اندیکاتور شاخص حرکت جهت دار (DMI) در تحلیل تکنیکال چیست؟

فهرست مطالب [مخفی]
اندیکاتور شاخص حرکت جهت دار (DMI) در تحلیل تکنیکال چیست؟
شاخص حرکت جهت دار (Directional Movement Index – DMI) اندیکاتوری توسعهیافته توسط جِي والدِر (J. Wilder) در سال 1978 میباشد که سمتوسوی حرکت قیمت یک دارایی را شناسایی مینماید.
شاخص حرکت جهت دار این مهم را با مقایسهٔ قلهها و درههای سابق (Prior Highs and Lows) و رسم دو خط انجام میدهد.
خط اول، به خط «حرکت جهت دار مثبت» (Positive Directional Movement) معروف است که آن را با نماد (DI +) نمایش میدهند.
خط دیگر به خط «حرکت جهت دار منفی» (Negative Directional Movement) مشهور میباشد و با علامت (DI -) نشان داده میشود.
یک خط سوم اختیاری نیز تحت عنوان «حرکت جهت دار» (Directional Movement) موجود است که با اختصار (DX) به نمایش درمیآید.
این خط تفاوتهای میان دو خط DA + و DA – را به نمایش میگذارد. زمانی که خط DI + بالاتر از DI – قرار گرفته باشد، فشار روبهبالای (فشار خرید) بیشتری در قیمت نسبت به فشار روبهپایین (فشار فروش) وجود دارد.

اگر خط DI – بالاتر از خط DI + قرار گرفته باشد، شرایط بازار عکس حالت قبلی بوده و فشار روبهپایین (فشار فروش) در قیمت بیشتر از فشار روبهبالا (فشار خرید) خواهد بود.
همچنین اندیکاتور شاخص حرکت جهت دار به معاملهگران کمک میکند تا جهت حرکت روند قیمتی در بازار را تشخیص دهند.
تقاطعهای صورت گرفته بین خطوط این اندیکاتور – که در اصطلاحات معاملهگری به این تقاطعها Crossovers اطلاق میگردد – در برخی از مواقع بهعنوان یک سیگنال معاملاتی برای خرید یا فروش استفاده میگردد.
نکات مهم:
- اندیکاتور شاخص حرکت جهت دار از دو خط و یک خط اختیاری تشکیل شده است. این خطوط نشاندهندهٔ فشار فروش بازار (DI -)، فشار خرید در بازار (DI +) و خط سوم نیز نشاندهندهٔ اختلاف بین دو خط مثبت و منفی فوق میباشد (DX).
- خط DI + که بالاتر از DI – قرار گرفته باشد، نشاندهندهٔ فشار روبهبالای (فشار خرید) بیشتر در قیمت نسبت به فشار رو به پایین (فشار فروش) میباشد.
- اگر خط DI – بالاتر از خط DI+ قرار گیرد، نشاندهندهٔ عکس حالت قبلی بوده و فشار رو به پایین (فشار فروش) در قیمت بیشتر از فشار روبهبالا (فشار خرید) خواهد بود.
- از تقاطعهای خطوط مذکور (Crossovers) میتوان برای بهدست آوردن سیگنال روندهای در حال تشکیل (در حال ظهور) استفاده نمود. برای مثال، زمانی که خط DI + خط DI – را به سمت بالا قطع نماید (یا به اصطلاح کراس کند – Cross) ممکن است سیگنال شروع روند صعودی جدیدی را برای ما صادر نماید.
- هرچه فاصلهٔ بین دو خط DI + و DI – بیشتر باشد، حاکی از قدرتمندتر بودن روند قیمتی بازار خواهد بود. اگر خط DI + با فاصلهٔ زیادی بالاتر از خط DI – قرار گرفته باشد، روند قیمتی با قدرت به سمت بالا (Strong Uptrend) حرکت مینماید. اگر خط DI – با فاصلهٔ زیادی بالاتر از خط DI + قرار گرفته باشد، روند قیمتی موجود با قدرت به سمت پایین (Strong Downtrend) حرکت خواهد نمود.
- شاخص میانگین جهت دار (Average Directional Movement Index – ADX) نیز اندیکاتور دیگری است که میتواند به اندیکاتور شاخص حرکت جهت دار اضافه شود. در کنار آن مورد استفاده قرار گیرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شاخص میانگین جهت دار میتوانید از مطلب آموزشی «اندیکاتور شاخص میانگین جهت دار در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
فرمولهای محاسبهٔ اندیکاتور شاخص حرکت جهت دار (DMI) شامل موارد زیر میباشند:
که در این معادلات:
حرکت جهت دار (DM +) = قله کنونی – قله سابق
PH = بالاترین سطح قیمتی قبلی
– DM = نقطه کف قبلی – نقطه کف کنونی
CDM = حرکت جهت دار کنونی
ATR = میانگین واقعی رنج (محدوده) حرکتی
نحوهٔ محاسبهٔ شاخص حرکت جهت دار (DMI)
- میزان DM +، DM -، و محدودهٔ واقعی (True range – TR) را برای هر دورهٔ زمانی محاسبه نمایید. معمولاً از دورههای زمانی (Periods) 14 روزه استفاده میشود.
- DM + برابرست با قلهٔ کنونی قیمت منهای قلهٔ پیشین قیمت
- DM – برابرست با کف قیمت کنونی منهای کف پیشین قیمت
- از DM + زمانی استفاده کنید که عدد حاصل شده از تفاضل قیمت قلهٔ کنونی و قلهٔ پیشین بیشتر از عدد حاصل شده از قیمت کف کنونی منهای کف پیشین قیمت میباشد. همچنین از DM – زمانی استفاده کنید که عدد حاصل از تفاضل قیمت کف کنونی و قیمت کف سابق بزرگتر از از عدد حاصل شده از تفاضل قیمت قلهٔ کنونی منهای قیمت قلهٔ پیشین باشد.
- محدودهٔ واقعی (True Range – TR) عددی بزرگتر از قلهٔ کنونی، کف کنونی، بالاترین نقطهٔ بسته شدن (Current high – Previous Close) و یا پایینترین نقطهٔ بسته شدن (Current low – Previous Close) میباشد.
- میانگینهای 14 روزه DM +، DM – و TR را هموار (smooth) نمایید. در ادامهٔ فرمول محدودهٔ واقعی (TR) نیز آورده شده است. مقادیر DM + و DM – را نیز وارد آنها کنید تا میانگینهای هموار شدهٔ آنها را نیز دست آورید.
- مقدار 14 روز اول محدودهٔ واقعی برابر است با جمع میزان محدودههای واقعی طی 14 روز اول.
First 14TR = Sum of first 14 TR readings.
- مقدار محدودهٔ واقعی طی 14 روز بعدی برابرست با فرمول زیر: (که در آن، مقدار 14 روز اول بهدست آمده را از تقسیم مقدار 14 روز اولیه بر 14 کم کرده و سپس با مقدار کنونی محدودهٔ واقعی جمع میکنیم.)
Next 14TR value = First 14TR – (Prior 14TR/14) + Current TR
- سپس، مقدار هموار شدهٔ ارزش DM + بهدست آمده را بر مقدار هموار شدهٔ محدودهٔ واقعی (Smoothed TR) تقسیم میکنیم تا مقداری DI + را بهدست آوریم. سپس این عدد را در 100 ضرب میکنیم.
- عدد DM – هموار شده را بر مقدار TR تقسیم کرده تا مقدار عددی DI – را بهدست آوریم. این عدد را نیز در 100 ضرب نمایید.
- شاخص انتخابی حرکت جهت دار (Optional Directional Movement Index – DX) برابر است با تفاضل DI + و DI -، تقسیم بر مجموع عددی DI + و DI – (البته همگی این اعداد باید به صورت قدر مطلقی – Absolute Value – نوشته شده باشند). عدد بهدست آمده در این مرحله را نیز در 100 ضرب نمایید.
شاخص میانگین جهت دار (Average Directional Movement – ADX) بهعنوان میانگینی هموار شده از شاخص DX شناخته میشود.
شاخص حرکت جهت دار (DMI) چه چیزهایی را به شما میگویند؟
استفادهٔ اصلی از اندیکاتور شاخص حرکت جهت دار، در یافتن جهت روند در بازار و ارائهٔ سیگنالهای معاملاتی میباشد.
تقاطعها (Crossovers) سیگنالهای معاملاتی اصلی را صادر مینمایند. یک معاملهٔ خرید زمانی میتواند رخ دهد که خط DI + خط DI – را روبهبالا قطع کند.
در این صورت میتوان گفت که یک روند صعودی احتمالی در راه میباشد. سیگنال فروش نیز زمانی صادر میشود که خط DI -، خط DI + را به سمت پایین قطع نماید. این میتواند نشاندهندهٔ یک روند نزولی محتمل و قریبالوقوع باشد.
با وجود این که این روش ممکن است در تولید سیگنالهای مفید خوب عمل کند، اما این اندیکاتور سیگنالهای بد و غلط نیز تولید میکند. زیرا که یک روند ممکن است به رشد خود ادامه ندهد و متوقف شود.
از اندیکاتور شاخص حرکت جهت دار میتوان بهعنوان ابزاری جهت تأیید روند تشخیص داده شده و یا تأییدیهٔ معاملات استفاده نمود.
اگر DI + با فاصلهٔ زیادی در بالای DI – قرار گرفته باشد، روند قدرت ادامه دادن مسیر روبهبالای خود را دارد و از این موضوع میتوان بهعنوان تأییدیهای برای معاملات خرید کنونی و یا دریافت سیگنال ورود به موقعیتهای معاملاتی خرید (Long) جدید استفاده کرد.
اگر خط DI – با فاصلهٔ بالاتر از خط DI + قرار گرفته باشد؛ تأییدکنندهٔ روند قدرتمند نزولی در بازار خواهد بود که میتوان از آن بهعنوان تأییدیهای برای ورود به پوزیشن فروش (شرت) استفاده کرد.
تفاوت بین شاخص حرکت جهت دار (DMI) و اندیکاتور آرون (Aaron Indicator) چیست؟
اندیکاتور شاخص حرکت جهت دار از دو خط اصلی و یک خط سوم اختیاری تشکیل شده است. اندیکاتور آرون نیز از دو خط تشکیل شده است.
هر دو اندیکاتور نشاندهندهٔ حرکات مثبت و منفی در بازار میباشند، و به تشخیص جهت روند کمک مینمایند. اما فرمول محاسباتی این دو اندیکاتور با یکدیگر فرق دارند. بنابراین تقاطعهای رخ داده در این دو اندیکاتور در یک زمان رخ نمیدهند و فاصلهٔ زمانی دارند.
محدودیتهای استفاده از اندیکاتور حرکت جهت دار (DMI) چیست؟
شاخص حرکت جهت دار (DMI) بخشی از یک سیستم بزرگتر تحت عنوان «شاخص میانگین جهت دار – Average Directional Movement Index – ADX) میباشد.
تشخیص جهت روند این اندیکاتور در اندیکاتور ADX نیز گنجانده شده است. اعداد بالاتر از 20 در اندیکاتور شاخص میانگین جهت دار (ADX) نشاندهندهٔ روند قدرتمند صعودی میباشند.
چه از اندیکاتور ADX استفاده کنید و چه نکنید، نباید فراموش کنید که تمامی اندیکاتورها دارای خطا بوده و در مواقع خطا سیگنالهای غلطی را تولید مینمایند
مقادیر DI + و DI – و تقاطعها همگی بر پایهٔ قیمتها و رخدادهای گذشتهٔ بازار میباشند و لزوماُ توانایی بازتاب احتمال رخدادهای آینده را ندارند. ممکن است یک تقاطع انجام شود، اما قیمت هیچگونه واکنشی به آن نشان ندهد.
اگر شخصی با این تقاطع وارد معامله شده بود، در بهترین حالت هیچ تغییری در سرمایهٔ خود نمیدید. ممکن است در بازهای از زمان، خطوط چندین بار یکدیگر را قطع نمایند؛ که این تقاطعها نیز به معنی سیگنال معاملاتی در بازار نخواهند بود.
میتوان با معامله کردن در روندهای بزرگ و طولانی مدت، و با بررسی بلندمدت چارت قیمتی در کنار استفاده از مقادیر ارائه شده در اندیکاتور ADX، روندهای خوب در بازار را تشخیص داده و از رخ دادن خطاهای مذکور تا حد زیادی پیشگیری کرد.
اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در این حوزه هستید میتوانید از نقشه راهنمای دیجی کوینر به نام «درخت یادگیری» دیدن نمایید که از نقطه ابتدایی تا انتهای مسیر را ریل گذاری کرده است.
شما با مطالعه درخت یادگیری تا حد مطلوبی دانش خود را افزایش دادهاید اما برای حرفه ای شدن و انجام معاملات در این بازار نیاز به یک راهنمای مجرب و با تجربه دارید. مجموعه دیجی کوینر بر آن است که با برگزاری کلاسهای آموزشی تجریبات چند ساله خود را در اختیار هم وطنان عزیز قرار دهد تا در این بحران اقتصادی بتوانند در آمد دلاری کسب نمایند. (تاریخ برگزاری کلاسها متعاقبا از طریق وبسایت اعلام خواهد شد.)
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر