اتریوم چیست و چه کاربردی دارد؟

اتریوم چیست؟
قبل از شناخت اتریوم، باید اینترنت را بشناسید. امروزه اطلاعات شخصی، پسوردها و اطلاعات مالی ما عمدتاً بر روی کامپیوترهای دیگران، فضای ابری و سرورهای متعلق به برخی شرکتها نظیر آمازون، فیسبوک یا گوگل ذخیره میشوند. حتی همین مقاله کویندسک که در حال مطالعهٔ آن هستید نیز بر روی یک سرور تحت کنترل یک شرکت ذخیره میشود. برای نگهداری و فراخوانی این مقاله میبایست هزینهای را به شرکت دارنده سرور پرداخت کرد.
این تنظیمات و پیکربندی قراردادهایی را شامل میشود. این شرکتها تیمهای متخصصی را برای کمک به ذخیره و ایمنسازی دادهها، حذف هزینههای مرتبط با هاست و بالا بودن سرویس شبکه، اعزام میکنند.
اما باید بگوییم که در کنار این مزیتها، مشکلاتی نیز وجود دارد. همان طور که میدانید هکرها یا دولتها میتوانند بدون اطلاع شما به فایلهای شما دسترسی پیدا کنند. این کار از طریق حمله به سرویس شخص ثالث صورت میگیرد. این موضوع بدین معنا است که این افراد میتوانند اطلاعات مهم شما را بهسرقت برده، افشا کرده و یا تغییر دهند.
خالق وب سرور آپاچی، برایان بهلندورف، تا آنجا پیش رفته که این طراحی متمرکز را “گناه اصلی” اینترنت معرفی کرده است. برخی افراد مانند بهلندورف استدلال میکنند که اینترنت همواره یک مفهوم غیرمتمرکز داشته و یک جنبش پراکنده با استفاده از ابزارهای جدید مثل تکنولوژی بلاک چین برای دستیابی به این هدف پدید آمده است. اتریوم یکی از جدیدترین تکنولوژیهایی است که به این نهضت ملحق شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بلاک چین میتوانید از مطلب آموزشی «بلاک چین چیست و چگونه کار میکند؟» دیدن نمایید.
در حالی که بیت کوین قصد از هم گسیختن و برهمزدن سیستم پیپال و بانکداری آنلاین را دارد، هدف اتریوم برای استفاده بلاک چین جایگزینی اشخاص ثالث است. این اشخاص ثالث افرادی هستند که به ذخیرهسازی دادهها، انتقال آنها و ردیابی ابزارهای مالی پیچیده میپردازند.
رایانهٔ جهانی
اگر بخواهیم بهصورت خلاصه بگوییم، قصد اتریوم تبدیل شدن به رایانه جهانی است. رایانهای که بهصورت غیرمتمرکز عمل میکند و برخی از آن بهعنوان دموکراتیکسازی یاد کردهاند. با وجود اتریوم، سرورها و ابرها با هزاران گره جایگزین میشوند تا توسط افراد داوطلب در سراسر جهان اجرا شوند که در نتیجه رایانه جهانی شکل میگیرد. چشمانداز این طرح آن است که همین کارکرد را برای تمامی افراد امکانپذیر کند و آنها را به رقابت برای ارائهٔ خدمات در سطحی بالاتر از زیرساختهای موجود قادر سازد. بهعنوان مثال، اگر یک اپ استور را بررسی کنید انواع مربعهای رنگارنگ را مشاهده خواهید کرد که هریک نشاندهندهٔ موارد مختلفی هستند. در این اپ استورها شما میتوانید به اپهای مختلف از جمله اپهای بانکداری، تناسب اندام و اپهای پیامرسان دسترسی پیدا کنید. این برنامهها برای ذخیرهسازی اطلاعاتِ کارت اعتباری، تاریخچهٔ خرید و اطلاعاتِ شخصیِ دیگر به شخص ثالث یا شرکت دیگری نیازمندند. البته برنامههای منتخب شما توسط اشخاص ثالث نیز کنترل میشود، بهعنوان مثال، اپل و گوگل به نگهداری و کنترل اپهای خاصی که قادر به دانلود آنها هستید میپردازند، مثلاً میتوانید از یک سرویس اسناد آنلاین مانند Evernote یا Google Docs استفاده کنید.
اگر همه چیز مطابق برنامه پیش برود، اتریوم قصد دارد تا کنترل دادهها در این نوع خدمات را به صاحبان آنها و حقوق خالق اثر را به نویسنده آن بازگرداند. ایده اتریوم این است که دیگر هیچ نهادی بر یادداشتهای شما کنترلی نداشته باشد و دیگر هیچکس نتواند بهصورت ناگهانی برنامه را مسدود کند. در این روش شما تمام دادههای خود را بهصورت موقت و آفلاین دریافت خواهید کرد. با این روش بهجز خود کاربر دیگر هیچ نهادی قادر به اعمال تغییرات در اطلاعات نخواهد بود.
از نظر تئوری، این روش کنترلی که مردم در گذشته بر اطلاعات خود داشتهاند را با دسترسی آسان به اطلاعات فراهم میکند. هرزمان که شما ویرایشهای خود را ذخیره میکنید یا یادداشتهای خود را حذف یا اضافه میکنید، هر گره در شبکه، تغییرات را اعمال میکند. باید خاطرنشان کنیم که اجرایی کردن این ایده با شکوتردیدهایی مواجه است. اگرچه بهنظر میرسد اپها امکان ارائهٔ این خدمات را دارند اما هنوز مشخص نیست که کدام برنامههای بلاک چین واقعاً مفید، ایمن یا مقیاسپذیر خواهند بود و آیا استفاده از این اپها بهسادگیِ استفاده از اپهایی که امروزه از آن استفاده میکنیم خواهد بود یا خیر؟
تیم تحریریه دیجی کوینر
این مقاله به کوشش هیئت تحریریه دیجی کوینر تولید شده است. تک تک ما امیدواریم که با تلاش خود، تاثیری هر چند کوچک در آگاه سازی فعالان حوزه رمز ارزها و بازارهای مالی داشته باشیم.
نوشته های بیشتر از دیجی کوینر