الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال چیست؟

فهرست مطالب [مخفی]
الگوی کف دوقلو در تحلیل تکنیکال چیست؟
الگوی کف دوقلو (double bottom) یک الگوی تکنیکالی در نمودار سهام و یا شاخصها میباشد که بیانگر تغییر در روند و یا تغییر در شتاب روند میباشد و همچنین میتواند بازگشت قیمتی و یا ایجاد بازگشت و تغییر در شتاب روند را به ما نشان دهد.
همچنین این الگو میتواند نشان از افت قیمت یک سهم و یا شاخص، بازگشت دوبارهٔ آن به سمت بالا، یک افت دیگر تا سطوحی نزدیک به سطوح افت قبلی و در نهایت یک بازگشت قیمتی دیگر به سمت بالا را نشان میدهد.
الگوی کف دوقلو در نمودار به شکل حرف W دیده میشود. دو سطح پایینی این الگو بهعنوان محدودهٔ حمایتی کف دوقلو در نظر گرفته میشوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بازگشت قیمتی میتوانید از مطلب آموزشی «بازگشت قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
نکات کلیدی:
- الگوی کف دوقلو به شکل حرف w در نمودار دیده میشود. الگوی کف دوقلو دارای دو ناحیهٔ پایینی میباشد که آن محدوده را بهعنوان محدودهٔ حمایتی الگوی کف دو قلو در نظر میگیریم.
- میزان پیشروی روندِ نزولی در این الگو باید در حدود 10 تا 20 درصد از بالاترین سطحِ قیمتِ قبلی باشد سپس افت دوم قیمتی باید در محدوده 3 یا 4 درصدی بالاتر و یا پایینتر از افت قیمتی قبلی قرار گیرد. شایان توجه است که حجم معاملات برای آخرین حرکت صعودی قیمت در این الگو افزایش خواهد یافت.
- الگوی کف دوقلو همیشه توسط یک روند نزولی بزرگ و یا کوچک در نمودار سهام دنبال میشود و نشانهای از بازگشت قیمتی و یا رخ دادن یک روند صعودی میباشد.
الگوی کف دوقلو چه چیزهایی را به شما میگوید؟
بیشتر تحلیلگران تکنیکال باور دارند که میزان پیشروی اولین روند نزولی در الگوی کف دوقلو باید در حدود 10 تا 20 درصد از قیمت قبلی خود باشد.
میزان پیشروی روند نزولی دوم در این الگو باید در محدودهٔ 3 تا 4 درصدی بالاتر و یا پایینتر از روند نزولی قبلی ثبت شود، باید در نظر داشته باشیم که پس از روند نزولی شاهد یک روند پُرقدرت خواهیم بود، روند صعودی که متعاقباً حجم معاملاتی بالایی خواهد داشت.
مانند بسیاری از الگوهای نموداری، الگوی کف دوقلو نیز برای بررسی میانمدت و یا طولانیمدت بازار بهترین نتایج را میدهد.
بهطور کلی، هرچه فاصلهٔ زمانی بین دو کف ایجاد شده دراین الگو طولانیتر باشد، احتمال صحیح بودن الگو و ایجاد یک بازگشت قیمتی از روند کلی نزولی به روند کلی صعودی محتملتر خواهد بود.
یک فاصلهٔ زمانی حداقل سه ماهه برای هرچه معتبرتر شمردن الگوی کف دوقلو در نظر گرفته شده است، این فاصله زمانی سه ماهه، احتمال موفقیت این الگو را افزایش خواهد داد.
بنابراین، بهتر است که از نمودارهایی با بازهٔ زمانی روزانه و یا هفتگی استفاده کرده تا بتوانید بازار را بهدرستی تحلیل کرده و این الگوها را در این بازههای زمانی پیدا کنید زیرا که این الگوها در چنین بازههای زمانی از اعتبار بالاتری برخوردار هستند چون از نوسانات قیمتی کوتاهمدت به دور بودهاند.
با وجود اینکه امکان تشکیل الگو در چارتهای میان روزی نیز وجود دارد، اعتماد به اعتبار این الگوها در چنین بازههای زمانی کوتاهمدتی سخت میباشد زیرا همان طور که گفته شد، از نوسانات بازار در طی آن روز تأثیرات زیادی پذیرفته است.
مقدمهای بر الگوهای نمودار در تحلیل تکنیکال
الگوی کف دوقلو همواره بعد از یک روند نزولی بزرگ یا کوچک در قیمت سهام و یا شاخصها دنبال میشود، و نشاندهندهٔ تغییر در روند موجود در قیمت سهم برای شروع یک روند صعودی قوی میباشد.
در ادامه، این الگو باید توسط اطلاعات بنیادی بازار برای سهم مورد نظر، همچنین اطلاعات در مورد صنعتی که آن سهم به آن تعلق دارد، و همچنین تأثیرات آن در بازار، بهصورت کلی بررسی شده تا بتوانند الگوی تشکیل شده را تأیید کند.
اطلاعات بنیادی باید تغییراتی مهم را به ما گزارش کنند تا با استفاده از آنها ما منتظر ایجاد یک برگشت قیمتی در بازار باشیم همچنین حجم قیمت نیز در زمان تشکیل این الگو باید به دقت مورد نظر قرار گیرد جهشهای حجمی معمولاً زمانی رخ میدهند که دو روند صعودی در این الگو تشکیل میشوند.
این جهشهای حجمی نشاندهندهٔ قویای از فشار خرید در بازار میباشند و به همین دلیل میتوان آنها را بهعنوان تأییدکنندهٔ الگو در نظر گرفت زیرا نشان میدهند که تمایل بازار برای افزایش قیمت این سهم زیاد میباشد و بنابراین الگوی ما تأیید شده و موثقتر میشود.
زمانی که بازگشت قیمتی در بار دوم به محدودهٔ بازگشت قیمتی اول میرسد، شاهد یک انفجار در مقدار حجم معاملاتی خواهیم بود که این افزایش زیاد در مقدار حجم به علاؤه اخبارهای بنیادی بازار همگی نشاندهندهٔ وقوع یک بازگشت روند میباشند.
در چنین مواردی معاملهگر باید بازگشت قیمتی را بهخوبی تشخیص داده و با قرار گرفتن در موقعیت معاملاتی خرید بتواند از رالی قیمتی در بازار سود کسب نماید.
همچنین معاملهگر در حین قرار گرفتن در چنین موقعیتی، باید دستور استاپ حفاظتی خود را در محلی قرار دهد که بهعنوان ناحیهٔ حمایتی الگوی کف دوقلو شناخته میشود. همچنین هدف سود این الگو برابر با دو برابر فاصلهٔ قیمتی میان قیمت ورودی و محل قرارگیری دستور استاپ حفاظتی میباشد.
مثالهایی از یک الگوی کف دوقلو
بیایید به یک مثال تاریخی از الگوی کف دوقلو در چارت قیمتی شرکت ودافون گروپ (Vodafone Group Inc) نگاه کنیم.
در این چارت شاهد این هستیم که پس از بیانیهٔ کمپانی در مورد بهدستآوردنِ نتایجِ اقتصادیِ بهتر از حد انتظار، قیمت سهم افزایشی در حدود 9 درصد را تجربه نموده است.
مهمتر از آن، تأثیری بود که سخنان مدیرعامل جدید بر این کمپانی گذاشت. مدیرعامل جدید، اعلام کرد که سود سهام ودافون بهخوبی توزیع خواهد شد، علیرغم اینکه این شرکت بدهی 22 میلیارد دلاری در طی بهدستآوردنِ مالکیت کمپانی لیبرتی گلوبال (Liberty Global Inc) و یک سری از کسبوکارها در اروپای شرقی به ثبت رسانده بود.

از دیدگاه تحلیل تکنیکال سهام شرکت ودافون یک الگوی کف دوقلو (Double Bottom) را در بازهٔ زمانی کوتاهمدت به ثبت رسانده بود و هدف قیمتی روند روبهبالای آن در حدود 5/21 دلار بود.
دیگر اندیکاتورهای تکنیکالی نیز این الگو را تأیید کردهاند. اندیکاتور شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index – RSI) در سطح سابق خود در محدودهٔ 55 باقی ماند، اما اندیکاتور همگرایی و واگرایی میانگینهای متحرک (Moving Averages Divergence Convergence – MACD) همچنان فرم تقاطع روبهبالای خود (Up Cross) که از اول این ماه شکل گرفته بود را حفظ کرده بود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اندیکاتور همگرایی – واگرایی میانگین متحرک میتوانید از مطلب آموزشی «اندیکاتور همگرایی-واگرایی میانگین متحرک – مکدی – در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
تفاوت بین یک الگوی کف دوقلو و یک الگوی سقف دوقلو
الگوهای کف دوقلو درست در مقابل الگوهای سقف دوقلو قرار میگیرند. یک الگوی سقف دوقلو، زمانی تشکیل میشود که در طی آن، قیمت دو بار سعی میکند تا از محدودهای تحت عنوان محدودهٔ مقاومتی الگوی سقف دوقلو گذر کند.
با ناتوانی قیمت در گذر از این محدوده، فشار فروش در بازار بیشتر شده و فروشندگان بر خریداران بازار غلبه پیدا میکنند. این باعث افتی چشمگیر در قیمت میشود.
بدین ترتیب، الگوی سقف دوقلو معمولاً بهعنوان سیگنال بازگشت روند و بازگشت قیمتی در نظر گرفته میشود و این الگوها معمولاً پس از یک رالی طولانی مدت قیمتی رخ میدهند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد الگوی سقف دوقلو میتوانید از مطلب آموزشی «الگوی سقف دوقلو در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
الگوهای سقف دوقلو معمولاً به یکدیگر شباهت دارند و در آنها روند قیمتی روبهبالا در بار دوم در سطح قیمتی کمتر از بار اول بسته میشود و پس از آن شاهد افت قیمت شدیدی خواهیم بود.
این پایینتر بسته شدن در روند دوم نشان از قوی بودن محدودهٔ مقاومتی در بالای الگوی سقف دوقلو دارد الگوهای قیمتی سقف دوقلو، معمولاً در شرایطی رخ میدهند که معاملهگران قصد دارند تا تمام سود ممکن را از روند روبهبالای قیمتی که هماکنون در حال پایان یافتن است، بهدست بیاورند.
معمولاً الگوهای سقف دوقلو نشان از بازگشت قیمتی میدهند و معاملهگران باید پس از رخ دادن این الگو و تأیید شدن آن رو به معاملات فروش بیاورند زیرا معاملات خرید در زمانی که روند بازار نزولی میباشد ضررده است.
محدودیتهای الگوی کف دوقلو
الگوهای کف دوقلو، میتوانند در صورت تشخیص درست بسیار مفید واقع شوند. هرچند، در صورت عدم تشخیص صحیح این الگوها میتوانند الگوهای بسیار ضررده باشند زیرا ما دقیقاً در جهت عکس بازار وارد معامله خواهیم شد. بنابراین، یکی از مهمترین کار این است که این الگوها را درست تشخیص دهیم و سپس وارد معامله شویم.
اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در این حوزه هستید میتوانید از نقشه راهنمای دیجی کوینر به نام «درخت یادگیری» دیدن نمایید که از نقطه ابتدایی تا انتهای مسیر را ریل گذاری کرده است.
شما با مطالعه درخت یادگیری تا حد مطلوبی دانش خود را افزایش دادهاید اما برای حرفه ای شدن و انجام معاملات در این بازار نیاز به یک راهنمای مجرب و با تجربه دارید.
مجموعه دیجی کوینر بر آن است که با برگزاری کلاسهای آموزشی تجریبات چند ساله خود را در اختیار هم وطنان عزیز قرار دهد تا در این بحران اقتصادی بتوانند در آمد دلاری کسب نمایند. (تاریخ برگزاری کلاسها متعاقبا از طریق وبسایت اعلام خواهد شد.)
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر