اسیلاتور در تحلیل تکنیکال چیست؟

اسیلاتور در تحلیل تکنیکال چیست؟
یک اسیلاتور (Oscillator) ابزار تحلیل تکنیکالی است که باندهای بالایی و پایینی بین دو حد نهایی مقادیر قیمتی میسازد و این ابزارها سپس یک اندیکاتور روند (trend indicator) میسازد که با توجه به این باندها، نوسان میکنند. معاملهگران از اندیکاتور روند برای کشف شرایط خرید افراطی و فروش افراطی کوتاهمدت در بازار استفاده میکنند. زمانی که اسیلاتور به محدوده فوقانی خود نزدیک میشود، تحلیل تکنیکال نشان میدهد که دارایی مدنظر در وضعیت افراط خرید (overbought) قرارگرفته است و زمانی که اسیلاتور به محدوده پایینی خود برسد، تحلیلگران تکنیکال آن دارایی را در وضعیت افراط فروش (oversold) قرار میدهند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تحلیل تکنیکال میتوانید از مطلب آموزشی «تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
نکات کلیدی:
- اسیلاتورها، اندیکاتورهای شتاب قیمتی هستند که در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار میگیرند. در نظر داشته باشید که نوسان این اندیکاتور در بین باند بالایی و باند پایینی محصورشده است.
- زمانی که اسیلاتور به باندهای بالایی و یا پایینی خود میرسد، سیگنال افراط خرید و یا افراط فروش در بازار را برای معاملهگران صادر میکند.
- از اسیلاتورها معمولاً در کنار اندیکاتورهایی مانند میانگینهای متحرک استفاده میشود تا برای شکستهای قیمتی و یا بازگشت روند سیگنال صادر کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد میانگین متحرک میتوانید از مطلب آموزشی «میانگین متحرک در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
اسیلاتورها چگونه کار میکنند؟
اسیلاتورها معمولاً در کنار دیگر اندیکاتورهای تکنیکالی برای تصمیمگیری صحیح معاملاتی مورد استفاده قرار میگیرند. تحلیلگران بیشترین میزان کارایی اسیلاتورها را زمانی میدانند که در یافتن روند سهام یک شرکت با مشکل روبهرو شوند. مثلاً زمانی که سهام یک شرکت در وضعیت افقی (بدون روند) معامله میشود. معمولترین انواع اسیلاتورها اسیلاتور استوکاستیک (stochastic oscillator)، شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index – RSI)، شاخص تغییرات (Rate of Change – ROC) و اندیکاتور شاخص جریان پول (Money Flow Index – MFI) میباشند. در تحلیل تکنیکال، سرمایهگذاران اسیلاتورها را یکی از مهمترین ابزارهای تکنیکالی میداند. اما ابزارهای تکنیکالی دیگری نیز در بهبود معاملات به معاملهگران کمک میکنند. از این دسته ابزارها و مهارتها میتوان به دیگر اندیکاتورهای تکنیکالی و یا مهارتهای خوانش نمودار اشاره کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اندیکاتور شاخص قدرت نسبی میتوانید از مطلب آموزشی «اندیکاتور شاخص قدرت نسبی چیست؟» دیدن نمایید.
اگر یک سرمایهگذار بخواهد از یک اسیلاتور استفاده کند باید دو مقدار را انتخاب کرده، اسیلاتور را در بین آن دو قرار داده و با نوسانات اسیلاتور، یک اندیکاتور روند (trend incdicator) بسازد. سرمایهگذاران از اندیکاتور روند برای پیدا کردن وضعیت کنونی بازار برای یک دارایی خاص استفاده میکنند. زمانی که سرمایهگذار متوجه حرکت اسیلاتور به سطوح بالای خود میشود، دارایی را در وضعیت افراط خرید خواهد دید. در سناریویی متضاد، زمانی که اسیلاتور به محدوده پایینی خود حرکت کند، سرمایهگذار وضعیت دارایی را فروش افراطی خواهد دانست.
مکانیسم عملکرد یک اسیلاتور
در تحلیل تکنیکال، سرمایهگذار، اسیلاتور را با استفاده از یک مقیاس درصدی – از صفر تا صد – اندازهگیری میکند. در محاسبات مربوط به اسیلاتور از قیمت بسته شدن (close price) میلهها یا کندلهای استفاده میشود. برای محاسبه اسیلاتور، معاملهگران از ابزارها و تکنیکهای زیادی برای دستکاری و تعدیل چندین میانگین متحرک استفاده میکنند. زمانی که بازار در یک محدوده خاص قرارگیرد، اسیلاتور نوسانات قیمت را دنبال کرده و در صورت گذر از محدوده 70% یا 80%، وضعیت دارایی را «خرید افراطی» نشان میدهد و به ما میگوید که یک موقعیت معاملاتی فروش (sell opportunity) وجود دارد. در وضعیت افراط شاهد موقعیتهای مناسب خریدی در بازار هستیم. وضعیت افراط فروش زمانی شکل میگیرد که اسیلاتور به محدودهای پایینتر از 20% یا 30% درصد، نزول کند و این وضعیت نشاندهنده موقعیت خرید میباشد.
تا زمانی که قیمت دارایی در محدوده تعیین شده باقی بماند، سیگنال نیز اعتبار خود را حفظ خواهد کرد. با این حال، زمانی که شکست قیمتی (price breakout) انجام شود ممکن است سیگنالهای صادرشده گمراه کننده باشد. تحلیلگران شکست قیمتی را به دو صورت تفسیر میکنند. در حالت اول شکست قیمتی را تنظیم مجدد بازار در یک محدوده معین دانسته و در حالت دوم، این شکست را شروع یک روند جدید به شمار میآورند. در حین یک شکست قیمتی، ممکن است اسیلاتور برای مدت زمانی طولانی در وضعیت خرید افراطی و یا فروش افراطی قرار بگیرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند میتوانید از مطلب آموزشی «روند در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
تحلیلگران تکنیکال اسیلاتورها را در بازارهای افقی (sideways markets) استفاده میکنند. آنها کارایی این ابزار را در چنین بازارهایی بهتر دانسته و از آنها در کنار دیگر اندیکاتورهای تکنیکال جهت یافتن روند بازار استفاده میکنند. برای مثال، یک اندیکاتور تقاطع میانگینهای متحرک (moving average crossover indicator) میتواند برای تعیین وضعیت روند بازار و پاسخ به این پرسش که «آیا بازار در حال حاضر در روند قرار دارد یا خیر؟» مورد استفاده قرار بگیرد. زمانی که تحلیلگران از عدم وجود روند در بازار مطمئن شوند آنگاه سیگنالهای اسیلاتورها کاربردیتر و اثربخشتر خواهند بود.
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر