دوباره در جهت روند اصلی به حرکت ادامه میدهد.
بازگشتهای قیمتی چه چیزهایی را به شما میگویند؟
بازگشتهای قیمتی معمولاً در معاملهگریهای میان روزانه (intraday trading) بهسرعت اتفاق میافتند، اما این بازگشتها طی چندین روز، چندین هفته یا حتی چندین سال نیز رخ میدهند.
بازگشتهای قیمتی در تایم فریمهای معاملاتی متفاوتی صورت میپذیرند، که هر یک از آنها مربوط به دستهای خاص از معاملهگران میشود.
یک بازگشت قیمتی میان روزانه در یک نمودار 5 دقیقهای، برای یک سرمایهگذار طولانیمدت که روند قیمت سهم را بهصورت روزانه و یا هفتگی بررسی میکند، اهمیتی ندارد. هر چند، این بازگشت قیمتی در نمودار 5 دقیقهای برای معاملهگران روزانه (day trader) بسیار مهم میباشد.
یک روند صعودی، که مجموعهای از نقاط بازگشت قیمتی سقفهای بالاتر (higher swing highs) و همچنین نقاط بازگشت قیمتی کفهای بالاتر (اigher swing lows) میباشد، با ثبت نقاط بازگشت قیمتی سقف پایینتر (lower swing high) و همچنین نقاط بازگشت قیمتی کف پایینتر (lower swing lows) به یک روند نزولی تبدیل میشود.
همچنین یک روند نزولی که مجموعهای از نقاط بازگشت قیمتی سقفهای پایینتر و نقاط بازگشت قیمتی کفهای پایینتر میباشد، با ثبت مجموعهای از نقاط بازگشت قیمتی سقفهای بالاتر و همچنین نقاط بازگشت قیمتی کفهای بالاتر، به یک روند صعودی تبدیل میشود.
میتوان روندها و بازگشتهای قیمتی را تنها با استفاده از حرکات قیمت (price action) یا با استفاده از اندیکاتورهای تکنیکال تشخیص داد.
میتوان از میانگینهای متحرک برای تشخیص روندها و بازگشتهای قیمتی استفاده کرد. اگر قیمت در محدودهای بالاتر از میانگینهای متحرک قرار داشته باشد، روند صعودی میباشد. اگر قیمت به سطح پایینی میانگین متحرک حرکت کند، روند همچنان صعودی است اما، ممکن است شاهد کاهش قیمت باشیم، زیرا چنین حرکتی خود سیگنال از یک بازگشت قیمتی احتمالی میباشد.
خط روند در تحلیل تکنیکال چیست؟
میتوان از خطوط روند (trendlines) برای تشخیص بازگشتهای قیمتی استفاده کرد. از آنجایی که در یک روند صعودی شاهد شکلگیری نقاط کف بالاتر هستیم، یک خط روند میتواند از طریق اتصال این کفها به یکدیگر، رسم شود. زمانی که قیمت حرکتی به سطح زیرین خط روند را انجام میدهد، ممکن است که یک تغییر روندی در راه باشد.
اگر تشخیص بازگشتهای قیمتی آسان بود و میتوانستیم آنها را بهسادگی از نویزهای بازار (noise) و پولبکهای شکلگرفته تفکیک دهیم، معاملهگری امری ساده میشد. اما در حقیقت با چنین شرایطی مواجه نیستیم.
چه از پرایس اکشن استفاده کنید یا چه از اندیکاتورها بهره ببرید، بسیاری از سیگنالهای تولیدشده اشتباه میباشند، و گاهی اوقات بازگشتهای قیمتی چنان سریع رخ میدهند که معاملهگران نمیتوانند با سرعت لازم، در برابر آنها واکنش نشان دهند و در نتیجه، ضررهای بزرگی میبینند.
مثالهایی از نحوهٔ استفاده از یک بازگشت قیمتی
نمودار فوق نشاندهندهٔ یک روند صعودی میباشد که در یک کانال حرکت کرده و بهطور مداوم سقفها و کفهای بالاتر میسازد.
در ابتدا، قیمت کانال را شکسته و به سطح زیرین خط روند میرود، که نشان از یک تغییر روند احتمالی دارد قیمت در ادامهٔ نقاط کف پایینتر ساخته است، که از نقاط کف ساختهشده قبلی، پایینتر میباشد. این اتفاقات تأییدکنندهٔ یک بازگشت قیمتی به سمت پایین میباشند.
قیمت در ادامه به حرکت نزولی خود ادامه داده و کفها و سقفهای پایینتری میسازد. بازگشت قیمتی به سمت بالا ممکن نیست مگر اینکه قیمت شروع به ساختن سقفها و کفهای بالاتر نماید. هرگونه حرکتی به محدودهٔ بالای خط روند نزولی، میتواند نشان از یک بازگشت قیمتی احتمالی بدهد.
سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال چیست؟
با توجه به کانال رسمشده در مثال فوق، متوجه مفهوم انتزاعی بودن بررسی روندها و بازگشتهای قیمتی میشوید. در بسیاری از نقاط موجود در کانال فوق، قیمت کفهای پایینتر ساخته است اما با این وجود، روند کلی بازار به حرکت خود به سمت بالا ادامه داده است.
تفاوت بین یک بازگشت قیمتی و یک پولبک
یک بازگشت قیمتی، به تغییر در جهت حرکت روند قیمتی یک دارایی گفته میشود. در حالی که پولبک، یک حرکت در خلاف جهت حرکتی روند اصلی است و باعث تغییر جهت حرکت کلی روند نمیشود.
یک روند صعودی از طریق شکلگیری نقاط بازگشت قیمتی سقفهای بالاتر (higher swing highs) و همچنین نقاط بازگشت قیمتی کفهای بالاتر (higher swing lows) تشکیل میشود.
پولبکها نقاط بازگشت قیمتی کف بالاتر را میسازند. بنابراین، یک بازگشت قیمتی، تا زمانی که قیمت شروع به ساخت کفهای پایینتر نکند، شکل نمیگیرد.
برای یادگیری بیشتر در مورد پولبک مقاله آموزشی «پولبک در تحلیل تکنیکال چیست؟» را مطالعه نمایید.
البته باید در این توضیح، تایم فریمی که معاملهگر در آن معامله میکند را نیز در نظر داشته باشیم. بازگشتهای قیمتی همواره بهشکل پولبکها شروع میشود، بنابراین تمامی آنها در ابتدا بهعنوان بازگشت قیمتی تشخیص داده نمیشوند.
محدودیتهای استفاده از بازگشتهای قیمتی
بازگشتهای قیمتی یکی از حقایق موجود در بازارهای مالی میباشند. قیمتها همواره دچار بازگشت شده و بارها به سمت بالا و یا پایین در طی زمان، حرکت مینمایند. عدم توجه به بازگشتهای قیمتی، شما را در معرض ریسکی بیشتر از ریسک پیشبینیشده، قرار میدهد.
برای مثال، معاملهگری باور دارد که قیمت سهامی که از 4 دلار به 5 دلار رسیده است، در محدودهٔ خوبی قرار داشته و بسیار باارزشتر از این قیمت بازاریاش میباشد. این معاملهگران با روند به سمت بالا حرکت کردند اما قیمت این سهم در نهایت به 4، 3 و 2 دلار رسید.
نشانههای بازگشت قیمتی تا پیش از رسیدن قیمت این سهم به 2 دلار، نمایان شده بودند. همچنین این احتمال وجود دارد که این نشانهها تا پیش از رسیدن قیمت به سطح 4 دلاری، در بازار نمایان شده باشند. بنابراین، اگر معاملهگر بازگشت قیمتی را در نظر میگرفت، میتوانست سود کسبشدهاش را تضمین کرده (lock in profits) و خود را از یک موقعیت معاملاتی زیاندِه، خارج کند.
در زمان شروع یک بازگشت قیمتی، تشخیص آن از یک پولبک ناممکن است. ممکن است تا زمانی که بازگشت قیمتی تأیید شود، قیمت، حرکات مهمی را انجام داده باشد.
حرکاتی که باعث ایجاد ضررهای سنگین و یا از بین رفتن سودهای کسبشده توسط معاملهگران شود. به همین دلیل، معاملهگران دنبالکنندهٔ خط روند (trend traders) معمولاً در زمانی که قیمت همچنان به حرکت خود در جهت روند اصلی ادامه میدهد، از موقعیتهای معاملاتی خود خارج میشوند.
در این حالت آنها نگران نمیشوند که حرکت شکلگرفته در خلاف جهت روند، یک پولبک است و یا یک بازگشت قیمتی در راه است.
سیگنالهای اشتباه صادرشده نیز یک حقیقت در بازار میباشند. ممکن است یک اندیکاتور و یا حرکات پرایس اکشن، سیگنال یک بازگشت قیمتی را به شما بدهند، اما قیمت بهسرعت بهحرکت خود در جهت روند قبلی برگردد.
سوالات و نظرات در خود را در مورد این مقاله در قسمت دیدگاهها با دیجی کوینر به اشتراک بگذارید. در سریع ترین زمان ممکن پاسخگوی شما عزیزان هستیم.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر