چگونه از حجم معاملاتی برای بهبود معامله گری خود استفاده کنید؟

فهرست مطالب [مخفی]
چگونه از حجم معاملاتی برای بهبود معامله گری خود استفاده کنید؟
حجم معاملاتی (trading volume)، اندازهگیریای از میزان معامله یک دارایی مالی (financial asset)، در یک بازهٔ زمانی مشخص میباشد.
در خصوص سهام، حجم معاملاتی از طریق تعداد سهام مبادله شده، و در مورد قراردادهای آتی و یا قراردادهای اختیار خرید، حجم معاملاتی براساس تعداد قراردادهایی که در آنها تغییر مالکیت رخداده است، محاسبه میشود.
اعداد و دیگر اندیکاتورهایی که از اطلاعات حجمی استفاده میکنند، توسط نمودارهای آنلاین تأمین شدهاند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد حجم معاملات میتوانید از مطلب آموزشی «حجم معاملات در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
نگاه به حجمهای معاملاتی و الگوهای حجمی در طی زمان، میتواند میزان قدرت هر یک از حرکات صعودی و یا نزولی قیمت را نمایش دهد.
این مورد در خصوص معاملهگران قراردادهای اختیار معامله (options) نیز صدق میکند. در این نوع از قراردادها، حجم معاملاتی بهعنوان اندیکاتوری از میزان علاقهمندی بازار به قرارداد، محسوب میشود.
در واقع، حجم معاملاتی نقشی مهم در تحلیل تکنیکال ایفا میکند و بهعنوان یکی از مهمترین اندیکاتورهای تکینکال، شناخته میشود.
نکات کلیدی:
- حجم معاملاتی، اندازهگیریای از میزان سهام مبادله شده در بازار، قراردادهای معاملهشده در بازار، قراردادهای معاملات آتی (futures)، و قراردادهای اختیار معامله (options) میباشد.
- حجم میتواند اندیکاتوری از میزان قدرت بازار باشد. بازارهایی که روند صعودی داشته و میزان حجم در آنها نیز در حال افزایش است، بهطور معمول بهعنوان بازارهایی سالم و قدرتمند شناخته میشوند.
- زمانی که قیمت با حجم معاملاتی بالا، به سمت پایین حرکت میکند، روند در حال جمعآوری قدرت برای آغاز حرکت نزولی خود میباشد.
- زمانی که قیمت با کاهش حجم، به قلههای قیمتی جدیدی میرسد، باید توجه مضاعفی داشته باشیم. زیرا ممکن است یک بازگشت قیمتی در این ناحیه شکل بگیرد.
- حجم در تعادل (On Balance Volume)، و اندیکاتور کلینگر (Klinger Indicator)، مثالهایی از ابزارهای استفادهکننده از اطلاعات حجم میباشند.
بازگشت قیمتی در تحلیل تکنیکال چیست؟
راهنماییهایی در خصوص استفاده از حجم معاملاتی برای بهبود معامله گری
زمانی که به بررسی حجم معاملاتی میپردازید، رهنمودهایی برای تشخیص میزان قدرت و یا ضعف یک حرکت قیمتی وجود دارند.
بهعنوان معاملهگر، ما علاقهمند هستیم که به حرکات قیمتی قدرتمند وارد شویم و زمانی که ضعف در روند دیده میشود، در بازار شرکت نکنیم – و یا حتی منتظر یک نقطهٔ ورود مناسب، برای ورود به جهتی مخالف با حرکت ضعیف قیمت، باشیم.
این نکات در تمامی موارد و شرایط، درست نمیباشند، اما میتوانند راهنماییهایی کلی برای اتخاذ تصمیمهای معاملاتی بهشمار روند.
1 . تأییدیه روند
یک بازار صعودی باید شاهد افزایش حجم معاملاتی باشد. خریداران برای افزایش قیمتها، باید شاهد افزایش میزان اشتیاق خرید بازار باشند.
افزایش قیمت در عین کاهش حجم معاملاتی، میتواند نشاندهندهٔ کاهش میزان علاقهٔ مردم به آن دارایی باشد. و این، یک نشانه از بازگشت روند احتمالی میباشد.
ممکن است هضم این موضوع برای شما در ابتدا مشکل باشد، اما حقیقت این است که افزایش و یا کاهش قیمتها با حجم معاملاتی پایین، سیگنالی قوی بهشمار نمیرود.
کاهش و یا افزایش قیمتها با حجم معاملاتی بالا، سیگنالی قویتر بوده و نشاندهندهٔ یک تغییر در موارد بنیادی سهم میباشد.
2. حرکات بدون انرژی در بازارها و حجم معاملاتی
در یک بازار صعودی و یا نزولی، شما میتوانید حرکات فرسودگی/خستگی (Exhaustion Moves) را مشاهده کنید. این حرکات، حرکات تیز قیمتیای هستند که با یک افزایش شدید در حجم معاملاتی همراه میشوند که نشاندهندهٔ احتمال پایان روند موجود میباشند.
در این حالت، شرکتکنندگان بازار صبر کرده و میترسند که حرکات صعودی بیشتری از قیمت از دست بدهند، موضوعی که خود باعث خستگی خریداران میشود.
در کف یک بازار، قیمتهای در حال سقوط باعث خروج دستهای بزرگ از معاملهگران میشود. که خود باعث ایجاد نوسان در بازار و افزایش حجم معاملاتی میگردد.
معمولاً پس از رخ دادن این اتفاق، شاهد کاهش حجم معاملاتی هستیم. اما نحوهٔ ایفای نقش حجم معاملاتی در روزهای آتی، هفتهها و ماههای آینده است که باید مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
3. نشانههای صعودی
حجم میتواند در یافتن نشانههای صعودی (bullish signs) بسیار کاربردی باشد. برای مثال، در نظر بگیرید که میزان حجم معاملاتی پس از حرکت نزولی قیمت، افزایش پیدا کرده است.
قیمت در ادامه به سمت بالا حرکت کرده، و سپس حرکتی به سمت پایین خواهد داشت. اگر حرکت نزولی قیمت نتواند به کف قبلی برسد و حجم معاملاتی در طی حرکت نزولی دوم کم شده باشد، میتوان این موارد را جزو نشانههای صعودی تفسیر کرد.
4. حجم و بازگشتهای قیمتی
پس از یک حرکت صعودی – نزولی طولانیمدت، ممکن است قیمت شروع به حرکت در یک محدودهٔ مشخص (رِنج) کند.
رِنجی که در آن میزان حرکات قیمتی کم بوده، و حجم معاملاتی سنگین میباشد. این میتواند نشاندهندهٔ یک بازگشت قیمت احتمالی باشد، و در صورت رخ دادن این بازگشت قیمتی، جهت حرکت قیمت تغییر خواهد کرد.
5. حجم و شکستهای قیمتی در برابر شکستهای قیمتی کاذب
در ابتدای یک شکست از محدودهٔ رِنج در نمودار، افزایش حجم معاملاتی میتواند نشاندهندهٔ قدرت حرکت قیمت باشد.
تغییری کوچک در حجم معاملاتی و یا کاهش حجم معاملاتی در یک شکست قیمتی، میتواند نشان از عدم تمایل شرکتکنندگان و احتمال کاذب بودن شکست قیمتی را بدهد.
6. تاریخچهٔ حجم معاملاتی
باید حجمهای معاملاتی را نسبت به اطلاعات ثبت شده تاریخی آن، بررسی کنیم. بررسی حجم معاملاتی امروز و حجم معاملاتی 50 سال پیش، کمکی به ما نمیکند، زیرا اطلاعات 50 سال گذشته امروزه دیتاهایی غیرمرتبط محسوب میشوند.
هر چه دیتاهای حجمی استفاده شده نزدیکتر به زمان حال باشد، ارتباط بیشتری با وضعیت فعلی خواهد داشت و کاربردیتر خواهد بود.
نکتهٔ مهم: حجم معاملات، معمولاً بهعنوان یک اندیکاتور نقدینگی بازار (indicator of liquidity) در نظر گرفته میشود.
زیرا سهام یا بازارهایی که بیشترین حجم معاملاتی را دارند، دارای بیشترین میزان نقدینگی نیز هستند و بهترین گزینه برای معامله گری کوتاهمدت (short-term trading) بهشمار میآیند، زیرا که بسیاری از خریداران و فروشندگان آمادهٔ معامله در قیمتهای مشخص میباشند.
سه اندیکاتور حجم معاملاتی
اندیکاتورهای حجم، فرمولهای ریاضی هستند که بهصورت بصری در پلتفرمهای نموداری، به نمایش گذاشته میشوند.
هر اندیکاتور از فرمولی متفاوت استفاده میکند، و معاملهگران باید اندیکاتوری ر ا پیدا کنند که بتوانند بیشترین بهره را از آن ببرند.
اندیکاتورها ضروری نیستند، اما میتوانند کمک شایانی در پروسهٔ تصمیمگیری به شما کنند. بسیاری از اندیکاتورهای حجم وجود دارد که میتوانید از بین آنها انتخاب کنید. در ادامه با چند مورد از آنها آشنا خواهید شد.
1 . اندیکاتور حجم تعادلی
اندیکاتور حجم تعادلی (On Balance Volume – OBV)، یک اندیکاتور ساده اما مؤثر میباشد. بهصورت قراردادی، در صورت بسته شدن بازار در سطوحی بالاتر، به حجم اضافهشده و در صورت بسته شدن بازار در سطوحی پایینتر، از میزان حجم کاسته میشود.
این اندیکاتور مجموعهای از کل حجم بازار را به شما ارائه کرده و میزان انباشتگی در هر یک از سهام را نشان میدهد.
این اندیکاتور میتواند واگراییها (divergences) را نیز به نمایش بگذارد. مانند زمانی که قیمت در حال افزایش بوده، اما حجم معاملاتی یا با سرعت کمتری رشد کرده – یا شروع به سقوط کرده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد واگرایی میتوانید از مطلب آموزشی «واگرایی در تحلیل تکنیکال چیست؟» دیدن نمایید.
2. اندیکاتور جریان پول چایکین (Chaikin Money Flow)
افزایش قیمتها باید با افزایش میزان حجم همراه شوند. بههمین دلیل اندیکاتور جریان نقدی چایکین، بر روی افزایش حجم – به هنگام افزایش قیمتها – توجه میکند و یا بر روی بخش انتهایی رنج معاملاتی روزانه تمرکز کرده و به بررسی قدرت حرکت مربوط میپردازد.
زمانی که قیمت بسته شدن در محدودهٔ بالایی رنج روزانه قرار گیرد و حجم معاملاتی نیز در حال افزایش باشد؛ ارزش سهم در حال افزایش میباشد.
زمانی که قیمت بسته شدن در بخش پایین رنج روزانه باشد، ارزش در سهم، منفی خواهد بود. اندیکاتور جریان پول چایکین میتواند بهعنوان یک اندیکاتور کوتاهمدت استفاده شود، زیرا این اندیکاتور نوسانی بوده و بیشتر برای بررسی واگراییها بهکار میرود.
3. نوسان سنج کلینگر (Klinger Oscillator)
نوسانات انجامشده در سطوح بالایی و پایینی خط صفر، میتواند بهعنوان کمکی جهت دریافت سیگنالهای معاملاتی استفاده شود.
اسیلاتور کلینگر میزان جمعشدگی (خرید – Accumulation) و میزان پخششدگی (فروش – Distribution) و حجم آنها را، در طی بازهٔ زمانی داده شده میسنجد.
جمعبندی
حجم معاملاتی یک ابزار کاربردی برای بررسی روندها میباشد و همان طور که در این مقاله مشاهده کردید؛ راههای زیادی برای استفاده از آن وجود دارد.
میتوان از دستورالعملهای سادهای برای بررسی میزان قدرت و یا ضعف حرکات بازار، استفاده کرد. همچنین میتوان از این دستورالعملها برای بررسی این موضوع که آیا حجم، در حال تأیید یک حرکت قیمتی میباشد و یا سیگنال از یک بازگشت قیمتی میدهد نیز، به کار رود.
اندیکاتورهایی که براساس حجم معاملاتی ساخته شدهاند، در برخی از مواقع میتوانند در پروسهٔ تصمیمگیری به شما کمک کنند.
بهطور خلاصه، با وجود اینکه حجم معاملاتی یک ابزار دقیق نیست، سیگنالهای ورود و خروج به بازار میتوانند از طریق بررسی حرکات قیمت (price action)، حجم معاملاتی و اندیکاتورهای حجمی، بهدست آیند.
به انتهای مقاله چگونه از حجم معاملاتی برای بهبود معامله گری خود استفاده کنید؟ رسیدیم، اگر شما هم تجربه ای در خصوص استفاده از حجم معاملاتی در معامله دارید لطفا با دیجی کوینر به اشتراک بگذارید.
اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در این حوزه هستید میتوانید از نقشه راهنمای دیجی کوینر به نام «درخت یادگیری» دیدن نمایید که از نقطه ابتدایی تا انتهای مسیر را ریل گذاری کرده است.
شما با مطالعه درخت یادگیری تا حد مطلوبی دانش خود را افزایش دادهاید اما برای حرفه ای شدن و انجام معاملات در این بازار نیاز به یک راهنمای مجرب و با تجربه دارید.
مجموعه دیجی کوینر بر آن است که با برگزاری کلاسهای آموزشی تجریبات چند ساله خود را در اختیار هم وطنان عزیز قرار دهد تا در این بحران اقتصادی بتوانند در آمد دلاری کسب نمایند. (تاریخ برگزاری کلاسها متعاقبا از طریق وبسایت اعلام خواهد شد.)
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر